Diskriminering

Stoppad direkt som kvinna

Nobbad. Petra var inte ens gravid. Hon var bara kvinna. ”Så vi har anställt en kille som börjar nu i oktober. Hoppas du har förståelse” skrev åkeriet. Nu utreder DO fallet.

Efter att ha kört tungt i drygt 15 år sökte Petra, som egentligen heter något annat, jobb på ett åkeri hemma i Värmland. Tre gånger. Sista gången fick hon svar, och ett nej med ”förklaring” från åkaren.

– Han skriver svart på vitt att tjejer inte klarar jobbet. Kanske för att de aldrig fått chansen utan blir åsidosatta direkt… Men att det händer 2022 är helt otroligt, säger Petra.

För henne var det självklart att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som startat en utredning av fallet som diskriminering av kvinna i mansdominerad bransch.

Oklart varför tjejer inte skulle klara

Varför just det jobb som chaufför hon sökte på Karlstadsåkeriet skulle vara så extremt tungt eller fysiskt framgår inte.

– Jag har ingen aning vad han syftar på, vad som skulle vara så krävande att man som tjej inte klarar det, säger Petra.

I svaret från åkaren står bara: ”Hej – tack för din ansökan. Jobbet är väldigt fysiskt krävande och jag vet ingen tjej i hela branschen som jobbar med detta vi har aldrig haft någon. Men vi har många killar som tycker det är för fysiskt.” Mejlet avslutas med förhoppningen att Petra förstår att de anställt en kille som börjar inom kort. Det gör hon inte.

– Man kan tro att sådant här är i utdöende, men uppenbarligen inte, säger Petra.

”Som en käftsmäll”

Redan direkt efter utbildningen råkade hon ut för ett företag med samma syn:

– Det var en isoleringsfirma som vägrade anställa tjejer. Det kändes som att få en käftsmäll det första man får i branschen.

Petra har sedan dess provat det mesta inom transport och har i dag en deltidstjänst på ett annat åkeri.

– Det är jättebra kamrater och jättebra chef så det är inget att klaga på där.

Hon har haft kontakt med Transport i det ärende som DO utreder.

”Ett extremfall”

Örjan Jakobsson är en av de ombudsmän som haft kontakt med Petra och en annan ombudsman på Värmlandsavdelningen har skrivit en inlaga till DO.

– Just det här är ett extremfall, här finns solklara bevis och det är bra att DO som har rätt kunskap driver det, säger Örjan Jakobsson.

När det gäller andra fall där kvinnor upplever sig diskriminerade på grund av kön är det svårare, som när någon fått provanställning avslutad då hon blivit med barn, enligt Örjan:

– Vi kan kalla till överläggning, men har väldigt liten chans till att arbetsgivaren ska ändra på sitt beslut att avbryta provanställningen.

Läs mer om hur DO arbetar med olika diskrimineringsfall här: DO: Det ska kosta att diskriminera.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Uppsökeri inför stora förändringar

Servicetrafik. Trafikbolaget som vann regionens upphandling tog över samtidigt som ett nytt planeringssystem infördes. Folk från Värmlandsavdelningen har under våren varit ute och träffat färdtjänstförare, många som trots lång erfarenhet tvingats söka sitt jobb på nytt.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.

Arbetsmiljö
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.

Europadomstolen
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, kallad Europadomstolen, ligger i Strasbourg. Varje år inkommer över 50 000 klagomål från personer och organisationer i Europarådets 46 medlemsstater.

Här prövas misstänkta brott mot mänskliga rättigheter

Juridik. När Högsta domstolen nekade Transport prövning av rätten att utesluta en SD-politiker tog förbundet ärendet till Europadomstolen. Men väntan på besked om klagomål kommer att behandlas är ofta lång.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.