Allt fler underkänns vid Trafikverkets taxiförarprov

Taxi. Färre än var tredje elev får godkänt på Trafikverkets körprov för taxiförarlegitimation. Lika dåligt går det på teoridelen som handlar om gällande lagstiftning. Bara en tredjedel klarar testet.

– Många som genomför provet är dåligt förberedda. Det finns inte så många professionella taxiutbildare, så en del förare träningskör och läser in teorin själva, säger Rikard Granlund, biträdande chef för förarproven på Trafikverket.

En färsk branschgenomgång från Svenska taxiförbundet visar att antalet taxibilar fortsätter öka i Sverige och förbundet hävdar att det råder stor brist på förare.

I rapporten finns också statistik över Trafikverkets förarprov för taxilegitimation.

Provet består av tre teoridelar och ett körmoment. Siffrorna avslöjar att andelen som klarar testet minskat kraftigt mellan 2017 och 2018.

Förra året var det drygt 10 800 personer som ”körde upp”. Bara 31,6 procent blev godkända. Det är en liten minskning jämfört med 2017. Förare i nordligaste länen klarar sig bättre. Här får närmare 47 procent av förarna godkänt på körprovet.

Rikard Granlund uppger att andelen som klarar körprovet har sjunkit stadigt de senaste åren. 2013 var det omkring hälften som fick godkänt.

En av teoridelarna handlar om kartkunskap. 2017 klarade över 82 procent provet. 2018 var siffran nere i 68,9 procent.

Samma negativa trend gäller för delprovet som rör lagstiftningen som omgärdar taxiyrket. Andelen som fick godkänt har på ett år sjunkit från 49,7 till 34,2 procent.

Det sista delprovet handlar om säkerhet och beteende. Här är resultatet ungefär likartat för 2017 och 2018. Omkring 54 procent av taxiförareleverna blir kuggade.

Rikard Granlund har inga siffror över hur många som klarar hela provet och får taxilegitimationen vid första försöket. En klick förare gör många omprov och påverkar i viss utsträckning statistiken över icke godkända.

Enligt Granlund har Trafikverket inte gjort någon grundligare analys över varför fler och fler förare kuggas.

– Många har invandrarbakgrund och vi vet att det finns brister när det gäller utbildningsmaterial på andra språk än svenska. Mitt råd till de som vill bli taxiförare är att kontakta en professionell utbildare och sedan kombinera det med egen mängdträning.

Transportstyrelsen är den myndighet som utfärdar föreskrifter för taxibranschen, inklusive villkoren för förarproven. Där har man inlett en förstudie för att se om det kan finnas skäl att omarbeta regelverket.

– Det har ingen koppling till provresultaten. Föreskrifterna som gäller nu är väldigt gamla och kan behöva uppdateras, säger Mats Hjelm på Transportstyrelsen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Taxistolpe

Förhandlingarna om nytt taxiföraravtal tas upp igen

Taxi. Efter flera dagars mangling hos medlarna beslöt Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) att återuppta förhandlingarna om ett nytt taxiföraravtal. Blockaden med stopp för bland annat nyanställningar och övertid skjuts också fram till den 4 september, då även strejken kan komma att bryta ut – om parterna inte kommer överens innan dess.

Insänt logga

Inte konstigt att det råder taxiförarbrist

Insändare. ”Svårt att få tag på taxi en lördagskväll”, ”Lång väntan på sjuktaxi”, ”Färdtjänstresan försenad”. Vi har alla sett rubrikerna den senaste tiden och bristen på taxiförare är ingen nyhet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.