Close
"Politiker, skolor och miljöföretag måste ta sitt ansvar så att all tung trafik försvinner från landets skolgårdar", säger Peter Strålind.
Close

”Stoppa all tung trafik på skolgårdar!”

Miljö. Nu får det vara nog! Efter tre allvarliga incidenter när barn var nära att bli påbackade la huvudskyddsombudet Peter Strålind i bromsen. Med stöd av miljöbolaget Prezero har han startat ett projekt för att stoppa all tung trafik på skolgårdar.

Peter Söderlind vill stoppa all tung trafik på skolgårdar.
Peter Strålind vill stoppa all tung trafik på skolgårdar.

Huvudskyddsombudet och fackligt-politiskt engagerade Peter Strålind på Prezero möter upp vid Skytteholmsskolan i Solna, norr om Stockholm. Han vill visa ett tidigare dåligt exempel som förvandlats till ett gott.

– Här backade sopbilen in över 100 meter på skolgården för att hämta wellpapp, plast och metall. Chauffören fick ringa efter vaktmästaren som gick bredvid och ledde föraren fram till soprummet för att ingen skulle bli påkörd, visar Peter Strålind.

Rektorn gav kalla handen till att flytta ut hämtningen från skolgården. Men vid ett tillfälle klev en elev ut från en port och var en hårsmån från att träffas av en backande sopbil.

– Vaktmästaren såg ingenting men sopgubben uppfattade en skymt i backspegeln och tvärstannade med hjärtat i halsgropen. Efter det vände rektorn och skolan byggde om en bod till den där stora röda förrådsbyggnaden, pekar Peter Strålind.

Överkörd i Kopparberg

Transportarbetareförbundets regionala skyddsombud har i åratal kämpat för att få stopp på olyckor och dödsfall med backande sopbilar. Hösten 2021 rapporterade Transportarbetaren om en man i 50-årsåldern som blivit påbackad och överkörd av en renhållare i Kopparberg. Tyvärr var han inte den första.

I början av 2000-talet kom fack, arbetsgivare och Arbetsmiljöverket överens om att backning inte är ett körsätt. Tunga fordon ska inte backa i tätbebyggda områden. Ändå sker det fortfarande runt om i landet.

Peter Strålind tar upp den händelse vid Brandbergsskolan i Haninge som fick hans bägare att rinna över. En ombyggnation pågick och mycket folk rörde sig i området.

– Enda sättet att hämta soporna var att köra utmed skolfasaden. Chauffören ser en pojke komma, men helt plötsligt är han inte kvar i backspegeln. Föraren tvärnitar, springer ut och ser att killen ramlat bakom bilen. Hur hade det kunnat sluta?

Peter Strålind dra efter andan. Med bister min snabbspolar han en lyft byggcontainer som tappades på en skolgård med lekande barn i Malmö och en distributionsförare i Rättvik som var ett ögonblick från att backa på en liten flicka.

– Företagets vd var helt uppriven och ringde mig.

Stopp för körning på skolgårdar

Tillbaka till Brandbergsskolan. Peter Strålind kom överens med Prezeros ledning om att stoppa all körning på skolgården. Miljöarbetarna fick dra kärlen manuellt, men ingen knorrade. Sedan kontaktade han sitt nätverk av skyddsombud på de stora miljöbolagen i Stockholms län för att alla skulle agera mot backning.

– Jag blev uppkallad till vår regionchef som sa: Du får obegränsat med tid bara vi kan lösa den här frågan på ett bra sätt och så rullade det i gång. Jag tog fram material från Transportstyrelsen. Polisrapporterna visade att ett stort antal olyckor eller dödsfall sker per år i landet med sopbilar inblandade.

Peter Strålind skrev en rapport om att få bort den tunga trafiken från skolgårdarna. Den har nu skickats ut på remiss till fem kommuner som visat intresse – Nykvarn, Vallentuna, Haninge, Huddinge och Tyresö. Stockholm har tackat nej, men Peter Strålind hoppas att politikerna där ska haka på framöver.

Svarstiden för kommunerna löper ut den 27 januari.

– Sedan får vi se om kommunpolitikerna inser allvaret. I dag faller frågan mellan stolarna, men både skolor, fastighetsbolag och miljöföretag måste ta sitt ansvar, säger Peter Strålind.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Carl:
    5 februari, 2023

    Självklart skall inga fordon behöva trafikera skolgårdar. Det är på vissa ställen problem för taxi som transporterar barn till och från skolor, fritids och korttidsboende.
    Många nybyggda områden är väldigt trånga där liten eller ingen hänsyn tagits för nyttotrafik.
    Bra att detta uppmärksammas.

  2. Christer Karlsson:
    24 januari, 2023

    Helt riktigt att de tar tag i detta. Ragn-Sells hade samma problem för många år sedan i Västerås. Där tyckte Rektorn på skolan att de kunde rita upp på skolgården där sopbilen körde. Då skulle barnen veta var de inte fick vara när sopbilen kom. Det fick de lägga ner omgående. Soprummen ska vara lätt åtkomliga från närmast väg. Sopbilar och annan lastbilstrafik ska inte in på skolgårdar.

  3. Björn Breivik:
    23 januari, 2023

    Bra jobbat!

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.