Däckverkstad. Foto: John Antonsson
Close
Däckverkstaden på bilden har ingenting med artikelns innehåll att göra. Men däckverkstäder är en riskbransch för kriminalitet och exploatering av människor.
Close

Myndigheter varnar för ökad brottslighet i arbetslivet

Fiffel & båg. Kriminaliteten i arbetslivet breder ut sig. Det visar en rapport från åtta myndigheter som samarbetar mot brottslighet i arbetslivet. – Tyvärr så har det inte blivit bättre, tvärtemot ser vi en ökning. Samtidigt så fokuserar vi mer på problemen, så vi upptäcker mer som vi inte har sett innan, säger Conny Svensson på Skatteverket.

För fackets företrädare är problemen vardag. Peter Åkesson är ombudsman för Transport i Göteborg. I samma vecka som myndigheterna lämnat sin lägesrapport ger han en egen till Transportarbetaren.

Peter Åkesson. Foto: Jan Lindkvist
Peter Åkesson. Foto: Jan Lindkvist

Åkesson har just fått veta att en person verksam i ett etablerat kriminellt gäng börjat jobba på en arbetsplats som hanterar farliga material. Men oftast stöter han på kriminella upplägg i branscher som hanterar pengar.

– Det är så här: i alla branscher där det går att omsätta pengar finns den. Vi ser det i gummibranschen. Där det går att sno däck och sälja dem vidare. Vi ser det på rekondfirmor, där folk betalar cash.

Åkesson konstaterar att kontantbranscherna ofta anställer med bidragsjobb. Eller arbetskraftsinvandrare.

Så här kan det fungera, berättar Peter Åkesson, med ett exempel från verkligheten:

En kille från Kurdistan får jobb i Sverige på en däckfirma. Hans svenska kontakter har också kurdiska rötter. Arbetsgivaren har kollektivavtal och det ser bra ut på pappret. Men. Det är ju så dyrt med skatter och avgifter i Sverige, säger någon på firman. Så nu måste killen betala 2 500 kronor i månaden till en person på arbetsplatsen, för att få jobbet. Dessutom har en person på firman spanat in en dator, och den måste killen från Kurdistan också köpa.

Killen tror att han ska få bygga ett nytt liv i Sverige. Så han går med på villkoren. Sedan tar däcksäsongen slut och han står utan jobb. Han blir förbannad och kontaktar facket. Då kallar Peter Åkesson till förhandling.

Det visar sig att killarna som tog betalt fanns på någon slags mittenpositioner i företaget. Men de fick betala tillbaka varenda krona. Sedan fick företaget underteckna ett protokoll där avdelningen får 100 000 kronor i skadestånd.

– Ofta är det människor i beroendeställning som utnyttjas av sina landsmän på ett vidrigt sätt.

Utnyttjas

På Migrationsverket är man medvetna om att flera människor som kommer till Sverige utnyttjas och även utsätts för brott i det svenska arbetslivet, berättar Frida Lee Frei som jobbar som nationell samordnare för Migrationsverkets uppdrag om att motverka arbetslivskriminalitet. Den som kommer som arbetskraftsinvandrare inom en så kallad riskbransch är ofta utsatt.

– De är i ett land där de kanske inte kan språket. Har inte koll på hur myndigheterna fungerar och välfärden och arbetslivet är uppbyggt. Det bidrar till utsattheten. Det kan också finnas kulturella skillnader i hur man förhåller sig till myndigheterna.

– På andra sidan finns det svenska arbetsgivare och bolag som väljer att utnyttja dessa människors utsatthet och systematiskt exploaterar människor och bedriver brottslighet mot den här gruppen, vilket är det verkliga problemet.

Skatteverket har möjlighet att följa historiken för kort- och swishbetalningar. På företagen vet man om risken att åka dit, men chansar. Som i de gamla kontantbranscherna.

Skatteverket kan upptäcka upplägg där anställda tvingas betala tillbaka kontant eller med Swish från sin lön, berättar Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

– Vi har sett att på pappret får man rätt betalning som anställd. Men när vi gör revision och tittar på personerna runtom ser vi att pengarna rinner tillbaka från den som är anställd.

”Bromskloss”

Åtta myndigheter samverkar mot arbetslivskriminalitet runt om i landet och Conny Svensson beskriver det själv som att Skatteverket är den stora bromsklossen.

Conny Svensson, Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson
Conny Svensson, Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson

– Vi är ju det största problemet eftersom vi har den starkaste sekretessen. Vi kan inte berätta om ett tips om misstänkt svartarbete för de andra myndigheterna.

– Det är så illa så att om vi är på väg ut med Arbetsmiljöverket på en inspektion och vet att inspektören är på väg till fel adress, så kan vi inte säga vart vi borde åka. För då bryter vi sekretessen.

I slutet av januari tillkännagav riksdagens högermajoritet att de är beredda att ta bort sekretesshindren som finns mellan myndigheterna. Sedan tidigare pågår en statlig utredning, och dessutom har den nya ministern med ansvar för arbetslivskriminalitet Johan Danielsson (S) också sagt att han vill ta bort hindren.

Till saken hör att frågan har utretts förr och stött på hinder på vägen. Conny Svensson säger:

– Att ta bort sekretesshindren handlar inte om att det ska vara öppna spjäll, vi kan komma åt stora delar av problemen med ganska blygsamma förändringar, säger han.

Kontakta polisen

Migrationsverket rekommenderar att människor som far illa på arbetet, utnyttjas och exploateras, i första hand tar kontakt med polisen då det är deras uppgift att utreda brott. Om Migrationsverket får information om att en person kan ha utsatts för brott tar Migrationsverket själva kontakt med polisen och kan senare komma att ompröva personens rätt till uppehållstillstånd om det visar sig att tillståndet utfärdats på felaktiga grunder. Från fackligt håll beskrivs den med arbetstillstånd ofta som rättslös, men det behöver inte alltid vara så, säger Frida Lee Frei på Migrationsverket.

– Vi förstår att de befinner sig i en beroendeställning mot arbetsgivaren och Migrationsverket. Därför kanske de inte vill ”tjalla” på sin arbetsgivare. Då de är rädda att det sätter dem i en svår situation. Men det är inte så att de bara blir av med rätten att vara i Sverige om det uppkommer brott hos arbetsgivaren, utan det är en fråga som Migrationsverket behöver pröva. Om man medverkar i en utredning kan man få rätt till tillfälligt uppehållstillstånd för just det syftet, vilket Migrationsverket prövar säger Frida Lee Frei.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    25 februari, 2022

    Det finns även andra sätt att dölja svart arbetskraft och det är att t.ex ägaren av ett företag tar ut en ersättning på 600 kronor plus moms i timmen av sina kunder sedan betalar ägaren ut lön till sig själv och betalar någon annan svart/kontant 100 kronor/timme för att utföra arbetet och behåller mellanskillnaden själv efter att skatter och arbetsgivaravgifter är betalda.Det finns inte en chans att myndigheterna skall kunna upptäcka detta om det inte finns en fast arbetsplats.Även rot och rutavdrag används antagligen också av kriminella enligt liknade upplägg där någon åtar sig att utföra ett arbete/tjänst som faktureras lagligt och betalar den som utför arbetet svart/kontant och behåller mellanskillnaden.Det spelar liksom ingen roll att det är elektronisk betalning för att få del av rot och rutavdrag för det utförda arbetet när det går att betala kontant i nästa led till den som utfört arbetet.

Lästips:

Matbuds-mopeder

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Strejken på Tesla

Finska hamnarbetare tar också strid mot Tesla

Konflikt. Efter Danmark och Norge kliver nu också finska Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT in i den nordiska kampen för ett kollektivavtal på Tesla i Sverige. Liksom systerfacken varslar AKT om stopp för transport av elbilsjättens bilar från och med den 20 december.

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från den 1 december får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket ska det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.