Åsa Alvetjärn. Foto: Privat
Åsas resa

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Klippkort hos Trafikverket, två prov till, ADR grund och ADR explosiv. Ja det är väldigt troligt att jag ska köra en lastbil med explosiva varor i, nåväl, det ser kanske bra ut i cv:t?

Nu är dock alla prov klara, teori C, YKB, uppkörning C, ADR grund och ADR explosiv, truckkort och hjullastare. Så intensivt, men avklarat. Och nu möte med chefen för skolan, för vi skulle fortsätta med E-behörighet.

”Ja, vi vet ju att det är flera av er som är intresserade av att gå vidare med E-behörigheten MEN…

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Foto: Privat

Luften går ur

Klara i skolan. Det har varit extremt intensivt och hektiska dagar. Ångestladdat, men också en spännande resa förstås. Klasskamraterna och jag har umgåtts nära varje dag, och nu är allt klart.

Det känns lite som jag drar ur proppen ur badkaret, vattnet rinner ut och jag står kvar och vet inte riktigt vad jag ska göra. Vi alla som levt intensivt ihop splittras och målet är uppnått. Mycket märklig känsla i kroppen, jag tappar riktningen på min livskompass, och ja nu då?

Okej, inte helt klara

Tre veckors praktik efter alla tester och prov. Min görs på ett byggföretag som kör ut varor till både privatpersoner och företag, riktigt roligt. Kommer på morgonen, lastar alla olika byggvaror med truck, sen ut längst hela kusten och lossar med kran. Roligt att få köra kran. Nu är det kran upp till 18 ton, har inte behörighet för högre ÄN. Bestämmer mig dock för att det vill jag också ha, timmerbil ni vet.

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Foto: Privat

Hoppas så på att få fortsätta på praktikföretaget då jag trivs så bra, men det är lågkonjunktur och flera varslas på företaget. Riktigt tråkigt. Nåja, var väl inte meningen. Dock bra praktik, där jag fick prova på olika slags körningar både med pickup och större lastbil (CE samt C), och känner direkt att CE vill jag verkligen ha. Det är det jag kommer satsa på.

CE, hur?

Chefen på skolan står där framme och berättar att CE kommer de inte kunna lösa för någon av oss. Vi sitter lite som fågelholkar allihop då vi blivit lovade detta, men kontentan är att det blir ingen CE på skolan. Förklaringen uteblir och vi vet inte riktigt varför. Spekulationer uppstår och det är inget jag gillar, så jag tar helt enkelt reda på fakta.

Informationen återfinns hos administratören på skolan. Hon berättar för mig vad det är som skett: Lärarbrist. Det finns helt enkelt inga tung-lärare att tillgå i vår kommun, inte ens i storstaden kommer de kunna erbjuda detta. Lärarna har gått vidare till en konkurrent och CE tas helt bort från skolan.

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Foto: Privat

Läraren med tungutbildning blir utbildare i buss i stället och lämnar helt lastbilsstråket. Han är inte den enda som gör så här, många går åt andra håll och lämnar lastbil. Förklaring uteblir, och vet inte riktigt varför det inte är roligt att utbilda i C/CE längre? Försöker få till intervjuer, men ingen vill ge några förklaringar. Det bara är så, punkt.

Besvikelsen är självklart stor, men vi är inte de enda drabbade. Hela landet skriker efter trafiklärare och flera orter har helt enkelt tagit bort både C och CE utbildning, för det finns helt enkelt inga lärare att tillgå.

Jag funderar ett tag, och bestämmer mig snart för att ta det privat. Men det är inte heller så enkelt för, som sagt, även de privata aktörerna har problem med lärare. Jag finner dock en skola och går in på Trafikverket för att boka prov och uppkörning. Målfokusering är viktigt för mig, något att arbeta mot helt enkelt.

Åsas resa del 5. Foto: Privat
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

SEPTEMBER är första lediga tiden för uppkörning. Det är maj nu. Pratar med Trafikverket, och även de har stora problem med personal. Ja så vad ska man göra, avvaktar med E-behörigheten och börjar jobba i stället.

Det blir helt enkelt inte alltid som man tänkt sig, då får man tänka om. Återigen får jag använda mig av mitt eget ordspråk: ”det enda som är konstant är förändring”. Det är bara att gilla läget och ha tålamod. En dag kommer CE-behörigheten, USA och egen lastbil, det bara dröjer lite längre än jag trodde.

Men nu är jag ändå klar med C och resan tar sitt slut, nåja, åtminstone denna resa. Nu väntar andra äventyr och självklart resan mot E, USA och egen lastbil. Den resan finns kvar, spännande och något att se fram emot. Reflektionen är ändå: svårt, roligt och utmanande. Och om du funderar på att göra min resa, bara kör! Du kommer inte ångra dig, det är riktigt roligt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

En god arbetsmiljö bör alla få ha

Ledare. Inom Transport är det många arbetsplatser som är mansdominerande. En yrkeskår där det börjar synas en skillnad är lastbilschaufförer. Tya:s skolledarrapport som släpptes den 21 februari visar att det aldrig har varit så många tjejer som velat bli just lastbilschaufförer som nu. Det ser de genom antal sökande till gymnasieskolans transportprogram.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.