Close
Rapportförfattarna Johan Hall, Mats Erikson och Monika Arvidsson vid presentationen i plenisalen i LO-borgen, Stockholm.
Close

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

På torsdagen presenterades rapporten, inför en fullsatt plenisal hos LO.

Internationell ekonomi, rättvis klimatomställning, ojämlik arbetsmarknad och företagens vinster – rapporten Global facklig utblick tar upp en rad områden som rör det som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Samtidigt är ambitionen att vara lättillgänglig, enligt författarna på LO:s internationella enhet.

– Tanken är att rapporten ska ge en överblick över hela fältet. Så vitt vi vet är det den enda rapporten i sitt slag. Andra rapporter har ofta tema, eller rör ett område, sa LO:s utredare Mats Erikson.

Han lyfte också det som LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, skriver i rapportens inledning:

– Om vi låter makthavarna ställa arbetare mot arbetare och försvaga facket i ett land så kan det i framtiden ske också hos oss. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

LO-ordförande skulle enligt planen ha presenterat rapporten, men hade fått förhinder.

Presentationen gjordes både digitalt, via Teamslänk, och på plats i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm – en på många vis symbolisk plats för arbetarrörelsen. Symbolisk är också förskjutningen av makt från torget ned till Stureplan som skett sedan slutet av förra århundradet.

Maktförskjutning präglar på sina håll även fackens ställning internationellt. Skiftande politiskt styre ligger ofta bakom förändringarna.

I rapporten lyfts att demokratiska framsteg som gjorts under 1900-talet helt raderats under de senaste 35 åren. I dag lever 72 procent av världens befolkning i länder med olika slags auktoritärt styre. För tjugo år sedan levde en majoritet i demokratiska länder.

När demokratin pressas tillbaka blir det också allt svårare för facken att organisera. Om det ens är möjligt – rapporten tar upp att en majoritet av världens länder, 77 procent, hindrar människor att ansluta sig till ett fackförbund, hela 87 procent av länderna inskränker strejkrätten.

Sjunkande löneandel

Rapporten pekar också på att lönernas andel av ekonomin har sjunkit under flera årtionden. I dag sjunker reallönerna samtidigt som företagens vinster slår rekord. Det har fått fackliga organisationer över hela världen att trycka på för högre löner och offentliga investeringar, skriver rapportförfattarna.

Men rapportförfattarna vill inte heller enbart lyfta den mörka utvecklingen och den tuffa ekonomiska situationen:

– Det finns en risk att allt framstår som nattsvart, sa Mats Erikson.

Han pekade också på flera goda exempel, där utvecklingen gått i positiv riktning:  Byggnads som tillsammans med förbund i länder lyckats få bättre villkor för byggarbetare i Qatar, ökad facklig organisering i USA för första gången på många år och att ILO, FN:s Internationella Arbetsorganisation, lyckats få till en bindande konvention om allas rätt till en god arbetsmiljö.

Rapporten avslutas med en lista på internationella verktyg för att realisera det LO och LO-förbunden vill. En stor del av det internationella arbete görs inom ramen för Världsfacket International Trade Union Conference (ITUC), som har 333 medlemsorganisationer i världen. Tillsammans representerar facken 208 miljoner löntagare.

Rapporten Global facklig utblick är skriven av Monika Arvidsson, Mats Erikson och Johan Hall på internationella enheten på LO. Tanken är att den ska bli den första i en årligen återkommande rapport om vad som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Här går det att läsa den i sin helhet: Global facklig utblick

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.