Close
Filip Rydolw, ordförande för Transports klubb för flygplatskontrollanter på Arlanda.
Close

Filip på Arlanda: ”Vi gör ett hästjobb för varandra”

Timslånga köer och en överfull terminal 5. Det har varit stressiga veckor för personalen på Arlanda. – För en vecka sedan sträckte sig kön från terminal 5 till terminal 4 och tillbaka igen, säger Filip Rydolw, ordförande för Transports fackklubb för Avarns flygplatskontrollanter i säkerhetskontrollen på Arlanda.

Terminal 5. Fredag morgon den 17 juni. Det är den lugnaste dagen på länge. Köerna till incheckning och säkerhetskontrollen har inte varit så här korta på veckor. Det är ändå svårt att hitta en tom plats i incheckningshallen. Under dagen kommer den att fyllas upp ännu mer.

Filip Rydolw är kritisk till brist på framförhållning från statligt ägda Swedavia, som är flygplatsens ägare och Avarns uppdragsgivare.

– De lämnar en hel del att begära vad gäller att ta höjd för arbetsmiljöproblemenen för oss som jobbar här. Det är ett enormt problem när alla ska flyga samma tid från samma ställe.

– Vi som jobbar i kontrollen gör ett hästjobb för varandra. Solidariteten märks tydligt. Alla ställer upp och jobbar stenhårt. Men ibland känns det som Sisyfos i den grekiska mytologin. Vi rullar upp samma sten för ett berg och ner på andra sidan, sedan ska den upp igen.

Under pandemin var det stendött på Arlanda.

– Det var så tomt att det gick att spela landhockey, säger Filip Rydolw.

Fler än 500 av hans kollegor blev av med jobbet då. Det var då. Nu är företaget är i full gång att rekrytera och många har valt att komma tillbaka. Men det går långsamt eftersom säkerhetsprövningen tar ungefär åtta veckor.

Avarn har löst problemet genom att starta ett underbolag som inte är ett auktoriserat bevakningsbolag med hängavtal med Transport. Där anställs personer som inte godkänts. När de har allt klart för att börja jobba som flygplatskontrollanter så flyttas de över till det huvudbolaget.

– Det har börjat droppa in fler och fler. Vi får hela tiden mer att göra så det är bra att vi är fler på plats men de får inte utföra allt arbete. Fördelen är att de kan börja jobba direkt. Då tar de inte jobb någon annanstans i väntan på att börja jobba, säger Filip Rydolw.

Filip Rydolw anser att informationen från flygplats till resenärer varit för otydlig. Budskapet har varit att komma i så god tid som möjligt.

– Så står Bosse och Henke i kön. Den ena flyger klockan 15 och den andra 18. Då hamnar vi i ett läge där resenärerna kommer till kontrollerna vid fel tider och vi får försöka anpassa oss därefter.

– Det har varit skittufft både för oss på golvet och arbetsledningen.

Kontrollanterna på Avarn som är tillsvidareanställda har alla fått semestererbjudande efter ett rullande semesterschema, sedan har det gått att önska, berättar Filip Rydolw. Vissa har valt att skippa sommarsemestern och jobba med extra betalt.

– Man kan alltid deala och vi är inte negativa till att vissa väljer att jobba frivilligt över sommaren för att tjäna lite extra pengar. Det görs nu, men jag vill inte gå in på några detaljer, säger Filip Rydolw.

Filip Rydolw ska rusa till nästa möte. Han går från terminal 5 genom ett lugnt Sky City och kommer till en terminal 4. Där i avgångshallen nedanför säkerhetskontrollen vid terminal 4 är det nästan helt tomt sånär som på ett par personer som jobbar på Swedavia och en handfull resenärer som slappar vid sina rullväskor.

– Nu har vi öppnat den här terminalen för inpassering till femman. Det är bara att gå genom säkerhetskontrollen. Ta höger och gå ner i en tunnel de har öppnat till terminal 5, säger han.

Det är inte så många som vet om det än.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Frans Ganneby:
    17 juni, 2022

    Fin artikel, men ett ganska betydande faktafel: det är inga skyddsvakter som jobbar i säkerhetskontrollen, utan flygplatskontrollanter! Ganska stor skillnad i roll och befogenheter så inte bra att blanda ihop. Avarn har i dagsläget inga skyddsvakter alls på Arlanda.

  2. John Antonsson:
    20 juni, 2022

    Hej, tack för din kommentar.
    Det var en tankevurpa som låg bakom problemet. Självklart är det så. Felet har rättats till.
    John, reporter

  3. Peter Jansson:
    17 juni, 2022

    Inkompetenta företagsledningar som inte klara av sina uppdrag.Så här går det när man snålar och säger upp personal.Att det skulle bli många som flyger igen efter pandemin borde väl inte vara så svårt att räkna ut.Man behöver ha överkapacitet när det gäller personal så att man klarar av sjukdomar, semestrar, föräldraledigt och när fler vill flyga igen.Har man inga samtal med flygbolagen om vilka flöden av resenärer de ser på olika tidshorisonter?

Lästips:

Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Foto: Privat

Martin Andersson

…ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Transport: ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

Bevakning. På onsdag i nästa vecka kan konflikten mellan Transport och Säkerhetsföretagen bryta ut. Avarn Security planerar att kartlägga vilka personer utan facklig anslutning som ska delta i konflikten. "En oacceptabel kartläggning av vilka som är med i facket", säger Transports ombudsman och förhandlare Magnus Thelander.

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

Bevakning. Enda utvägen och nödvändigt. Det är några reaktioner i bevakningsbranschen på Transports varsel.

Strejken på Tesla

Finska hamnarbetare tar också strid mot Tesla

Konflikt. Efter Danmark och Norge kliver nu också finska Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT in i den nordiska kampen för ett kollektivavtal på Tesla i Sverige. Liksom systerfacken varslar AKT om stopp för transport av elbilsjättens bilar från och med den 20 december.

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från den 1 december får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket ska det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.