Close
Flera stora beslag av narkotika har under senare år gjorts i Helsingborgs hamn, Nordens största när det gäller containerfrakt av frukt och grönt från bland annat Sydamerika. (GENREBILD)
Close

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Samtliga tre åtalade i den stora kokainhärvan har hela tiden nekat till anklagelserna, att systematiskt ha planerat och smugglat kokain via fruktcontainrar från Sydamerika.

Det ska bland annat skett i en krypterad chatt, enligt åklagaren i Helsingborgs tingsrätt.

Den 23 april föll domen: Den hamnarbetare som anklagats för att ha agerat insider dömdes till fängelse i två år, bland annat för förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. Lika långt fängelsestraff fick en kamrat till honom.

Åklagaren hade dock yrkat på ett betydligt längre straff; 7,5 år.

Helsingborgs tingsrätt dömde samtidigt en tredje man till åtta års fängelse för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott.

Ett par dagar innan överklagandetiden gick ut har tingsrätten fått in överklaganden från samtliga tre dömda. Det är överskickat till den högre instansen, hovrätten för Skåne och Blekinge.

I överklagan gällande hamnarbetaren – som jobbat i Helsingborgs hamn i närmare 30 år – lyfter förvaret åter att det inte går att knyta honom till användandet av den krypterade kommunikationstjänsten Sky-ecc.

I förvarets yrkande framhålls också att det under senare år flera gånger skett att brottsutredarna tagit över domstolens roll att göra en värdering av Sky-ecc presentation.

I det aktuella fallet heter det att ”Rätten har oriktigt tagit till sig vad utredarna genom åklagaren gör för bedömning av det material som tagit fram” för påståenden om att den dömde hamnarbetaren är den som kommunicerat.

Försvarsadvokaten Sven-Eric Ohlsson skriver i överklagan att hamnarbetaren vare sig deltagit i eller haft uppsåt att begå något smuggelbrott. Och att den högre rätten behöver ta hänsyn till att Helsingborgs hamn har omkring 220 anställda, varav cirka 90 hamnanställda har information som rör fartygs ankomster och sökmöjligheter i datorsystem.

Det stora antalet gör att det inte går att utesluta att andra kan ha varit delaktiga till förberedelserna för brott, enligt försvaret.

I överklagan heter det också att bevisningen inte tillräcklig för att det ska gå att fastställa att det är ställt utom rimligt tvivel att det verkligen är den dömde hamnarbetaren det handlar om – den som gjort sig skyldig till förberedelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Utplockad container. Vissa omständigheter har gjort att tullarna valt att ställa en container åt sidan för manuell kontroll. Den här gången var det dock grönt även invändigt.

En dag med tullarna i Helsingborgs hamn

Hamn. I dag har 60 containrar kommit in. Den mobila scannern är på plats. Tullarna och hunden Sadie har börjat ett pass. Både färjehamnen och containerhamnen i Helsingborg ligger i topp när det gäller beslag av narkotika i Sverige.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Kabinpersonalens klubbar
Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.