Corona

Drygt 300 flygplatskontrollanter varslas på Arlanda

Flyg. Bevakningsbolaget Avarn varslar över 300 flygplatskontrollanter på Arlanda om uppsägning. Orsaken stavas corona. – Folk är jätteledsna så klart, säger ordföranden på Transports Uppsalaavdelning, Ludwig Eriksson.

Avarn har börjat meddela de anställda som kommer att sägas upp, sedan resandet nästan avstannat och flyget hamnat i kris. Beskeden kommer att lämnas löpande under juni.

Det är företagets andra varsel och betydligt större än det tidigare, som kom i april. Då varslades totalt 132 flygplatskontrollanter, samtidigt som övriga omkring 600 kontrollanter kortidspermitterades på 60 procent.

Tongångarna var vid den tidpunkten lite mer positiva och en stor del av dem som fick gå erbjöds andra arbeten inom säkerhet och bevakning.

Efter utdragna förhandlingar mellan fack och arbetsgivare är läget nu känsligt och oron påtaglig bland personalen, förklarar ombudsman Viktor Hage. Han sitter i långa samtal med berörda medlemmar.

– Det är fortfarande ett ganska stort antal anställda som är korttidspermitterade och undrar: Hur länge får jag behålla jobbet? Som alltid försöker vi rädda arbetet för så många medlemmar som möjligt.

Avdelningen arbetar med att nå ut med information till kontrollanterna på olika sätt. Flera digitala informationsträffar har anordnats och planen är att hålla fler.

– Deltagandet har varit hyfsat, många har varit med, säger avdelningsordförande Ludwig Eriksson.

På flygplatsen finns också de fackliga representanterna i Arlandaklubben.

– I det här läget är det särskilt bra att vi har ganska många förtroendevalda på plats. De tar livesamtalen och vi på avdelningen telefonsamtalen. Självklart är det tyngst för dem, att prata med sina egna kollegor. Många drabbas, allt är väldigt ledsamt, säger Ludwig Eriksson.

Mitt under coronakrisen med varsel, uppsägningar och permitteringar presenterades i går den omdebatterade utredningen om lagen om anställningsskydd (las). Förslagen sågades av en enig fackföreningsrörelse. En naturlig fråga blir därför: Vill Avarn följa en ”rak” las-lista med sist in, först ut eller upprätta en turordningslista, och göra undantag?

– Det kan jag inte uttala mig om. Bolaget har fortfarande viss drift i gång och jag har personligen inte suttit med vid förhandlingarna, svarar Ludwig Eriksson.

Han anser att arbetsgivare, generellt, i dag redan har stora möjligheter att göra undantag och behålla utvalda anställda – vid arbetsbrist.

– Det finns en sorts allmän övertro på facket, att vi har någon slags vetorätt vid varsel och arbetsbrist, men det har vi inte. Vill företagen säga upp vissa anställda har vi  inte alltid så mycket att sätta emot via just lagstiftningen i dag.

– Att las-utredningen kommer mitt i pandemin, när arbetslösheten rusar och vi jobbar med varsel och uppsägningar känns helt surrealistiskt. Las har redan försvagats. Förutom att använda arbetsbrist kan arbetsgivarna stapla olika visstidsanställningar på varandra utan att behöva fastanställa, anser han.

Avarns andra varsel innebär att omkring 60 procent av kontrollanterna i Arlandas säkerhetskontroller nu har varslats eller redan sagts upp.

Om flygplatskontrollanterna kommer att erbjudas behovsanställning – för att kunna komma tillbaka när/om branschen repar sig igen som vid det första varslet – vet Ludwig Eriksson inte. Inte heller om de kommer att erbjudas andra arbeten inom bevakning, som de tidigare varslade.  Det stora antalet är problematiskt.

– Det här är det största varsel som vi på avdelningen varit med om. Det är svårt att ta in hur många det faktiskt är. Arlanda är landets största arbetsplats, säger Ludwig Eriksson

Flygkrisen har slagit hårt mot många yrkesgrupper inom Transport. I förra veckan skrev Transportarbetaren om att 300–400 lastare på marktjänstbolaget SAS Ground handling vid Arlanda och Landvetter i Göteborg varslades.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Transportarbetarens logga

Stort skadestånd till medlemmar inom taxi

Fackligt arbete. Transport har efter förhandlingar lyckats få ut över 800000 kronor i skadestånd till chaufförer som inte fått rätt lön från arbetsgivaren, ett taxibolag i Södermanland.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.