Bzzt podtaxi i Stockholm
Close
Bzzt lanserades som alternativet med kollektivavtal. Nu rundar företaget avtalet.
Close

Bzzt ersätter kollektivavtal med ”egenanställningar”

Arbetsvillkor. Mopedtaxiföretaget Bzzt har skyltat med fast lön och kollektivavtal. Nu sägs alla förare upp. Det som gäller nu är rakt ackord och så kallad egenanställning.

Så här står det på Bzzt sajt i dag 10 juli: ”Vi har tecknat kollektivavtal. Så förarna får schyssta löner och har möjlighet att själva påverka när och hur mycket de vill jobba. Det borde vara en självklarhet, men tyvärr är taxibranschen inte direkt känd för sina fantastiska anställningsförhållanden. Låt oss ändra på det!”

Bzzt-förarna kör personer och bud, plus mat för en plattform de samarbetar med. Verksamheten har länge gått knackigt, och med Corona försämrades ekonomin än mer. I en presentation som nu skickats till företagets anställda står det: ”Nu gör vi som övriga branschen”. Det innebär på att Bzzt går över till provisionslön och ”egenanställningsföretag”.

– Först sa företaget upp alla tillsvidareanställningar och gjorde om tjänsterna till visstider. Nu ska vi vara anställda på Cool company, som har ett väldigt konstigt upplägg, säger en anonym förare som är besviken på arbetsgivarens manöver.

Transportarbetaren har tagit del av anställningsvillkoren och anställningsavtalen hos Cool company. Förarna blir så kallade egenanställda, som är ett slags mellanting mellan en vanlig anställning och egenföretagare. Cool company verkar i praktiken som ett bemanningsföretag eller en underentreprenör. På det sättet rundar Bzzt kollektivavtalet med Transport. Något som företaget inte hymlar med.

Med den prissättning som gäller i Bzzt måste förarna hinna med drygt tre körningar per timme för att komma upp i kollektivavtalets timlön, på 123,23 kronor,  Transportarbetarens källa uppger att det är närapå omöjligt. Under förarens  årslånga anställning i företaget har i princip ingen nått upp till så många körningar.

– Jag tror att lönen kommer sänkas radikalt när vi går över till provision, säger föraren.

Den anställde radar upp försämringar. Från och med nu kräver företaget förstadagsintyg vid sjukskrivning. Skyddsombud blir en person som är anställd på Cool companys huvudkontor.

När idén om egenanställning säljs in till personalen presenteras det som en lysande affär. Förarna får hela 90 procent i provision. Men enligt Transportarbetarens källa är det många anställda som inte förstått att sociala avgifter ska dras på ersättningen. Dessutom ryker tjänstepensionen. Den blir i stället en frivillig insättning på ett Avanza-konto, från den egna lönen.

– Jag har pratat med flera kollegor som tror att lönen kommer att bli högre än vad den i verkligheten blir, säger föraren som Transportarbetaren träffat.

Bzzt har tidigare lyfts fram som ett exempel på att det går att göra så kallade gig-jobb på ett schysst sätt. Men riskkapitalet från investerarna har tagit slut och Bzzt har varit föremål för rekonstruktion i tre månader.

– Vi såg på en gång att vi inte kan ha kvar förare som är anställda. Det första vi gjorde var att kontakta Transport för förhandling, säger företagets vd Sven Wolf, som kallar situationen för ett misslyckande:

– Vi ville få det att fungera. Vi brinner verkligen för att vara framgångsrikt företag och en positiv kraft, både vad gäller klimat och miljö och sociala villkor. Kollektivavtal var en del av det pusslet. Sen har vi kämpat. Men vi har inte nog stora muskler för att vinna mot Uber och andra, som är några av världens största företag. De har vansinniga resurser och subventionerar sina tjänster.

Transportarbetaren har pratat med en förare som säger att det blir svårt om inte omöjligt att komma upp i samma lön som tidigare. Hur ser du på det?

– Vi tror definitivt att det ska gå att tjäna mer. Gör det inte det måste vi ändra ersättningen, annars försvinner förarna till någon annan. Det finns ju en konkurrens om de här personerna, säger Sven Wolf.

Vad är er relation till Cool company, är det ett bemanningsföretag eller en entreprenör?

– Från vårt perspektiv är det en underleverantör. Där förarna är anställda med allt vad det innebär.

Transports centrala ombudsman Mats H Andersson anser att Bzzt undantränger kollektivavtalets villkor och att den negativa spiralen av dåliga villkor i en utsatt bransch fortsätter nedåt.

– Det är för jävligt att människor blir tvingade att ta sina jobb till sämre villkor, säger Mats H Andersson.

Vad rekommenderar du förarna att göra?

– Jag kan inte rekommendera någon att ta anställning till de villkor som gäller på Bzzt. Tar de anställning i alla fall ser jag gärna att de organiserar sig i Transport. Då att vi kan se över möjligheterna att teckna bemannings- eller entreprenörsavtal med Cool company.

Vad har du att säga om den anställningsform Bzzt erbjuder, egenanställning?

– Det är precis som vilken anställning som helst, fast helt utan garantier eller trygghet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Carl Svensson:
    12 juli, 2020

    Då har återigen kamrater drabbats av lönesänkningar och försämrade vilkor. Om arbetsgivaren (ag) vill övergå till procentlön, ackordlön provisionslön är det aldrig till förmån för de anställda. Det är oavsett vad ag påstår.
    Det största sorgebarnet samtliga kategorier taxi, visar vad som händer när det inte finns någon fast lönekostnad. Det här återigen blivit aktuellt nu när efterfrågan på taxitransporter drastiskt minskats pga Corona.

Lästips:

Matbuds-mopeder

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Arbetsdomstolens entré

Svårt vinna om uppsägningar i AD

Arbetsrätt. I bara två av tio mål lyckades fackförbund framgångsrikt försvara medlemmar som sagts upp. Det visar en genomgång tidningen Lag & Avtal gjort av det senaste årets domar i Arbetsdomstolen.

Ta tag i det som plågar taxi

Debatt. Taxibranschen har en viktig funktion när det gäller att erbjuda säkra och pålitliga transporter till människor. Trots denna viktiga roll har branschen ställts inför djupgående strukturella utmaningar som har haft negativa konsekvenser både för förare och taxibolag.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.