Corona

Oro för YKB-kurser när pandemin växer

Åkeri. Pandemin växer i en andra våg. Samtidigt stiger oron bland yrkesförare med yrkeskompetensbevis (YKB) som snart löper ut att de ska smittas i skolsalar. – Min kompis ska på kurs i helgen och är så stressad att han mår illa, säger Freddy Welle.

Freddy Welle
Freddy Welle.

Han är själv åkerichaufför, ordförande i Transports åkerisektion i Göteborg och brinner för åkerifrågorna. Dessutom tillhör han riskgruppen och närmar sig 66 år.

– Mitt YKB löper ut i juni och jag har två delkurser kvar. Många kollegor ringer till mig eftersom jag är fackligt engagerad och säger att de varken vill eller vågar sätta sig ihop med andra nu när pandemin växer igen.

Freddy Welle pekar på myndigheternas skärpta restriktioner i bland annat Stockholm, Göteborg och på fler håll. Och lyfter fram råden om att man i riskområden bara ska träffa sin närmaste familj. Det rimmar illa med att samlas i ”trånga skolsalar med en massa okända människor”, betonar han.

Signaler om att avstånden kan bli svåra att hålla i kurslokalerna har kommit från bekymrade chaufförer i Gävle, berättar Freddy Welle. Han sitter i Transports delegation som nu förhandlar om ett nytt åkeriavtal och har kontaktat förbundet i frågan.

– EU borde göra ett nytt undantag från utbildningsreglerna fram till halvårsskiftet 2021 eller året ut, råder Freddy Welle makthavarna.

– Fruktansvärt många är oroliga nu och vi blir ju inte sämre chaufförer för att vi väntar lite med att gå YKB-kurserna, anser han.

När Transportarbetaren ringde sektionschef Anna Westerlund på Transportstyrelsen i augusti hade smittspridningen planat ut. Hon förklarade då att det inte var aktuellt att förlänga dispensen och ge förarna ytterligare tid, innan de måste förnya sina yrkeskompetensbevis. Några sådana signaler hade heller inte kommit från EU eller ansvarigt departement i Sverige.

Nu när coronan slagit till i en andra våg säger Anna Westerlund att myndigheten är väl medveten om att situationen förändrats.

– Chaufförerna ringer oss också och är oroliga. Det jag kan säga är att vi drar i de trådar vi kan och tar de kontakter som behövs med infrastrukturdepartementet och så vidare. Kort sagt: Frågan är uppe på bordet hos oss och vi jobbar med den, säger Anna Westerlund.

Hon tillägger:

– Jag har full förståelse för att förare i dagsläget inte vill sätta sig i en utbildningslokal med andra människor som de inte känner.

Samtidigt har Transportstyrelsen inget mandat att utfärda dispens från utbildningskravet, betonar Anna Westerlund. Hon refererar till den så kallade Omnibusförordningen, som EU–kommissionen fattade beslut om i våras. Den innebar att giltighetstiden för YKB förlängdes i sju månader – för chaufförer med bevis som löpte ut mellan den 1 februari och den 31 augusti i år. Därefter var det dags att sätta sig på skolbänken igen.

Oroliga förare ringde Transportarbetaren redan då och ville att undantaget skulle förlängas, för att hindra onödig smittspridning. Men fick alltså nobben.

Anna Westerlund konstaterar att inte bara Sverige utan en hel rad andra länder i Europa nu drabbas av pandemin. Det ger frågan större tyngd bland politikerna på EU-nivå, där den ytterst avgörs. I dagsläget törs hon inte ge några löften om nya undantag från unionens utbildningsregler, men hoppas kunna komma med klarare besked längre fram.

– Vi kommer att lägga upp information på vår hemsida, transportstyrelsen.se, så fort vi vet mer, tipsar Anna Westerlund.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Pelle:
    13 november, 2020

    Jag efterfrågar ykb helt web-baserad!
    Under perioden med pandemin??
    Varför är det så svårt att fixa??
    Mvh Lackberg

  2. Justina Öster:
    13 november, 2020

    Det korta svaret är: det är en fråga som avgörs på EU-nivå, inte nationellt. Därför blir det krångligt och tar tid... Utförligare svar finns i länken till en tidigare artikel jag skrev om YKB i augusti. Justina, reporter

Lästips:

David Ericsson

De små stegens förbannelse

Davids krönika. Då åkerier söker chaufförer på Facebook som är ”stresståliga, erfarna, socialt kompetenta och har alla behörigheter”, brukar ett skämt i kommentarsfältet vara: ”Kan man jobba hemifrån?”

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Transport larmar om mobbning på CSG

Bevakning. Utfrysning, förlöjligande och mobbning från chefer. Oklara rutiner, slarv med nycklar, brist på skyddsutrustning och trasiga personlarm. Transport larmar om en rad brister på bevakningsbolaget CSG i Örebro. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion.

Helsingborgs hamn varslar 42 personer

Hamn. Minskad orderingång och olönsam lagerverksamhet är det som ligger bakom varslen i Helsingborgs hamn, enligt vd Bart Steijaert.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.