Dags att uppmärksamma Tjänstepensionens dag

Pension. På söndag är det Tjänstepensionens dag. Och det är hög tid att den får uppmärksamhet. Många som börjar på nytt jobb tar inte upp frågan. Inte ens två av tio pratar om pensionen vid en anställningsintervju.

Tjänstepensionen utgör allt större del av hur mycket du faktiskt får i pension den dagen arbetslivet är över. Så trots att arbetsgivarens bidrag till pensionen blir allt viktigare är det knappast något som det talas om.

I alla fall är inte bra tjänstepension något som utgör lockbete vid anställningsintervjuer – knappt 18 procent av arbetsgivarna tar ens upp frågan om tjänstepension vid anställningsintervjuer. Bland arbetarna var det ännu lägre del som pratat tjänstepension inför ett nytt jobb, bara 13 procent. Det visar en ny Sifoundersökning, som gjorts på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

– Det är olyckligt att inte fler inser att tjänstepensionen är en viktig förmån i anställningen. Att prata om tjänstepensionen borde bli en naturlig del vid anställningsintervjun och även något man bör gå igenom regelbundet exempelvis vid det årliga lönesamtalet, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. I år är det ett tjugotal aktörer som står bakom temadagen, bland annat fack, arbetsgivare, pensionsförvaltare och myndigheter.

Avtalskrav

Flera av LO:s förbund har under längre tid drivit frågan om bättre pensionsvillkor, särskilt med tanke på yngre medlemmar.

I årets avtalsrörelse har LO-samordningen, där Transport ingår, som krav att villkoren för tjänstepension förbättras. Förbättringen av pensionen handlar om att arbetsgivaren ska börja betala in pengar till tjänstepensionen redan från det att den anställda är 20 år. I dag påbörjas inbetalningarna först vid 25 års ålder.

– Vi har ett ansvar för unga medlemmars framtid. Därför är jag särskilt stolt över att vi enats om den här satsningen, sa LO:s dåvarande ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i samband med att LO-samordningen presenterade sina avtalskrav i våras.

Om arbetsgivaren har kollektivavtal ingår tjänstepension med bra villkor. Det gör stor skillnad på hur stor pensionen blir. Saknar arbetsplatsen kollektivavtal kan en del arbetsgivare ändå erbjuda tjänstepension, men det är då den anställda som själv måste välja sparande. Om det också saknas är Pensionsmyndighetens råd: förhandla. En rimlig nivå på inbetalningarna kan ligga på mellan 4 och 10 procent beroende på lönen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Karl:
    25 september, 2020

    Bra arikel, och med viktigt innehåll. Bra kommentar av Gert Christensen.
    Tyvärr påverkas ofta kollektivavtalet negativt vid offentligupphandade tjänster.

  2. Gert Christensen:
    24 september, 2020

    Läser i artikeln att Tjänstepensionen är en viktig förmån. Tycker det är lite missvisande, den betalar vi ju själv med avstått löneutrymme. Men visst borde fler ta reda på en så viktig sak när man söker jobb.
    Rent generellt är det nog så att företag som inte vill teckna kollektivavtal inte är intresserade av att betala till Tjänstepensionen. Därför är det viktigt med kollektivavtal då man i så fall omfattas per automatik. De som jobbar på företag utan kollektivavtal betalar också med avstått löneutrymme men omfattas i normalfallet inte av "förmånen" Tjänstepension. Även om det så klart finns undantag.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Transportarbetarens logga

Stort skadestånd till medlemmar inom taxi

Fackligt arbete. Transport har efter förhandlingar lyckats få ut över 800000 kronor i skadestånd till chaufförer som inte fått rätt lön från arbetsgivaren, ett taxibolag i Södermanland.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.