Distribution till kunder och företag sker mer eller mindre dygnet runt. Foto: John Antonsson
Close
Distribution till kunder och företag sker mer eller mindre dygnet runt.
Close
Granskning: Arbetsvillkor

Enkät: Har ni kollektivavtal?

Paketleverantörer. Trots bistrare tider tuffar e-handeln på. Transportarbetaren har skickat ut en enkät med frågor om kollektivavtal till de största bolagen som levererar e-handelsvaror. Alla bolag med kollektivavtal har svarat på frågorna. Inget av dem utan.

Best Transport

Best Transport har funnits i transportbranschen länge. Bolaget genomför allt från transporter för sjukvård och mediciner till hemleverans av paket. 2021 omsatte Best Transport AB 782 miljoner kronor och gick med 58,5 miljoner i förlust.

Har ni kollektivavtal för era chaufförer och/eller terminalarbetare?

Ja, transportavtalet.

Ställer ni krav på att underentreprenörer ska ha kollektivavtal?

Ja, vi ställer i dag krav på kollektivavtal på samtliga anslutna åkerier med fler än fem resurser. Vi fortsätter processen med att även mindre åkerier tecknar kollektivavtal.

 

Bring

Bring helägs av norska staten. Under Brings namn finns ett flertal bolag i Sverige som tillsammans omsätter miljardbelopp. Enligt årsredovisningar är det enbart ett av bolagen som går med en liten förlust. Andra gör mångmiljonvinster.

Har ni kollektivavtal för era chaufförer och/eller terminalarbetare? Om kollektivavtal: Vilket?

Vi har kollektivavtal för alla våra chaufförer och terminalarbetare. Eftersom vi är organiserade i olika bolag så är det både transportavtalet och kommunikationsavtalet.

Ställer ni krav på att underentreprenörer ska ha kollektivavtal?

Vi ställer krav på att våra underleverantörer följer våra etiska riktlinjer. Det är inte krav på kollektivavtal, men på kollektivavtalsliknande villkor. Från och med januari kommer vi också ställa krav på att alla nya åkerier vi tecknar avtal med ska ha kollektivavtal för sina anställda.

 

DB Schenker

Schenker är verksamma i hela Sverige. De ägs av tyska statliga bolaget Deutsche Bahn. Schenker har ett antal bolag i Sverige. 2021 gjorde Schenker AB ett minusresultat på 548 miljoner kronor.

Har ni kollektivavtal för era chaufförer och/eller terminalarbetare?

Ja.

Om kollektivavtal. Vilket?

Ja, transportavtalet.

Ställer ni krav på att underentreprenörer ska ha kollektivavtal?

Våra samarbetspartners för distribution av e-handelsvaror i Sverige har kollektivavtal.

 

DHL

Finns i hela Sverige. DHL är till stora delar privatägt. Men en femtedel ägs av tyska staten. DHL har många bolag i Sverige. Vissa av bolagen gör förluster, men vinsterna är större än förlusterna i koncernen i Sverige. På ett globalt plan gjorde DHL rekordresultat 2021.

Har ni kollektivavtal för era chaufförer och/eller terminalarbetare? Om kollektivavtal. Vilket?

Ja vi är kollektivavtalsanslutna via transportavtalet.

Ställer ni krav på att underentreprenörer ska ha kollektivavtal?

Ja, vi ställer de kraven på våra åkerier, vilket inkluderar deras underleverantörer.

 

Early Bird

Early Bird är ett bolag som ägs av landets tidningsdistributionsföretag. De levererar främst paket från e-handeln med tidningsbud. Sedan en tid görs leveranser även kvällstid. Bolagskonstruktionen är ny för i år. Så det finns inga årsredovisningar att läsa ännu.

Har ni kollektivavtal för era distributörer och/eller terminalarbetare? Om kollektivavtal. Vilket?

Ja. Med Transport för distributörer, Handels på terminaler.

Ställer ni krav på att underentreprenörer ska ha kollektivavtal?

Ja.

 

Postnord

Finns i hela landet och ägs av svenska och danska staten. Hemleveranserna sker främst genom varubrev som landar i brevlådorna. Koncernen omsätter mer än 40 miljarder kronor och visade ett vinstresultat på 2,5 miljarder kronor för 2021.

Har ni kollektivavtal för era distributörer och/eller terminalarbetare? Om kollektivavtal. Vilket?

Ja, vi har kollektivavtal och tillhör Bransch kommunikation där vi har Seko, ST och SACO som avtalsparter.

Ställer ni krav på att underentreprenörer ska ha kollektivavtal?

Vi ställer krav på att våra entreprenörer ska ha kollektivavtal eller verka under kollektivavtalsliknande förhållanden.

 

Bolag som inte svarat

 

Airmee

Airmee är ett svenskgrundat företag som utför hemleveranser av paket från e-handeln. Storkund är Amazon. 2021 gjorde företaget en förlust på 71,6 miljoner kronor och omsatte 181 miljoner.

Transportarbetaren genomförde en liknande undersökning för snart två år sedan. Varken nu eller då svarade företaget på våra förfrågningar. Vi har testat olika kontaktvägar utan resultat.

Företaget anställer inte chaufförer, men terminalarbetare. Transports lokalombudsmän har vid ett flertal gånger drivit in löner från åkerier som jobbar som underleverantörer åt Airmee. Anställda har inte fått ut hela sina löner, som alltid varit lägre än nivåerna i kollektivavtalet.

 

Instabee

En sammanslagning av Instabox och Budbee. Än så länge rör det sig om två varumärken och ett flertal olika bolag.

Budbee

Budbee är ett svenskt bolag som håller på att slås ihop med Instabox till Instabee. Budbee Sweden gjorde en vinst på 2,8 miljoner kronor under 2021. Samtidigt gjorde ägarbolaget Budbee Holding ett minusresultat på 153 miljoner kronor under samma år.

Företaget svarar inte på våra frågor utan hänvisar till en code of conduct, som inte ger svar på alla frågor. Där framkommer att Budbee inte anställer några chaufförer men anlitar ett flertal åkerier. Budbee ställer krav på löner och ob som ligger under värdet av kollektivavtalets nivå. För en deltidsanställd chaufför rör det sig om tiotusentals kronor i lägre lön och pension per år.

I bolagets code of conduct står ingenting om terminalarbetarnas arbetsvillkor. När Transportarbetaren ställde frågor i början av 2021 låg lönerna en liten bit under kollektivavtalet.

Instabox

Instabox är på väg att bli Instabee, men under 2021 gjorde Instabox Sweden AB en förlust på 55 miljoner kronor efter finansnetto på en omsättning på 575 miljoner kronor. Instabox ägarbolag Instabox Holding gjorde under samma period en förlust på 351 miljoner efter finansnetto.

Instabox har inte svarat på våra frågor. Vi har talat med lastbilschaufförer som jobbar för företaget och med ombudsmän på Transport. Lönerna ska enligt deras uppgifter vara i ungefärlig nivå med det som finns i kollektivavtalet.

Instabox har ett bolag som har kollektivavtal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fredrik Lindby. Foto: Justina Öster

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Lyftande flygplan

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Tyskarna ville byta till sig amerikanska och brittiska lastbilar som kunde klara vintrarna vid fronten i Ryssland. Foto: Sgt Bill Augustine / U. S. Army

Nazisterna ville byta judar mot lastbilar

Årsdagar. Nu är det 80 år sen en av de mest underliga händelserna under andra världskriget. Nazisterna förde hemliga förhandlingar om att sälja en miljon judar till de allierade västländerna. Priset? 10 000 lastbilar.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?