Försäkringskassans skylt på husfasad.

Fick hjälp och vann mot Försäkringskassan

Arbetsskador. Nu har Försäkringskassan fått en smäll på näsan, säger en miljöarbetare och Transportmedlem. Han fick juridisk hjälp av Transport och LO-TCO Rättsskydd – och rätt till sjukpenning och sjukersättning som myndigheten avslagit.

Mannen är 56 år och vill vara anonym. Han uppmanar fler att stå på sig, överklaga Försäkringskassans beslut och vända sig till facket. Transport drev hans fall vidare med hjälp av fackens juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd och förbundsjurist Tom Aspengren. Och förvaltningsrätten i Jönköping gav miljöarbetaren rätt – till både sjukpenning och sjukersättning (tidigare förtidspension).

Tom Aspengren. Foto LO-TCO Rättsskydd

– Den här mannen hade en väldigt speciell situation. Han riskerade sitt liv genom att arbeta, säger Tom Aspengren.

Företag med kollektivavtal har en Avtalsgruppförsäkring (AGS). Den ger ett tillägg på cirka 10 procent av inkomsten, utöver sjukpenningen från Försäkringskassan. Aspengren gör en överslagsberäkning och omräknat till sjukersättning (som sjukpenningen alltså övergår i) kommer miljöarbetaren att få cirka 3 miljoner kronor i ersättning.

Då är AGS inräknad och pengarna kommer att betalas ut månadsvis, fram till pensionen.

– Det är ganska mycket pengar och det blir gärna höga belopp när vi kan visa att medlemmar är stadigvarande sjuka. I synnerhet om de är unga och har många år kvar till pensionen, säger Tom Aspengren.

De flesta som får avslag från Försäkringskassan kommer inte vidare, förklarar han.

– Att den här medlemmen lyckades beror på att han var med i facket och fick juridiskt stöd. Det är viktigt att veta att man kan få hjälp när man är sjuk.

Miljöarbetarens sjukdomsbild är komplicerad. 2019 drabbades han av ett bråck på kroppspulsådern. Det är då viktigt att blodtrycket inte blir för högt för då kan kroppspulsådern brista. Med medicin kan han hålla sitt blodtryck kring 120. Stiger det över 120–130 finns risk för att han avlider. Miljöarbetaren har tidigare tagit adhd-medicin för att fungera på jobbet. Den kan han inte längre ta eftersom den höjer blodtrycket.

I rätten anförde LO-TCO Rättsskydd att mannens ansträngda situation även skapat psykisk ohälsa och gjort honom än mer stresskänslig än han redan är på grund av sin adhd-diagnos. Sammantaget innebär det att miljöarbetaren inte kan ta, och knappast få, ett administrativt arbete, som Försäkringskassan hävdat.

Förvaltningsrätten ansåg annorlunda.

– Jag får inte bli upprörd, då går blodtrycket upp, och inte lyfta mer än fem kilo. Så jag kan inte lyfta mina barn och har svårt att handla. En operation skulle förkorta mitt liv. 3 miljoner låter som vinstpengar. Men jag hade tjänat mer om jag kunnat fortsätta jobba, säger 56-åringen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi. Foto: Pressbild

Säkerhet i fokus efter sopbilsolycka

Arbetsmiljö. I fallolyckan skadades en miljöarbetare svårt efter att ha släpats 50 meter efter sopbilen. För kommunala Karlstads Energi har konsekvensen blivit både en sexsiffrig företagsbot – och att vikten av säkerhetskultur lyfts inom hela bolaget.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Utredning vill minska krav så fler får livränta

Socialförsäkringar. Det är för svårt att få ersättning för förlorad arbetsinkomst efter arbetsskador. Därför föreslår utredaren Dan Holke att kraven minskas.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.