Strejker riskerar lamslå Finland

Konflikt. Flyg- och busstrafik stannar, förskolor och restauranger stänger ned – Finland stannar i månadsskiftet när över 100 000 arbetare och tjänstemän strejkar i protest mot regeringens arbetsmarknadspolitik och nedskärningar.

Redan i oktober förra året antog LO:s representantskap ett uttalande med anledning av den finska högerregeringens politiska program.

LO uttryckte en djup oro över utvecklingen i grannlandet.

I uttalandet heter det att ”Ett enat LO står sida vid sida med våra finska kamrater för att försvara deras rätt att uttrycka sin åsikt. Förutom att försämra villkoren för vanligt folk genom en åtstramande ekonomisk politik och försämrad anställningstrygghet föreslår den finska regeringen att begränsa grundläggande fackliga rättigheter.”

LO pekade i sitt uttalande också på att den finska regeringen vill begränsa rätten till sympatistrejker och politiska strejker, liksom att kraftigt höjda strejkböter föreslås. Enligt LO vore det, om förslagen går igenom, sedan fritt fram för ytterligare försämringar av den ekonomiska tryggheten och arbetsvillkoren när rätten att vidta sympatiåtgärder stryps, och ”rädslan för att gå ut i strejk sprids bland medlemmar och löntagare.”.

I Finland eskalerade motsättningarna förra veckan då den finska arbetsmarknadsministern, Arto Satonen, gick ut med att regeringen kommer att lagstifta om inte förhandlingarna om att göra exportindustrin lönesättande – som det fungerar i Sverige med ”märket” – leder till en överenskommelse mellan parterna.

Den finska högerregeringen vill även minska kostnaderna för en rad trygghetssystem och ersättningar, bland annat arbetslöshetsersättningen, och samtidigt kraftigt höja böter vid olagliga strejker.

Politisk strejk

Transportarbetareförbundets finska systerförbund, Bil och Transportbranchens Arbetarförbund AKT, har utlyst en omfattande politisk strejk de två första dagarna i februari. AKT:s arbetsnedläggning berör omkring 160 företag i transportbranschen.

Den 1 februari planeras en jättelik demonstration att hållas på Senatstorget, centralt i Helsingfors, i protest mot regeringens neddragningar och förslag till ändrad lagstiftning.

”Finska Transport” uppmanar sina medlemmar att delta. Men yrkesgrupper, som bussförare i den finska huvudstaden, är undantagna eftersom de behövs för att så många som möjligt ur olika fack ska kunna delta i protesterna på Senatstorget.

Runt om i Finland lägger arbetare och tjänstemän inom flera brancher, i första hand den 1 och den 2 februari.

Flygtrafiken från och till statliga Finavias flygplatser blir i praktiken helt stående på marken under dagarna. Både flera personalgrupper på marken och piloter deltar i stridsåtgärderna.

Enligt flygbolaget Finnair kommer det att drabba omkring 60 000 resenärer. Undantagna från konfliktåtgärder är enligt fackförbunden försvarsmaktens beredskap på flygplatserna, liksom funktioner som rör människors liv och hälsa.

Många fackförbund deltar

I tisdags gick det största tjänstemannaförbundet PRO – motsvarande svenska Unionen – ut med att de kommer att ta ut över 30 000 medlemmar i strejk under två dagar i månadsskiftet. Då strejkar även omkring 60 000 arbetare inom landets största förbund, Industriförbundet.

Redan den sista januari stänger också förskolor ned i Helsingfors och i en rad andra städer. Förskolorna öppnar sedan den 2 februari igen. Den varslade strejken omfattar både offentliga och privata daghem samt familjedagvård.

På onsdag, den 31 januari, strejkar också medlemmar i kommunanställdas Jyty och lärarfacket OAJ.

Också till den 6 februari är flera konfliktåtgärder planerade att genomföras, bland annat en tvåtimmars protestaktion av akademikerförbundet Akava.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya regler för buss i beställningstrafik

Politik. EU-parlamentet och EU:s ministerråd har kommit överens om nya regler om kör- och vilotider. Bland annat ska 45-minutersrasten gå att dela i två delar. Inte tre, som tidigare föreslagits.

Engla Svensson är ambassadör för flygteknikerutbildningen. Foto: Privat

Engla vill locka fler till flygteknikerutbildning

Flyg. Det är stor brist på flygtekniker, mekaniker och all teknisk personal i flygbranschen. Facket varnar för att det kan gå ut över säkerheten, men nu söker sig fler till flygteknikutbildning på gymnasiet. En av dem är Engla Svensson från Halmstad.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.