Close
Rapportförfattarna Johan Hall, Mats Erikson och Monika Arvidsson vid presentationen i plenisalen i LO-borgen, Stockholm.
Close

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

På torsdagen presenterades rapporten, inför en fullsatt plenisal hos LO.

Internationell ekonomi, rättvis klimatomställning, ojämlik arbetsmarknad och företagens vinster – rapporten Global facklig utblick tar upp en rad områden som rör det som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Samtidigt är ambitionen att vara lättillgänglig, enligt författarna på LO:s internationella enhet.

– Tanken är att rapporten ska ge en överblick över hela fältet. Så vitt vi vet är det den enda rapporten i sitt slag. Andra rapporter har ofta tema, eller rör ett område, sa LO:s utredare Mats Erikson.

Han lyfte också det som LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, skriver i rapportens inledning:

– Om vi låter makthavarna ställa arbetare mot arbetare och försvaga facket i ett land så kan det i framtiden ske också hos oss. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

LO-ordförande skulle enligt planen ha presenterat rapporten, men hade fått förhinder.

Presentationen gjordes både digitalt, via Teamslänk, och på plats i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm – en på många vis symbolisk plats för arbetarrörelsen. Symbolisk är också förskjutningen av makt från torget ned till Stureplan som skett sedan slutet av förra århundradet.

Maktförskjutning präglar på sina håll även fackens ställning internationellt. Skiftande politiskt styre ligger ofta bakom förändringarna.

I rapporten lyfts att demokratiska framsteg som gjorts under 1900-talet helt raderats under de senaste 35 åren. I dag lever 72 procent av världens befolkning i länder med olika slags auktoritärt styre. För tjugo år sedan levde en majoritet i demokratiska länder.

När demokratin pressas tillbaka blir det också allt svårare för facken att organisera. Om det ens är möjligt – rapporten tar upp att en majoritet av världens länder, 77 procent, hindrar människor att ansluta sig till ett fackförbund, hela 87 procent av länderna inskränker strejkrätten.

Sjunkande löneandel

Rapporten pekar också på att lönernas andel av ekonomin har sjunkit under flera årtionden. I dag sjunker reallönerna samtidigt som företagens vinster slår rekord. Det har fått fackliga organisationer över hela världen att trycka på för högre löner och offentliga investeringar, skriver rapportförfattarna.

Men rapportförfattarna vill inte heller enbart lyfta den mörka utvecklingen och den tuffa ekonomiska situationen:

– Det finns en risk att allt framstår som nattsvart, sa Mats Erikson.

Han pekade också på flera goda exempel, där utvecklingen gått i positiv riktning:  Byggnads som tillsammans med förbund i länder lyckats få bättre villkor för byggarbetare i Qatar, ökad facklig organisering i USA för första gången på många år och att ILO, FN:s Internationella Arbetsorganisation, lyckats få till en bindande konvention om allas rätt till en god arbetsmiljö.

Rapporten avslutas med en lista på internationella verktyg för att realisera det LO och LO-förbunden vill. En stor del av det internationella arbete görs inom ramen för Världsfacket International Trade Union Conference (ITUC), som har 333 medlemsorganisationer i världen. Tillsammans representerar facken 208 miljoner löntagare.

Rapporten Global facklig utblick är skriven av Monika Arvidsson, Mats Erikson och Johan Hall på internationella enheten på LO. Tanken är att den ska bli den första i en årligen återkommande rapport om vad som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Här går det att läsa den i sin helhet: Global facklig utblick

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Anna Almqvist, LO-ekonom som skrivit rapporten Makteliten.

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt statligt stöd till lätta ellastbilar införs

Klimat. (UPPDATERAD) Regeringen inför ett nytt tillfälligt stöd för inköp av lätta ellastbilar, som efterfrågats av transportbranschen. Små och medelstora åkerier som satsar på tunga miljölastbilar ska också kunna få utökat ekonomiskt stöd. Syftet är att skynda på omställningen till eldrivna fordon.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.