Close
Naiara Pereira Cunha, styrelseordförande i Telge Återvinning, med elsopbilen som varit i drift sedan slutat av augusti. Och allt har fungerat utmärkt hittills.
Close

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

–  Det är en historisk händelse. Vi äger den första eldrivna sopbilen i sitt slag i världen, säger Naiara Pereira Cunha (MP) styrelseordförande för Telge Återvinning.

Hon ser det som att det kommunala renhållningsbolaget, tillsammans med tillverkaren Scania, tagit ett stort steg mot framtidens avfallsbransch och för att driva på klimatarbetet:

– Bilen kommer att fungera som en katalysator för hela sophanteringsbranschen. Södertälje har som mål att bli klimatneutralt och att kommunens växthusgasutsläpp ska bli noll. Vi hoppas fler följer efter och ser el som alternativ.

Naiara Pereira Cunha framhåller att det viktiga för henne är helheten, att göra satsningar som håller i längden. Både med tanke på bolagets bästa och som politiker.

Renhållningsbolagets styrelseordförande sitter också som ersättare för Miljöpartiet i Södertälje kommunfullmäktige och vice ordförande i tekniska nämnden.

Ett exempel på långsiktig satsning är egenproducerad energi inom kommunen, för att slippa vara utlämnade åt prissvängningar på marknaden. För elektrifiering av kommunens fordon betyder onekligen ökade elkostnader.

–  Just nu funderar vi på och utreder möjligheten med en solcellspark på en gammal deponi, ett flera hektar stort område, säger Naiara.

Men innan det kan bli aktuellt måste den tidigare soptippen täckas och kontrolleras, bland annat för att inte riskera att kvarvarande gifter tränger ut i vattnet.

Laddat och klart

Den första eldrivna sopbilen med fyrfackssortering har nu, i slutet av oktober, varit i drift i två månader. Bilen har utan problem klarat den vanliga rundan på en laddning.

– Under testperioden har det fungerat över förväntan, med 60 procents laddning kvar. Men det har ju varit under en varmare årstid. Hur det blir vintertid vet vi inte säkert. Vi har diskuterat om den skulle vara nödvändigt att behöva laddas lunchtid men än så länge har det inte behövts, säger Naiara Pereira Cunha.

Sedan drygt en vecka är också den andra bilen av samma slag i drift. Båda är tillverkade hos Scania i Södertälje.

Är det en fördel att ha tillverkaren i hemkommunen?

– Ja, det måste jag säga. Det är enklare för oss att få till sådana saker som mindre justeringar i hytten. Jag har pratat med de förare som kör och en kille, som egentligen skulle haft semester, sa att han ville vara på plats när vi testade, berättar Naiara.

Hon har själv varit inne i sopbilen och slogs av känslan av att komma in i en flygplanskabin.

En bieffekt med elfordon är potentialen att göra så att avfallsbranschen blir mer inkluderande, enligt henne. Många upplever de eldrivna bilarna som smidigare och mjukare att köra, med teknik som gör att jobbet inte kräver stor fysisk styrka.

– Att de är tystare gör för många också att det går lite fortare att varva ner hemma efter jobbet. Man slipper leva med ett ständigt närvarande motorljud, säger Naiara.

– Traditionsenligt har ju avfallsbranschen varit mansdominerad, men vi har under flera år arbetat för att öka andelen kvinnor. Att fler kvinnor blir intresserade av att köra lastbil är något som elektrifieringen bidragit till.

Naiara Pereira Cunha pekar på en annan förklaring: Förändringar av yrkets innehåll. Miljöarbetare utför i dag ett kvalificerat jobb som återvinnare. Vilket passar långt fler än tidigare tack vare utvecklingen av tekniken.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Man med keps och varselgul t-shirt som står framför förarhytten till en vit ellastbil.

”Att starta en ellastbil är en kick”

Åkeri. – Det är som att köra flygplan nästan, säger lastbilsföraren Kenneth Ericsson. Kollegan Pernilla Qvarnström nickar och fyller i: – Man bara flyter fram i ellastbilen!

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

ArbetsLIV
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.