Åsa Alvetjärn. Foto: Privat
Åsas resa

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Klippkort hos Trafikverket, två prov till, ADR grund och ADR explosiv. Ja det är väldigt troligt att jag ska köra en lastbil med explosiva varor i, nåväl, det ser kanske bra ut i cv:t?

Nu är dock alla prov klara, teori C, YKB, uppkörning C, ADR grund och ADR explosiv, truckkort och hjullastare. Så intensivt, men avklarat. Och nu möte med chefen för skolan, för vi skulle fortsätta med E-behörighet.

”Ja, vi vet ju att det är flera av er som är intresserade av att gå vidare med E-behörigheten MEN…

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Foto: Privat

Luften går ur

Klara i skolan. Det har varit extremt intensivt och hektiska dagar. Ångestladdat, men också en spännande resa förstås. Klasskamraterna och jag har umgåtts nära varje dag, och nu är allt klart.

Det känns lite som jag drar ur proppen ur badkaret, vattnet rinner ut och jag står kvar och vet inte riktigt vad jag ska göra. Vi alla som levt intensivt ihop splittras och målet är uppnått. Mycket märklig känsla i kroppen, jag tappar riktningen på min livskompass, och ja nu då?

Okej, inte helt klara

Tre veckors praktik efter alla tester och prov. Min görs på ett byggföretag som kör ut varor till både privatpersoner och företag, riktigt roligt. Kommer på morgonen, lastar alla olika byggvaror med truck, sen ut längst hela kusten och lossar med kran. Roligt att få köra kran. Nu är det kran upp till 18 ton, har inte behörighet för högre ÄN. Bestämmer mig dock för att det vill jag också ha, timmerbil ni vet.

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Foto: Privat

Hoppas så på att få fortsätta på praktikföretaget då jag trivs så bra, men det är lågkonjunktur och flera varslas på företaget. Riktigt tråkigt. Nåja, var väl inte meningen. Dock bra praktik, där jag fick prova på olika slags körningar både med pickup och större lastbil (CE samt C), och känner direkt att CE vill jag verkligen ha. Det är det jag kommer satsa på.

CE, hur?

Chefen på skolan står där framme och berättar att CE kommer de inte kunna lösa för någon av oss. Vi sitter lite som fågelholkar allihop då vi blivit lovade detta, men kontentan är att det blir ingen CE på skolan. Förklaringen uteblir och vi vet inte riktigt varför. Spekulationer uppstår och det är inget jag gillar, så jag tar helt enkelt reda på fakta.

Informationen återfinns hos administratören på skolan. Hon berättar för mig vad det är som skett: Lärarbrist. Det finns helt enkelt inga tung-lärare att tillgå i vår kommun, inte ens i storstaden kommer de kunna erbjuda detta. Lärarna har gått vidare till en konkurrent och CE tas helt bort från skolan.

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Foto: Privat

Läraren med tungutbildning blir utbildare i buss i stället och lämnar helt lastbilsstråket. Han är inte den enda som gör så här, många går åt andra håll och lämnar lastbil. Förklaring uteblir, och vet inte riktigt varför det inte är roligt att utbilda i C/CE längre? Försöker få till intervjuer, men ingen vill ge några förklaringar. Det bara är så, punkt.

Besvikelsen är självklart stor, men vi är inte de enda drabbade. Hela landet skriker efter trafiklärare och flera orter har helt enkelt tagit bort både C och CE utbildning, för det finns helt enkelt inga lärare att tillgå.

Jag funderar ett tag, och bestämmer mig snart för att ta det privat. Men det är inte heller så enkelt för, som sagt, även de privata aktörerna har problem med lärare. Jag finner dock en skola och går in på Trafikverket för att boka prov och uppkörning. Målfokusering är viktigt för mig, något att arbeta mot helt enkelt.

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

SEPTEMBER är första lediga tiden för uppkörning. Det är maj nu. Pratar med Trafikverket, och även de har stora problem med personal. Ja så vad ska man göra, avvaktar med E-behörigheten och börjar jobba i stället.

Det blir helt enkelt inte alltid som man tänkt sig, då får man tänka om. Återigen får jag använda mig av mitt eget ordspråk: ”det enda som är konstant är förändring”. Det är bara att gilla läget och ha tålamod. En dag kommer CE-behörigheten, USA och egen lastbil, det bara dröjer lite längre än jag trodde.

Men nu är jag ändå klar med C och resan tar sitt slut, nåja, åtminstone denna resa. Nu väntar andra äventyr och självklart resan mot E, USA och egen lastbil. Den resan finns kvar, spännande och något att se fram emot. Reflektionen är ändå: svårt, roligt och utmanande. Och om du funderar på att göra min resa, bara kör! Du kommer inte ångra dig, det är riktigt roligt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag märker att det tar längre tid att återhämta sig och bli människa igen”, säger lastbilschauffören Tobias Olausson. Foto: Pernilla Ahlsén

”De mörka timmarna är jobbigast”

Skiftjobbaren. Kaffe, en bensträckare eller en kort tupplur. Det är knep som lastbils­chauffören Tobias Olausson tar till för att klara nattpassen. Men ju äldre han blir desto svårare är det att återhämta sig.

S vill se ökade kontroller på vägarna

Debatt. För tusentals svenskar är vägarna den dagliga arbetsplatsen. Precis som på vilken arbetsplats som helst måste även Sveriges yrkesförare kunna lita på att de varje dag möts av schysta arbetsvillkor.

Vägen till chaufförsyrket – Del 4

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 4 av hennes berättelse.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.

Forskare ska titta på hur AI förändrar arbetsvillkoren för bland andra flygplatspersonalen. Foto: John Antonsson

Hur påverkar AI och robotar flygarbetarna?

Arbetsmiljö Om några år kan robotar och AI sköta en del av jobbet på flygplatserna. Professor Åsa Cajander ska undersöka hur det påverkar arbetsmiljön.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

AVTAL 2023

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

Taxi. Ett lönepåslag på mellan 1 935 kronor och 2 370 kronor totalt. Efter en rad sittningar enades Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens Arbetsgivareförbund på onsdagen om ett nytt tvåårigt avtal för taxitelefonisterna.

Symbol för kvalitet. Servicetrafikens gröna fordon har kommit att bli ett välkänt inslag i stadsbilden. Foto: Lilly Hallberg

Göteborgsmodell höjer servicetrafikens status

Färdtjänst. Bristen på förare är inte unik för Göteborg. Staden arbetar sedan flera år med riktade insatser för att utbilda fler som klarar att köra färdtjänst – utbildning och krav ska både göra jobbet mer attraktivt och ge bättre kvalitet på den upphandlade, samhällsbetalda trafiken.