Man med keps och varselgul t-shirt som står framför förarhytten till en vit ellastbil.
Close
”Det riktigt drastiska vore att stänga av oljekranen i Europa. Det finns så pass mycket biobränsle och nere i Europa använder de vätgas via bränsleceller för att driva fordon”, säger Scaniaföraren Kenneth Ericsson.
Close
Elektrifiering av transportsektorn

”Att starta en ellastbil är en kick”

Åkeri. – Det är som att köra flygplan nästan, säger lastbilsföraren Kenneth Ericsson. Kollegan Pernilla Qvarnström nickar och fyller i: – Man bara flyter fram i ellastbilen!

Solenergin flödar från blå himmel när Transportarbetaren besöker Scanias transportlaboratorium i Södertälje för att träffa tre chaufförer som kör ellastbil. Transportlabbet är ett ”husåkeri” som kör Scanias eget gods. Här testas också nya tekniker, modeller och fordonskombinationer innan de kommer ut på marknaden.

– Det är spännande att vara med när helt nya fordon, motorer och grejer tas fram. Utveckling sker hela tiden. Ellastbilar ger körningen en ny dimension. Det är behagligt, skonsamt för föraren och man blir inte trött i öronen. Man bara susar fram, säger Kenneth Ericsson som jobbat här längst.

– Att starta en ellastbil är en kick. Elmotorn levererar direkt när du trycker ner pedalen.

Batteripaketen väger också ganska mycket och tynger och ner bakhjulen. Det gör att ellastbilar vintertid klarar hala uppförsbackar mycket bättre även om de saknar last, förklarar han.

– Dieselbilarna står kvar i backen med snurrande hjul när jag kör förbi.

Kenneth ler, ger ett blixtsnabbt svar på frågan om det inte finns någon nackdel med eldrift.

– Det finns inte ström! Köpte alla elbil skulle strömmen inte räcka till. I stort sett alla tillverkare står långt fram och är beredda att släppa ut ellastbilar. Nu är det politikerna det hänger på. Vi måste ha mer ström om transportsektorn ska elektrifieras.

Gråhårig medelålders kvinna med håret uppsatt i en hästsvans
Pernilla Qvarnström. Foto: Justina Öster

Pernilla Qvarnström

kör lokalt i Södertälje med en mindre elmotor i lastbilen.

– Vi har laddstolpar här på området och laddar de mindre bilarna på lunchen. Kör man längre sträckor har de försökt göra så att man kan ladda på 45-minutersrasten.

Största vinsten är att ellastbilen går så mjukt och tyst, tycker hon.

– Jag är inte trött i huvudet när jag kommer hem på kvällen och man kan smyga med den, verkligen krypköra. Det är klart jag tänker på klimatet och vill dra mitt strå till stacken. Om elbilarna vore mer utvecklade skulle säkert fler köra på el, säger Pernilla Qvarnström.

Siabend Amedi. Foto: Justina Öster

Siabend Amedi

har testat några dragbilar som han tycker är sköna att köra, stabila och kraftfulla under vintern.

– El är bra för stadsbilar men diesel fortfarande bättre för längre sträckor. Fast elbilarna är under utveckling, jag tror de kommer att bli bättre och bättre och att vi får tunga bilar som klarar längre transporter med både bil och trailer.

– Vi har lastbilar som klarar 30 mil på en laddning. Nackdelen nu är bristen på snabbladdningsstationer, när de blir fler kommer vi att komma vidare. Jag tror vi är på rätt väg, att vi kanske inte klarar klimatmålen till 100 procent men i alla fall till 50, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Man med glasögon framför gräsmatta och träd

Byta batteri snabbare än laddning

Forskning. Det tar bara några minuter att byta ett urladdat batteri mot ett laddat. Sedan kan ellastbilen rulla igen. Det framgår i en rapport från VTI, där forskningsinstitutet föreslår regeringen att satsa på ett pilotprojekt med batteribytesstationer i Sverige.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.