Man med keps och varselgul t-shirt som står framför förarhytten till en vit ellastbil.
Close
”Det riktigt drastiska vore att stänga av oljekranen i Europa. Det finns så pass mycket biobränsle och nere i Europa använder de vätgas via bränsleceller för att driva fordon”, säger Scaniaföraren Kenneth Ericsson.
Close
Elektrifiering av transportsektorn

”Att starta en ellastbil är en kick”

Åkeri. – Det är som att köra flygplan nästan, säger lastbilsföraren Kenneth Ericsson. Kollegan Pernilla Qvarnström nickar och fyller i: – Man bara flyter fram i ellastbilen!

Solenergin flödar från blå himmel när Transportarbetaren besöker Scanias transportlaboratorium i Södertälje för att träffa tre chaufförer som kör ellastbil. Transportlabbet är ett ”husåkeri” som kör Scanias eget gods. Här testas också nya tekniker, modeller och fordonskombinationer innan de kommer ut på marknaden.

– Det är spännande att vara med när helt nya fordon, motorer och grejer tas fram. Utveckling sker hela tiden. Ellastbilar ger körningen en ny dimension. Det är behagligt, skonsamt för föraren och man blir inte trött i öronen. Man bara susar fram, säger Kenneth Ericsson som jobbat här längst.

– Att starta en ellastbil är en kick. Elmotorn levererar direkt när du trycker ner pedalen.

Batteripaketen väger också ganska mycket och tynger och ner bakhjulen. Det gör att ellastbilar vintertid klarar hala uppförsbackar mycket bättre även om de saknar last, förklarar han.

– Dieselbilarna står kvar i backen med snurrande hjul när jag kör förbi.

Kenneth ler, ger ett blixtsnabbt svar på frågan om det inte finns någon nackdel med eldrift.

– Det finns inte ström! Köpte alla elbil skulle strömmen inte räcka till. I stort sett alla tillverkare står långt fram och är beredda att släppa ut ellastbilar. Nu är det politikerna det hänger på. Vi måste ha mer ström om transportsektorn ska elektrifieras.

Gråhårig medelålders kvinna med håret uppsatt i en hästsvans
Pernilla Qvarnström. Foto: Justina Öster

Pernilla Qvarnström

kör lokalt i Södertälje med en mindre elmotor i lastbilen.

– Vi har laddstolpar här på området och laddar de mindre bilarna på lunchen. Kör man längre sträckor har de försökt göra så att man kan ladda på 45-minutersrasten.

Största vinsten är att ellastbilen går så mjukt och tyst, tycker hon.

– Jag är inte trött i huvudet när jag kommer hem på kvällen och man kan smyga med den, verkligen krypköra. Det är klart jag tänker på klimatet och vill dra mitt strå till stacken. Om elbilarna vore mer utvecklade skulle säkert fler köra på el, säger Pernilla Qvarnström.

Siabend Amedi. Foto: Justina Öster

Siabend Amedi

har testat några dragbilar som han tycker är sköna att köra, stabila och kraftfulla under vintern.

– El är bra för stadsbilar men diesel fortfarande bättre för längre sträckor. Fast elbilarna är under utveckling, jag tror de kommer att bli bättre och bättre och att vi får tunga bilar som klarar längre transporter med både bil och trailer.

– Vi har lastbilar som klarar 30 mil på en laddning. Nackdelen nu är bristen på snabbladdningsstationer, när de blir fler kommer vi att komma vidare. Jag tror vi är på rätt väg, att vi kanske inte klarar klimatmålen till 100 procent men i alla fall till 50, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Första lastbilen som går på solenergi på väg

Åkeri. Här rullar den första lastbilen som drivs av solenergi – i kommersiell drift på svensk väg. Den specialbyggda dragbilen och trailern täckt med solceller har tagits fram genom ett forskningsprojekt.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.

Arbetsmiljö
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.

Europadomstolen
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, kallad Europadomstolen, ligger i Strasbourg. Varje år inkommer över 50 000 klagomål från personer och organisationer i Europarådets 46 medlemsstater.

Här prövas misstänkta brott mot mänskliga rättigheter

Juridik. När Högsta domstolen nekade Transport prövning av rätten att utesluta en SD-politiker tog förbundet ärendet till Europadomstolen. Men väntan på besked om klagomål kommer att behandlas är ofta lång.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.