Forskare: Överklaga till Europadomstolen

Juridik. Högsta domstolen tog inte upp målet om Transports uteslutning av en aktiv sverigedemokrat. Det innebär att frågan är avgjord i Sverige. Niklas Selberg är forskare i arbetsrätt och anser att Transport ska ta fallet till Europadomstolen.

– Att Högsta domstolen inte tar upp det här innebär att synen på fackföreningen som ett slags myndighet har fått gehör. Det står i strid med Europakonventionen. Jag tror inte heller att det är så fackföreningarna uppfattar sig själva. Fackföreningar är ju inte en del av statsapparaten, säger Niklas Selberg, docent i civilrätt vid Lunds universitet.

Var ligger den felaktiga tolkningen?

– Det är den svenska domstolen som har bestämt hur den här organisationen ska vara och det tycker jag är problematiskt. Europadomstolen uppfattar fackföreningar som politiska organisationer som har egna program – och då ska de också få besluta om medlemskap utan inblandning från statens sida. Fackföreningar kan stötta olika politiska organisationer och det är ju faktiskt så att i Sverige startade fackföreningsrörelsen arbetarrörelsens politiska gren och inte tvärtom.

Niklas Selberg anser att fackföreningarna har en stark ställning i Sverige just eftersom de är oberoende av både staten och kapitalet.

– Men med den här domen anser jag att staten kopplar ett hårdare grepp om fackföreningsrörelsen och det anser jag är problematiskt.

Finns det andra tecken i tiden som pekar på att staten lägger sig i fackföreningarnas inre angelägenheter?

– Ja, ett exempel är utredningsdirektivet från justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att utreda om arbetsmarknadsorganisationer måsta ha samtycke från alla medlemmar för att förbunden ska få ge pengar till politiska organisationer. Detta sätt att reglera fackföreningarna har sin historiska förlaga i hur Margaret Thatcher hanterade facket i Storbritannien på 1980-talet.

Niklas Selberg pekar på att ett liknande mål redan har avgjorts i Europadomstolen. Då rörde det sig om ett fackförbund som uteslutit en medlem som också var med i rasistiska British National Party, BNP. Europadomstolen ansåg att det är medlemmarna i facket som ska få fatta beslut om uteslutning.

– Fackets medlemmar har föreningsrätt samtidigt som den uteslutna också har det.  Det betyder att man måste balansera två arbetarkollektivs intressen mot varandra. När båda har föreningsrätt så måste man bestämma vem som ska vinna. Och här har Europadomstolen sagt att det är den uteslutande gruppens intressen som ska vinna, så länge som den uteslutne medlemmen inte blir utestängd från arbetsmarknaden.

Varför är rätten att utesluta principiellt viktig?

– Jag fäster stor vikt vid fackföreningens frihet från staten. Hur man sedan använder den friheten är en strategisk fråga för facken att hantera själva. Det är inte upp till mig att säga vilka mål facket ska ha och vad som är smart att göra.  Men jag menar att Europadomstolen redan har tagit ställning för fackföreningarnas rätt att själva bestämma vem de vill utesluta.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Insänt logga

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige.

Så röstar svenska politiker i Bryssel

Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.