Close
Klubbordförande Filip Rydolw i folkvimlet på Arlanda,
Close
Hallå där!

Filip Rydolw

... ordförande för Arlandaklubben som organiserar flygplatskontrollanter. Först drabbades ni av pandemi och nedskärningar, sen blev det sommarkaos och personalbrist. Hur har ni det nu på Arlanda?

– Det går åt rätt håll, men läget är fortfarande pressat. Vi har fått in betydligt fler kollegor och har lyckats få igenom en del schemaändringar för att folk ska få sina pauser, raster och vila. Ändå finns en viss oro. Det är snart jul så vi nojar lite. Förra julen var kämpig och vi har många nya oerfarna som ska läras upp.

Om du ser tillbaka på coronatiden. Hur många kollegor fick gå?

– Jag har ingen exakt siffra men det var två tredjedelar, om inte fler. Riktigt många fick sluta.

Hur var stämningen under pandemin?

– Väldigt oroligt, och ledsamt, folk mådde inte bra. Sen när trafiken började komma i gång igen var vi alla överens om att en pandemi räcker. Nu har vi fått krig i Ukraina, inflation, höjda bensin- och energipriser och oron för hur det kan påverka resandet.

Hur var din roll som ordförande då?

– Det gällde att finnas där och ta rygg på mina kamrater. Rent krasst hade jag gärna sett färre uppsägningar. Det gör ont i hjärtat att se folk som jobbat i 20 år få gå. Det svider, även om vi räddade majoriteten av våra medlemmar. Bland de uppsagda har många fixat nya jobb men många har också kommit tillbaka.

Från att ha varit för många var ni i somras för få flygplatskontrollanter?

– Det var fullt kaos när man kom vid 2, 3 på morgonen och hade kunnat lösas mycket bättre. Men Swedavia är inte bra på att planera. De kan lägga flera avgångar på samma terminal medan andra står tomma. I klubbstyrelsen låg vi på vår arbetsgivare Avarn så hårt vi kunde för att kontrollanterna skulle få återhämtning. Vi fick till rätt schysta deals för dem som gick med på att skjuta upp fyra veckor av semestern. 20 000 kronor och rätt att ta ut ledigheten efter oktober. Ganska många nappade.

Hur reagerade passagerarna på väntetider och missade flyg?

– Blandat. Många betedde sig riktigt illa, en del som vilda djur, och kollegorna fick ta emot obefogad skit. Det är aldrig okej när du gör ditt jobb. Det hejdade apokalypsstämningen när Avarn satte in yttre vakter som stoppade folk från att ta sig in på terminalen långt före avgång.

Fossilfritt bränsle

En utredning som varit ute på remiss föreslår utbyggnad av terminalerna på Arlanda, satsningar på kollektivtrafiken till och från flygplatsen och en övergång till fossilfritt bränsle med mera. Efter maktskiftet ska frågan nu beredas på regeringskansliet.

Det finns politisk majoritet i riksdagen för att bygga ut Arlanda. Men i regeringens Tidöavtal nämns inget om Arlanda, däremot att Bromma flygplats ska finnas kvar.

Behöver Arlanda byggas ut?

– Ja, ja, ja! Det är en fruktansvärt dålig flygplats, men i stället för att bygga ut den borde man riva allt och bygga nytt. Till sommaren ska Swedavia i alla fall öppna en ny stor flygplatskontroll som ska ersätta de två mindre på terminal 5. Från facket har vi varit med på möten, kollat upplägg och ritningar och än så länge ser det bra ut. Ju mer rätt från början desto mindre strul sen. För oss som ska jobba där.

Hur är det att arbetspendla till Arlanda?

– Dåligt med busskommunikationer, särskilt om man jobbar tuffa morgonskift. För många är bilen enda alternativet men då får du punga ut med 1000 spänn i månaden, bara för parkeringen. Det är riktigt fult. Månadskort för tågpendlare till och från Uppsala går på 1 500. Vi borde få billigare parkering och subventionerad kollektivtrafik. Men det är svårt att få till när din arbetsgivare (Avarn) och uppdragsgivare (Swedavia) har olika uppdrag.

Dyrare flygbiljetter förutspås, sämre ekonomi hos många och mer miljötänk. Hur kommer det att påverka resandet, tror du?

– Jag tror inte folk slutar flyga förrän vi uppfinner teleportering. Allt går i vågor. Får vi ingen till pandemi tror jag att resandet kommer fortsätta, inte fullt i nivå med före coronan men ändå bra nära.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Maria:
    12 december, 2022

    Bra jobbat men definitivt gratis parkering för personal och buss och tågkommunikationer !!!!! Hur kan de ha öppet på flygplatsen och inte se till att anställda kommer dit? Har själv jobbat på Arlanda i många år och på den tiden fick vi t o m taxi som kunde hämta upp på flera adresser och slutligen Arlanda

Lästips:

Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Foto: Privat

Martin Andersson

…ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

Bevakning. Enda utvägen och nödvändigt. Det är några reaktioner i bevakningsbranschen på Transports varsel.

Transportarbetarens logga

Medlare utsedda i avtalstvist

Bevakning. Statliga Medlingsinstitutet har utsett de båda medlare som går in för att försöka lösa tvisten mellan Transport och Säkerhetsföretagen om nytt kollektivavtal för bevakningsbranschen.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.