Close
"Du vet inte hur dagen blir när du kommer till jobbet. Det varierar hela tiden", säger flygtekniker Johan Avander som stortrivs med sitt arbete..
Close

Brist på flygtekniker

Flyg. Lastbilschaufförer och taxiförare var först ut. Nu slår också flygbranschen larm om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver rekryteras och utbildas för att plan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Störst är bristen på plåtslagare.

Pandemin med följande flygkris ledde till att en hel del flygteknisk personal blev uppsagda och sökte sig till andra yrken. Dessutom stundar pensionsavgångar som kan äventyra både civilt-, militärt- räddnings- och fraktflyg – på några års sikt.

Det visar den Trendindikator för flyget 2022 som Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) står bakom. Undersökningen görs vart tredje år och bland de tillfrågade företagen finns SAS, Saab, Försvarsmakten och Svenskt ambulansflyg. Rapporten pekar både på behov att nyanställa inom de kommande tre åren och brist på personal redan nu.

– Vi riskerar att flygplan blir stående och inte kan lyfta. Inför varje flygning görs en teknisk check av flygplanet medan större kontroller görs regelbundet. Det är strängt reglerat. Nu försöker branschen rekrytera flygteknisk personal utomlands, i synnerhet plåtslagare, säger projektledare Åsa Backman på Tya.

– Men vi behöver också fylla på med nytt folk, locka unga till de olika flygtekniska yrkena. Många känner inte ens till att de finns.

Fint handlag

Att bli certifierad flygmekaniker tar minst sju år och certifierad tekniker minst fem med utbildning och praktik, förklarar Åsa Backman.

– Så det är svårt att fylla på snabbt med ny personal.

I Sverige finns drygt 40 certifierade underhållsverkstäder, (Part 145-certifieriade enligt Transportstyrelsen) och antalet flygmekaniker och tekniker är inte fler än omkring 2 000. En liten men oumbärlig grupp för hela flygbranschen, betonar Tya i sin rapport.

Allra mest ropar flygbranschen efter flygplåtslagare. Utbildning saknas i Sverige men möjlighet finns att gå bredvid och lära sig av kunniga plåtslagare på hemmaplan, berättar Åsa Backman.

– Yrket kräver ett fint handlag jämförbart med att vara guldsmed.

För den som vill bli flygmekaniker finns ett flygteknikprogram på sju orter i Sverige. Ett antal av skolorna har även Yrkeshögskolans utbildningar till flygtekniker och avioniktekniker med inriktning på el.

Åsa Backman påminner om att försvaret ska växa och att personal till samhällsviktiga transporter som ambulans- och brandflyg liksom polishelikopterflyg behövs.

Hjälp av varandra

Johan Afvander är flygtekniker på Arlanda och beskriver sitt jobb som ”otroligt utvecklande och varierande”.

– Det skiftar från dag till dag och från timme till timme. Man lär sig nya saker hela tiden eftersom flyget är en bransch i ständig förändring. Du mekar och blir skitig om händerna, byter motorer och gör felsökning i vissa system eller jobbar rent digitalt och söker information från olika källor och datorsystem.

Det är flygteknikern som godkänner att planet är helt luftvärdigt och kan flyga vidare, berättar Johan Avander. Så ansvaret är stort.

– Men man har hjälp av olika manualer och beskrivningar, allt arbete är strikt säkerhetsreglerat och man har mycket hjälp av varandra, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Carl-Johan:
  20 november, 2022

  Jag ville en gång i tiden bli helikoptertekniker efter maskinteknisk utbildning i gymnasiet. Helikopterna tillhörde på den tiden marinen, så jag var tvungen att göra lumpen där. Mönstringsförättaren sa eftersom att jag hade glasögon så gick inte det. Marinen gjorde senare reklam på skolan och jag frågade vad som gäller. Det fanns synkrav men mitt lilla synfel (behöver inte ens för körning) var inget problem. Så där gick Sverige miste om en tekniker.

 2. mulle meck lagar flygplan:
  19 november, 2022

  Stor del i detta är nog Transportfacket som inte har jobbat för Teknikernas villkor tillräckligt bra.
  Tekniker Löner/villkor en teknikers lön borde aldrig vara sämre än en kaptens om man ser till ansvaret.
  Kaptenen ansvar tar slut vid utcheckning. Teknikerns kan fortgå i flera år efter att han gjort en CRS, som till exempel ett motorbyte. Transport och Sff borde verkligen ta tag i detta i stället för att tjafsa om vem som äger vad i avtalen.

 3. lusfattig tekniker:
  17 november, 2022

  Inte så konstight att det saknas personal när lönerna ligger kvar på samma nivå som 90-talet

Lästips:

Snabbkoll: Tillbud. Illustration: Mattias Käll

Rapportera om nästan-olyckor

Tillbud. Oj, det kunde gått illa. Du kunde ha klämt handen och ser dig snabbt om, hoppas att ingen såg att du var nära att ”klanta till det”. Tänk tvärtom! Var rädd om dina kollegor och rapportera om risker i arbetsmiljön så att arbetsgivaren kan förebygga, åtgärda och förhindra olyckor.

”Vi vill vara med och påverka.” Meddy Linond (ordförande), Johan Afvander (ledamot) och Marie-Louise Rindå (ledamot) i klubben. Anders Nilsson (sekreterare) har jobbat natt och saknas på bilden.

Scheman tände gnistan att nystarta flygklubb

Arlanda. – Står man bara längst bak och klagar händer inget. Så resonerade Meddy, Marie-Louise, Johan och Anders och väckte sin klubb ur törnrosasömnen. En ”massa petande” i deras arbetsscheman tände gnistan.

Filip Rydolw

... ordförande för Arlandaklubben som organiserar flygplatskontrollanter. Först drabbades ni av pandemi och nedskärningar, sen blev det sommarkaos och personalbrist. Hur har ni det nu på Arlanda?

Kriget i Ukraina

Sture Blom kör fyllda lastbilar och lämnar i krigets Ukraina

Solidaritet. Explosion tätt på explosion. Militärerna satt oberörda och sa: Det är små presenter från Putin. Sture Blom har kört två vändor med förnödenheter till krigets Ukraina och står beredd att fylla nästa lastbil och dra iväg igen, så snart han kan.

Taxiunionens manifestation den 10 januari 2023.

Svar till förare: Nej – och tystnad

Taxi. Förare som kör för de stora taxiapparna har demonstrerat och strejkat för bättre villkor och högre ersättning. Nybildade organisationen Taxiunionen har krävt att bli accepterade som samtalspart. Men Uber meddelar i ett pressmeddelande att det inte är tal om några förändringar.

Toppa din pension

Medlemsförmån. Har du möjlighet att avsätta lite pengar varje månad i ett pensionsspar? I så fall har du som medlem i Transport ett erbjudande från Folksam att spara i Medlemsspar.

Månadens klubb

Klubb Örat får folk att lyssna

Fackklubb. Facket är till för alla – även döva eller personer med hörselnedsättning. På kongressen föddes idén om anpassning av språk och kommunikation. I dag finns nybildade Klubb Örat i Örebro, unik inte bara inom Transport utan hela LO-familjen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Fler konkurser inom transport

Ekonomi. Under januari månad 2023 ökade konkurserna i transportbranschen med 150 procent, jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från företaget UC. Ökningen är stor men utgår från låga nivåer.

Med gig-jobbarnas egna bilder

Utställning. 17 arbetare, 105 foton. Bra och dåligt med plattformsarbete gestaltat av taxiförare, internetbaserade frilansare och bud i Stockholm. På Karolinska Institutet pågår för närvarande en utställning kopplad till en studie om gig-jobb och hälsa.

Regeringen backar om karens

Arbetsmarknad. Efter kritik mot att skrota utredningen om karensavdrag ändrar sig regeringen. Vissa yrkesgrupper kan undantas från karens och en andra karensdag självrisk ska inte utredas.

Fler tydliga rutiner i Oxelösunds hamn efter dödsfallet

Hamn. – Regelverket har inte ändrats efter dödsolyckan i Oxelösunds hamn. Men vi har tagit fram fler tydliga rutiner med en rad kontrollpunkter för att så långt som möjligt förhindra att något går fel, säger Transports regionala skyddsombud Roger Jönsson.

Svart på vitt: Så farlig är stressen

Arbetsmiljö. Mer än var tredje färdtjänstförare har varit inblandad i stressrelaterade trafikolyckor. Körtiderna är så pressade att fyra av tio sjukskrivit sig det senaste året för att orka. Det visar en enkätundersökning som Transports Linköpingsavdelning gjort bland anställda i bolag som kör servicetrafik i regionen.

Nedläggning av karensutredning – LO rasar

Arbetsmarknad. Utredningen om karensavdrag skrotas av den borgerliga regeringen. Avdraget slår hårdast mot dem som saknar möjlighet att arbeta hemma: Nio av tio medlemmar inom LO-förbunden.

20-åriga hamnarbetaren Nimas död togs upp i hovrätten

Hamn. Rutiner som inte kontrollerades ledde till att 20-åriga stuveriarbetaren Nima kvädes till döds på en kolbåt, hävdar åklagaren. Det systematiska arbetsmiljöarbetet var gott, kontrar försvaret när förhandlingarna om misstänkt arbetsmiljöbrott återupptogs och avslutades i Svea hovrätt.

”Stoppa all tung trafik på skolgårdar!”

Miljö. Nu får det vara nog! Efter tre allvarliga incidenter när barn var nära att bli påbackade la huvudskyddsombudet Peter Strålind i bromsen. Med stöd av miljöbolaget Prezero har han startat ett projekt för att stoppa all tung trafik på skolgårdar.

Åsas resa

Vägen till chaufförsyrket – Del 1

Blogg. Åsa har börjat en YKB-utbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är hennes berättelse om hur det gå att som snart 50-årig journalist börja ratta tunga fordon. Läs del 1 av Åsas berättelse.