Close
Rapportförfattarna Johan Hall, Mats Erikson och Monika Arvidsson vid presentationen i plenisalen i LO-borgen, Stockholm.
Close

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

På torsdagen presenterades rapporten, inför en fullsatt plenisal hos LO.

Internationell ekonomi, rättvis klimatomställning, ojämlik arbetsmarknad och företagens vinster – rapporten Global facklig utblick tar upp en rad områden som rör det som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Samtidigt är ambitionen att vara lättillgänglig, enligt författarna på LO:s internationella enhet.

– Tanken är att rapporten ska ge en överblick över hela fältet. Så vitt vi vet är det den enda rapporten i sitt slag. Andra rapporter har ofta tema, eller rör ett område, sa LO:s utredare Mats Erikson.

Han lyfte också det som LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, skriver i rapportens inledning:

– Om vi låter makthavarna ställa arbetare mot arbetare och försvaga facket i ett land så kan det i framtiden ske också hos oss. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

LO-ordförande skulle enligt planen ha presenterat rapporten, men hade fått förhinder.

Presentationen gjordes både digitalt, via Teamslänk, och på plats i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm – en på många vis symbolisk plats för arbetarrörelsen. Symbolisk är också förskjutningen av makt från torget ned till Stureplan som skett sedan slutet av förra århundradet.

Maktförskjutning präglar på sina håll även fackens ställning internationellt. Skiftande politiskt styre ligger ofta bakom förändringarna.

I rapporten lyfts att demokratiska framsteg som gjorts under 1900-talet helt raderats under de senaste 35 åren. I dag lever 72 procent av världens befolkning i länder med olika slags auktoritärt styre. För tjugo år sedan levde en majoritet i demokratiska länder.

När demokratin pressas tillbaka blir det också allt svårare för facken att organisera. Om det ens är möjligt – rapporten tar upp att en majoritet av världens länder, 77 procent, hindrar människor att ansluta sig till ett fackförbund, hela 87 procent av länderna inskränker strejkrätten.

Sjunkande löneandel

Rapporten pekar också på att lönernas andel av ekonomin har sjunkit under flera årtionden. I dag sjunker reallönerna samtidigt som företagens vinster slår rekord. Det har fått fackliga organisationer över hela världen att trycka på för högre löner och offentliga investeringar, skriver rapportförfattarna.

Men rapportförfattarna vill inte heller enbart lyfta den mörka utvecklingen och den tuffa ekonomiska situationen:

– Det finns en risk att allt framstår som nattsvart, sa Mats Erikson.

Han pekade också på flera goda exempel, där utvecklingen gått i positiv riktning:  Byggnads som tillsammans med förbund i länder lyckats få bättre villkor för byggarbetare i Qatar, ökad facklig organisering i USA för första gången på många år och att ILO, FN:s Internationella Arbetsorganisation, lyckats få till en bindande konvention om allas rätt till en god arbetsmiljö.

Rapporten avslutas med en lista på internationella verktyg för att realisera det LO och LO-förbunden vill. En stor del av det internationella arbete görs inom ramen för Världsfacket International Trade Union Conference (ITUC), som har 333 medlemsorganisationer i världen. Tillsammans representerar facken 208 miljoner löntagare.

Rapporten Global facklig utblick är skriven av Monika Arvidsson, Mats Erikson och Johan Hall på internationella enheten på LO. Tanken är att den ska bli den första i en årligen återkommande rapport om vad som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Här går det att läsa den i sin helhet: Global facklig utblick

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Anna Almqvist, LO-ekonom som skrivit rapporten Makteliten.

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt statligt stöd till lätta ellastbilar införs

Klimat. (UPPDATERAD) Regeringen inför ett nytt tillfälligt stöd för inköp av lätta ellastbilar, som efterfrågats av transportbranschen. Små och medelstora åkerier som satsar på tunga miljölastbilar ska också kunna få utökat ekonomiskt stöd. Syftet är att skynda på omställningen till eldrivna fordon.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrerat nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svensk Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.