Diskriminering

Stoppad direkt som kvinna

Nobbad. Petra var inte ens gravid. Hon var bara kvinna. ”Så vi har anställt en kille som börjar nu i oktober. Hoppas du har förståelse” skrev åkeriet. Nu utreder DO fallet.

Efter att ha kört tungt i drygt 15 år sökte Petra, som egentligen heter något annat, jobb på ett åkeri hemma i Värmland. Tre gånger. Sista gången fick hon svar, och ett nej med ”förklaring” från åkaren.

– Han skriver svart på vitt att tjejer inte klarar jobbet. Kanske för att de aldrig fått chansen utan blir åsidosatta direkt… Men att det händer 2022 är helt otroligt, säger Petra.

För henne var det självklart att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som startat en utredning av fallet som diskriminering av kvinna i mansdominerad bransch.

Oklart varför tjejer inte skulle klara

Varför just det jobb som chaufför hon sökte på Karlstadsåkeriet skulle vara så extremt tungt eller fysiskt framgår inte.

– Jag har ingen aning vad han syftar på, vad som skulle vara så krävande att man som tjej inte klarar det, säger Petra.

I svaret från åkaren står bara: ”Hej – tack för din ansökan. Jobbet är väldigt fysiskt krävande och jag vet ingen tjej i hela branschen som jobbar med detta vi har aldrig haft någon. Men vi har många killar som tycker det är för fysiskt.” Mejlet avslutas med förhoppningen att Petra förstår att de anställt en kille som börjar inom kort. Det gör hon inte.

– Man kan tro att sådant här är i utdöende, men uppenbarligen inte, säger Petra.

”Som en käftsmäll”

Redan direkt efter utbildningen råkade hon ut för ett företag med samma syn:

– Det var en isoleringsfirma som vägrade anställa tjejer. Det kändes som att få en käftsmäll det första man får i branschen.

Petra har sedan dess provat det mesta inom transport och har i dag en deltidstjänst på ett annat åkeri.

– Det är jättebra kamrater och jättebra chef så det är inget att klaga på där.

Hon har haft kontakt med Transport i det ärende som DO utreder.

”Ett extremfall”

Örjan Jakobsson är en av de ombudsmän som haft kontakt med Petra och en annan ombudsman på Värmlandsavdelningen har skrivit en inlaga till DO.

– Just det här är ett extremfall, här finns solklara bevis och det är bra att DO som har rätt kunskap driver det, säger Örjan Jakobsson.

När det gäller andra fall där kvinnor upplever sig diskriminerade på grund av kön är det svårare, som när någon fått provanställning avslutad då hon blivit med barn, enligt Örjan:

– Vi kan kalla till överläggning, men har väldigt liten chans till att arbetsgivaren ska ändra på sitt beslut att avbryta provanställningen.

Läs mer om hur DO arbetar med olika diskrimineringsfall här: DO: Det ska kosta att diskriminera.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

reklamblad

Transport uppmanar reklamutdelare att söka andra jobb

Reklamutdelare. Transport har sagt upp avtalet för distribution av direktreklam. Ett avtal som kan vara Sveriges sämsta säger förbundet och uppmanar nu medlemmarna att söka andra jobb. Nu ligger bollen hos Almega Tjänsteföretagen.

Elsa Alm, LO:s ung-sekreterare. Foto: LO

Kampanjar för trygg väg ut i arbetslivet

Facket. Just nu börjar många sitt första jobb. Under två veckor har LO drivit en uppsökande kampanj, riktad till sommarjobbare och unga på väg ut i arbetslivet.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.