Statsministern presenterade ministrarna efter att hon valts av riksdagen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Close
Statsministern presenterade ministrarna efter att hon valts av riksdagen.
Close

Fackliga namn i ny S-regering

Politik. Statsminister Magdalena Andersson har presenterat sin nya socialdemokratiska enpartiregering. Johan Danielsson, som engagerat sig i transportbranschens villkor som EU-parlamentariker, blir biträdande arbetsmarknadsminister. Tidigare LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson blir näringsminister.

Johan Danielsson blir bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister med ansvar för arbetsmiljöfrågor. Han var Transports och LO:s kandidat till Europaparlamentet vid det förra valet. Han har sedan dess varit med och drivit igenom EU:s mobilitetspaket som ska reglera villkoren för den internationella åkeritrafiken. 

Vid regeringens gemensamma presskonferens pekade han, likt alla andra, på regeringens ambition att knäcka gängen. Han sa också: 

– Den som arbetar på svensk arbetsmarknad ska ha svenska löner enligt kollektivavtal. Arbetsmiljön ska vara trygg och ingen ska behöva dö på sitt jobb 

I en första kommentar till Johan Danielssons utnämning säger Transports ordförande Tommy Wreeth: 

– Oväntat och väldigt bra med Danielsson. Fast å andra sidan tappar Sverige och Transport en väldigt duktig kraft i Bryssel. 

Wreeth var också nöjd med att Tomas Eneroth blir kvar som infrastrukturminister eftersom det behövs kontinuitet på området, där EU:s nya mobilitetspaket med nya regler för internationella åkerier ska implementeras senast i februari.  

Många av frågorna vid regeringens presskonferens handlade just om Eneroth. Samtidigt som Magdalena Andersson läste upp regeringsförklaringen meddelade en åklagare att en förundersökning inleds mot Eneroth. För sexuellt ofredande. 

I en intervju med Ekot säger Tomas Eneroth att han anser att det är bra att myndigheterna tittar på frågan och att han hoppas att det leder till ett avslut. Statsministern kommenterade det så här:
– Jag tycker att det är bra att frågan utreds. Jag är stolt över att vara ordförande för ett parti där medlemmar tar upp händelser och ser till att de utreds. Det finns ingen tvekan om vad som hänt. Från Eneroths sida är det tydligt att det var oavsiktligt och jag finner ingen anledning att inte tro på det.  

Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare LO-ordförande, blir ny näringsminister. Han kommer senast från ett uppdrag hos SSAB där han jobbat med omställning i stålindustrin.  

– Min bedömning är att vi har den störst innovationskraften någonsin i Sverige. Aldrig förr har fler idéer kommit fram, men företagen ropar efter politik. Tillsammans med näringslivet ska vi klara världens viktigaste omställning till ett fossilfritt samhälle senast 2045, sa Thorwaldsson. 

Ny energi och digitaliseringsminister blir Khashayar Farmanbar, uppvuxen i Boden. Tidigare IT-företagare och kommunalråd i opposition i Nacka sedan 2013.  

– Jag är övertygad om att framtidens jobb kommer att ske med elektrifiering. Vi behöver mer el och ett bättre elnät. Vi ska fortsätta bygga för förnybar el och öka takten i elnätsutbyggnaden.  

Mikael Damberg lämnar posten som inrikesminister och hans arbetsuppgift tas över av justitieminister Morgan Johansson. Därmed blir det Johansson som kommer att lägga fram den proposition som sätter nya spelregler för bevakningsanställdas villkor.  

Fler kommentarer kommer. 

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.