HF söker prövning i Europadomstolen

Arbetsrätt. Andrahandsavtalet är verkningslöst när det kommer till sanktioner mot arbetsgivaren. Det anser Hamnarbetarförbundet som tar frågor om föreningsfrihet och rättvisa rättegångar till Europadomstolen.

Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), har stämt arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och flera hamnbolag i Arbetsdomstolen (AD). Under våren och försommaren har en rad tvister – med flera olika delar – blivit prövade i domstolen. Utslagen har i de flesta fall gått HF emot.

Arbetsdomstolen har slagit fast att när två kollektivavtal konkurrerar på samma arbetsplats behöver som huvudregel ett avtal ges företräde. Och i det här fallet är det Transports avtal; hamn- och stuveriavtalet.

Transport tecknade ett nytt, tvåårigt hamnavtal redan i april. Den 10 juli tecknade också Hamnarbetarförbundet ett nytt avtal, efter en medlemsomröstning om medlarbudet. Det så kallade kajavtalet är fortsatt andrahandsavtal. Och det är i stort likalydande med Transports förstahandsavtal.

Det fall som Hamnarbetarförbundet riktar klagomål till Europadomstolen gäller en dom rörande sanktioner mot för mycket övertidsarbete i Göteborgs hamn. Konsekvensen av AD:s praxis blev att arbetsgivaren, Göteborgs hamn, slipper sanktioner trots att flera av Hamnarbetarförbundets medlemmar arbetat mer övertid än vad kollektivavtalet tillåter.

HF:s avtal är alltså identiskt med Transports hamnavtal när det kommer till övertidsreglerna. Men det är bara ägaren av förstahandsavtalet som har rätt till sanktioner vid brott mot avtalet. Enligt Hamnarbetarförbundet drabbar det de egna medlemmarna eftersom Transport ju inte driver skadeståndsfrågor för dem.

Angrepp på föreningsfriheten

Att inte har rätt till sanktioner vid överträdelser mot andrahandsavtalet gör Hamnarbetarförbundet mindre attraktivt att vara med i för hamnarbetare och hotar i förlängningen fackförbundets existens – ett otillåtet angrepp mot föreningsfriheten enligt Europakonventionen, framför HF i sitt klagomål till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Hamnarbetarförbundets klagomål till Europadomstolen gäller också rätten till en rättvis rättegång. Här anför HF att fyra av ledamöterna, nominerade av arbetsmarknadens parter, i Arbetsdomstolen har varit med om att utforma ändringar i medbestämmandelagen som gäller utökad fredsplikt. Något som hindrar HF från att driva sina krav mot arbetsgivaren genom att ta till stridsåtgärder.

Hamnarbetarförbundet har tidigare vänt sig med liknande klagomål till domstolen i Strasbourg, men då inte fått prövning av sin sak.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."