Close
Rapportförfattarna Johan Hall, Mats Erikson och Monika Arvidsson vid presentationen i plenisalen i LO-borgen, Stockholm.
Close

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

På torsdagen presenterades rapporten, inför en fullsatt plenisal hos LO.

Internationell ekonomi, rättvis klimatomställning, ojämlik arbetsmarknad och företagens vinster – rapporten Global facklig utblick tar upp en rad områden som rör det som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Samtidigt är ambitionen att vara lättillgänglig, enligt författarna på LO:s internationella enhet.

– Tanken är att rapporten ska ge en överblick över hela fältet. Så vitt vi vet är det den enda rapporten i sitt slag. Andra rapporter har ofta tema, eller rör ett område, sa LO:s utredare Mats Erikson.

Han lyfte också det som LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, skriver i rapportens inledning:

– Om vi låter makthavarna ställa arbetare mot arbetare och försvaga facket i ett land så kan det i framtiden ske också hos oss. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

LO-ordförande skulle enligt planen ha presenterat rapporten, men hade fått förhinder.

Presentationen gjordes både digitalt, via Teamslänk, och på plats i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm – en på många vis symbolisk plats för arbetarrörelsen. Symbolisk är också förskjutningen av makt från torget ned till Stureplan som skett sedan slutet av förra århundradet.

Maktförskjutning präglar på sina håll även fackens ställning internationellt. Skiftande politiskt styre ligger ofta bakom förändringarna.

I rapporten lyfts att demokratiska framsteg som gjorts under 1900-talet helt raderats under de senaste 35 åren. I dag lever 72 procent av världens befolkning i länder med olika slags auktoritärt styre. För tjugo år sedan levde en majoritet i demokratiska länder.

När demokratin pressas tillbaka blir det också allt svårare för facken att organisera. Om det ens är möjligt – rapporten tar upp att en majoritet av världens länder, 77 procent, hindrar människor att ansluta sig till ett fackförbund, hela 87 procent av länderna inskränker strejkrätten.

Sjunkande löneandel

Rapporten pekar också på att lönernas andel av ekonomin har sjunkit under flera årtionden. I dag sjunker reallönerna samtidigt som företagens vinster slår rekord. Det har fått fackliga organisationer över hela världen att trycka på för högre löner och offentliga investeringar, skriver rapportförfattarna.

Men rapportförfattarna vill inte heller enbart lyfta den mörka utvecklingen och den tuffa ekonomiska situationen:

– Det finns en risk att allt framstår som nattsvart, sa Mats Erikson.

Han pekade också på flera goda exempel, där utvecklingen gått i positiv riktning:  Byggnads som tillsammans med förbund i länder lyckats få bättre villkor för byggarbetare i Qatar, ökad facklig organisering i USA för första gången på många år och att ILO, FN:s Internationella Arbetsorganisation, lyckats få till en bindande konvention om allas rätt till en god arbetsmiljö.

Rapporten avslutas med en lista på internationella verktyg för att realisera det LO och LO-förbunden vill. En stor del av det internationella arbete görs inom ramen för Världsfacket International Trade Union Conference (ITUC), som har 333 medlemsorganisationer i världen. Tillsammans representerar facken 208 miljoner löntagare.

Rapporten Global facklig utblick är skriven av Monika Arvidsson, Mats Erikson och Johan Hall på internationella enheten på LO. Tanken är att den ska bli den första i en årligen återkommande rapport om vad som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Här går det att läsa den i sin helhet: Global facklig utblick

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

Festival – och mobilisering inför slaget om välfärden

Facket. På lördagen möttes vänstern i bred bemärkelse på Socialistiskt Forum, traditionsenligt i ABF-huset i Stockholm. Bakom ett av bokborden stod transportare och spred Mobiliseringbladet.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Stå upp för den svenska modellen!

Ordförandeord. Den svenska modellen utmanas på allvar av Elon Musk och hans företag Tesla. Det verkar som om företaget på riktigt tycker att man står över den i Norden gällande modellen med kollektivavtal, och parter som hanterar frågorna på arbetsmarknaden.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.