HF söker prövning i Europadomstolen

Arbetsrätt. Andrahandsavtalet är verkningslöst när det kommer till sanktioner mot arbetsgivaren. Det anser Hamnarbetarförbundet som tar frågor om föreningsfrihet och rättvisa rättegångar till Europadomstolen.

Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), har stämt arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och flera hamnbolag i Arbetsdomstolen (AD). Under våren och försommaren har en rad tvister – med flera olika delar – blivit prövade i domstolen. Utslagen har i de flesta fall gått HF emot.

Arbetsdomstolen har slagit fast att när två kollektivavtal konkurrerar på samma arbetsplats behöver som huvudregel ett avtal ges företräde. Och i det här fallet är det Transports avtal; hamn- och stuveriavtalet.

Transport tecknade ett nytt, tvåårigt hamnavtal redan i april. Den 10 juli tecknade också Hamnarbetarförbundet ett nytt avtal, efter en medlemsomröstning om medlarbudet. Det så kallade kajavtalet är fortsatt andrahandsavtal. Och det är i stort likalydande med Transports förstahandsavtal.

Det fall som Hamnarbetarförbundet riktar klagomål till Europadomstolen gäller en dom rörande sanktioner mot för mycket övertidsarbete i Göteborgs hamn. Konsekvensen av AD:s praxis blev att arbetsgivaren, Göteborgs hamn, slipper sanktioner trots att flera av Hamnarbetarförbundets medlemmar arbetat mer övertid än vad kollektivavtalet tillåter.

HF:s avtal är alltså identiskt med Transports hamnavtal när det kommer till övertidsreglerna. Men det är bara ägaren av förstahandsavtalet som har rätt till sanktioner vid brott mot avtalet. Enligt Hamnarbetarförbundet drabbar det de egna medlemmarna eftersom Transport ju inte driver skadeståndsfrågor för dem.

Angrepp på föreningsfriheten

Att inte har rätt till sanktioner vid överträdelser mot andrahandsavtalet gör Hamnarbetarförbundet mindre attraktivt att vara med i för hamnarbetare och hotar i förlängningen fackförbundets existens – ett otillåtet angrepp mot föreningsfriheten enligt Europakonventionen, framför HF i sitt klagomål till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Hamnarbetarförbundets klagomål till Europadomstolen gäller också rätten till en rättvis rättegång. Här anför HF att fyra av ledamöterna, nominerade av arbetsmarknadens parter, i Arbetsdomstolen har varit med om att utforma ändringar i medbestämmandelagen som gäller utökad fredsplikt. Något som hindrar HF från att driva sina krav mot arbetsgivaren genom att ta till stridsåtgärder.

Hamnarbetarförbundet har tidigare vänt sig med liknande klagomål till domstolen i Strasbourg, men då inte fått prövning av sin sak.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.