Close
"Du vet inte hur dagen blir när du kommer till jobbet. Det varierar hela tiden", säger flygtekniker Johan Avander som stortrivs med sitt arbete..
Close

Brist på flygtekniker

Flyg. Lastbilschaufförer och taxiförare var först ut. Nu slår också flygbranschen larm om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver rekryteras och utbildas för att plan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Störst är bristen på plåtslagare.

Pandemin med följande flygkris ledde till att en hel del flygteknisk personal blev uppsagda och sökte sig till andra yrken. Dessutom stundar pensionsavgångar som kan äventyra både civilt-, militärt- räddnings- och fraktflyg – på några års sikt.

Det visar den Trendindikator för flyget 2022 som Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) står bakom. Undersökningen görs vart tredje år och bland de tillfrågade företagen finns SAS, Saab, Försvarsmakten och Svenskt ambulansflyg. Rapporten pekar både på behov att nyanställa inom de kommande tre åren och brist på personal redan nu.

– Vi riskerar att flygplan blir stående och inte kan lyfta. Inför varje flygning görs en teknisk check av flygplanet medan större kontroller görs regelbundet. Det är strängt reglerat. Nu försöker branschen rekrytera flygteknisk personal utomlands, i synnerhet plåtslagare, säger projektledare Åsa Backman på Tya.

– Men vi behöver också fylla på med nytt folk, locka unga till de olika flygtekniska yrkena. Många känner inte ens till att de finns.

Fint handlag

Att bli certifierad flygmekaniker tar minst sju år och certifierad tekniker minst fem med utbildning och praktik, förklarar Åsa Backman.

– Så det är svårt att fylla på snabbt med ny personal.

I Sverige finns drygt 40 certifierade underhållsverkstäder, (Part 145-certifieriade enligt Transportstyrelsen) och antalet flygmekaniker och tekniker är inte fler än omkring 2 000. En liten men oumbärlig grupp för hela flygbranschen, betonar Tya i sin rapport.

Allra mest ropar flygbranschen efter flygplåtslagare. Utbildning saknas i Sverige men möjlighet finns att gå bredvid och lära sig av kunniga plåtslagare på hemmaplan, berättar Åsa Backman.

– Yrket kräver ett fint handlag jämförbart med att vara guldsmed.

För den som vill bli flygmekaniker finns ett flygteknikprogram på sju orter i Sverige. Ett antal av skolorna har även Yrkeshögskolans utbildningar till flygtekniker och avioniktekniker med inriktning på el.

Åsa Backman påminner om att försvaret ska växa och att personal till samhällsviktiga transporter som ambulans- och brandflyg liksom polishelikopterflyg behövs.

Hjälp av varandra

Johan Afvander är flygtekniker på Arlanda och beskriver sitt jobb som ”otroligt utvecklande och varierande”.

– Det skiftar från dag till dag och från timme till timme. Man lär sig nya saker hela tiden eftersom flyget är en bransch i ständig förändring. Du mekar och blir skitig om händerna, byter motorer och gör felsökning i vissa system eller jobbar rent digitalt och söker information från olika källor och datorsystem.

Det är flygteknikern som godkänner att planet är helt luftvärdigt och kan flyga vidare, berättar Johan Avander. Så ansvaret är stort.

– Men man har hjälp av olika manualer och beskrivningar, allt arbete är strikt säkerhetsreglerat och man har mycket hjälp av varandra, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Carl-Johan:
    20 november, 2022

    Jag ville en gång i tiden bli helikoptertekniker efter maskinteknisk utbildning i gymnasiet. Helikopterna tillhörde på den tiden marinen, så jag var tvungen att göra lumpen där. Mönstringsförättaren sa eftersom att jag hade glasögon så gick inte det. Marinen gjorde senare reklam på skolan och jag frågade vad som gäller. Det fanns synkrav men mitt lilla synfel (behöver inte ens för körning) var inget problem. Så där gick Sverige miste om en tekniker.

  2. mulle meck lagar flygplan:
    19 november, 2022

    Stor del i detta är nog Transportfacket som inte har jobbat för Teknikernas villkor tillräckligt bra.
    Tekniker Löner/villkor en teknikers lön borde aldrig vara sämre än en kaptens om man ser till ansvaret.
    Kaptenen ansvar tar slut vid utcheckning. Teknikerns kan fortgå i flera år efter att han gjort en CRS, som till exempel ett motorbyte. Transport och Sff borde verkligen ta tag i detta i stället för att tjafsa om vem som äger vad i avtalen.

  3. lusfattig tekniker:
    17 november, 2022

    Inte så konstight att det saknas personal när lönerna ligger kvar på samma nivå som 90-talet

Lästips:

Avtal klart för flygtekniker

Flyg. Två år, höjningar på sammanlagt 7,4 procent. Och en ökning som gäller på utgående lön, inkluderat alla tillägg och inte enbart på tarifferna. På måndagen tecknade Transport nytt kollektivavtal för flygteknikerna.

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Högstalöner höjs mest i nytt mekavtal

Flygmekaniker. Flygmekanikernas och plåtslagarnas nya löner innehåller en satsning på den mest erfarna personalen. För en mekaniker med tio år i yrket höjs lönen med 2 523 kronor.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.