”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Så säger Unionens andre vice ordförande, Martin Johansson som vill bemöta den kritik som riktas mot förbundet.

I en tidigare artikel i Transportarbetaren berättar Transports förbundsordförande Tommy Wreeth att förbundet under en längre tid blivit kontaktat av kabinpersonal inom flyget. Flygvärdinnorna och flygvärdarna från klubbar vid tre olika flygbolag anser att de inte får tillräcklig hjälp och stöd från Unionen och vill därför byta fack till Transport.

Kritiken handlar, enligt Tommy Wreeth, bland annat om att medlemmarna har svårt att nå fram till Unionen, få hjälp att förhandla fram kollektivavtal och att Unionen förhandlar ” över huvudet på medlemmarna”.

Kärvt för flyget

Martin Johansson var tidigare ordförande för markpersonalen vid Arlanda, inom Unionen, förklarar han.

Martin Johansson, andre vice ordförande Unionen. Foto: Peter Jönsson
Martin Johansson, andre vice ordförande Unionen. Foto: Peter Jönsson

– Då hade vi väldigt goda relationer med Transport och jobbade väldigt hårt ihop, säger han.

Den bild som Transport målar upp stämmer inte alls med den bild som Unionen har när de pratar med sina medlemmar inom flyget, menar Martin Johansson. Han sticker inte under stol med att det funnits diskussionsfrågor och hänvisar till ett kärvt läge för flyget till följd av pandemin.

– Det har varit tufft för flygbolagen att komma tillbaka och vi har en del klubbar som har haft bekymmer, men de pratar vi med nu. Visst finns det saker vi kan förbättra, men det hade varit väldigt trevligt om Transport satt sig ner med oss och pratat igenom detta i stället. Det är vi beredda att göra, säger Johansson.

Gränsdragningstvisten mellan Unionen och Transport, som ledde till att Unionen från Transport tog över och nu organiserar Transports taxiväxeltelefonister i Stockholm och Göteborg, inträffade långt tillbaka i tiden, framhåller Martin Johansson.

– På 1990-talet. Sen dess har det skett en utveckling inom vårt förbund kring dessa frågor. Det har utmynnat i att LO och Unionen kommit överens om en gemensam syn på gränsdragning mellan arbetare och tjänstemän. Överenskommelsen undertecknades så sent som för ett halvår sen, säger Martin Johansson.

Hans inställning är att Transport nu agerar stick i stäv med överenskommelsen.

– Vi har en princip om att vi ska försöka ha ett förbund som organiserar en yrkesgrupp för att undvika splittring inom facket. Det är arbetsgivarnas våta dröm att ha flera fackförbund som skapar splittring. Vi blir starkare om vi hjälper varandra.

Kabinpersonalen har ju ändå hört av sig till Transport och sagt att de är missnöjda och vill byta fackförbund? Det var inte Transport som gick ut och aktivt började värva flygvärdinnor och flygvärdar.

– Vi har träffat de här medlemmarna, för en diskussion och ska träffa dem igen. Vi kommer inte att släppa våra medlemmar vind för våg. Vi vill hitta problemen och lösa dem, säger Martin Johansson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kung Vasa:
    3 mars, 2024

    Jag förstår inte varför kommunal ska organisera bussförare i linjetrafik, det finns ju inga kommunala bussbolag kvar längre ? Det fanns en tid då snart sagt varje kommun i Sverige hade ett eget bussbolag, men nu finns endast en handfull av dessa kvar, så varför i helvete.... Länsbolagen är för det mesta regionägda, men de har ju inga bussförare anställda....

  2. Inga:
    21 februari, 2024

    Otroligt att inte Unionen tagit till sig de flygandes missnöjdhet. Unionen har varit så fruktansvärt nonchalanta mot kabinpersonalen (undantag SAS som är Unionens skötebarn)och inte ställt upp och hjälpt till vid förhandlingar. Det är verkligen hög tid att byta fackförbund. Mycket sämre kan det ju knappast bli.

  3. 24/7:
    20 februari, 2024

    Om ni sluter ett centralt bransch-avtal med flygarbetsgivarna så fråntas strejkrätten lokalt på de olika flygbolagen. Alltså kommer flygbolaget strunta i att förhandla lokalt och bara följa det centrala avtalet.
    Eftersom flygbolagen är så olika så kommer "minsta möjliga" att gälla när det centrala avtalet sluts, och de olika flygbolagen kommer inte att få en chans att förbättra sina specifika villkor. Just saying...
    Så skippa det centrala branschavtalet med flygarbetsgivarna, och ni kommer att få varenda flygvärdinna i Sverige som medlem!

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.