Forskare: Överklaga till Europadomstolen

Juridik. Högsta domstolen tog inte upp målet om Transports uteslutning av en aktiv sverigedemokrat. Det innebär att frågan är avgjord i Sverige. Niklas Selberg är forskare i arbetsrätt och anser att Transport ska ta fallet till Europadomstolen.

– Att Högsta domstolen inte tar upp det här innebär att synen på fackföreningen som ett slags myndighet har fått gehör. Det står i strid med Europakonventionen. Jag tror inte heller att det är så fackföreningarna uppfattar sig själva. Fackföreningar är ju inte en del av statsapparaten, säger Niklas Selberg, docent i civilrätt vid Lunds universitet.

Var ligger den felaktiga tolkningen?

– Det är den svenska domstolen som har bestämt hur den här organisationen ska vara och det tycker jag är problematiskt. Europadomstolen uppfattar fackföreningar som politiska organisationer som har egna program – och då ska de också få besluta om medlemskap utan inblandning från statens sida. Fackföreningar kan stötta olika politiska organisationer och det är ju faktiskt så att i Sverige startade fackföreningsrörelsen arbetarrörelsens politiska gren och inte tvärtom.

Niklas Selberg anser att fackföreningarna har en stark ställning i Sverige just eftersom de är oberoende av både staten och kapitalet.

– Men med den här domen anser jag att staten kopplar ett hårdare grepp om fackföreningsrörelsen och det anser jag är problematiskt.

Finns det andra tecken i tiden som pekar på att staten lägger sig i fackföreningarnas inre angelägenheter?

– Ja, ett exempel är utredningsdirektivet från justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att utreda om arbetsmarknadsorganisationer måsta ha samtycke från alla medlemmar för att förbunden ska få ge pengar till politiska organisationer. Detta sätt att reglera fackföreningarna har sin historiska förlaga i hur Margaret Thatcher hanterade facket i Storbritannien på 1980-talet.

Niklas Selberg pekar på att ett liknande mål redan har avgjorts i Europadomstolen. Då rörde det sig om ett fackförbund som uteslutit en medlem som också var med i rasistiska British National Party, BNP. Europadomstolen ansåg att det är medlemmarna i facket som ska få fatta beslut om uteslutning.

– Fackets medlemmar har föreningsrätt samtidigt som den uteslutna också har det.  Det betyder att man måste balansera två arbetarkollektivs intressen mot varandra. När båda har föreningsrätt så måste man bestämma vem som ska vinna. Och här har Europadomstolen sagt att det är den uteslutande gruppens intressen som ska vinna, så länge som den uteslutne medlemmen inte blir utestängd från arbetsmarknaden.

Varför är rätten att utesluta principiellt viktig?

– Jag fäster stor vikt vid fackföreningens frihet från staten. Hur man sedan använder den friheten är en strategisk fråga för facken att hantera själva. Det är inte upp till mig att säga vilka mål facket ska ha och vad som är smart att göra.  Men jag menar att Europadomstolen redan har tagit ställning för fackföreningarnas rätt att själva bestämma vem de vill utesluta.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Transportarbetarens logga

Fängelse för livsfarlig omkörning

Åkeri. En man i 45-årsåldern döms till två månaders fängelse för att ha gjort en omkörning på heldragen sträcka och tvingat en mötande lastbil i diket. Enligt räddningstjänst på plats räddade lastbilschaufförens agerande mannens liv.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.