Vägtransportfokus 2021

Sökes: 50 000 lastbilschaufförer

Åkeri. Behovet av yrkesförare är skriande. Hur ska kompetensen säkras och hur ska samarbetet se ut? Det var frågan för dagen när fack, skolelever, politiker, lärare och branschorganisationer möttes på Elmia.

– Man blir glad av det som sägs, just det här med stolthet, sa Tommy Wreeth.

Transports förbundsordförande hade just hört föregående direktsända programpunkt.

Under rubriken Vägen till transportbranschen hade elever och lärare från Vreta utbildningscentrum, utanför Linköping, diskuterat pandemins påverkan – och hur det går att attrahera fler till yrket. När det gäller hur det ska gå till att få fler yrkesförare uttryckte Tommy Wreeth att fack och arbetsgivare delar uppfattning i hög grad. Och partsägda Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) är unikt i sammanhanget.

– Vi är överens om hur man ska attrahera folk till yrket, det är styrkan i det här. Politiskt finns det nog möjligheter, det gäller att se till att det blir verkstad också, sa Wreeth på ett senare seminarium.

Utmaningar

Två blivande yrkesförare, Victoria Johansson och Filippa Pihl, samt yrkesläraren Sandra Petersson diskuterade först vägen in i branschen. Alla tre kommer från Vreta utbildningscentrum.

Filippa och Victoria tar studenten om en vecka, efter tre år på fordons- och transportprogrammets yrkesförarutbildning. Båda har redan jobb, ska köra timmerbil respektive kranbil.

– Jag har alltid haft intresset för fordon och maskiner, och varit ute på vägarna. Som Filippa var inne på, det som lockar är utmaningarna, sa Victoria i direktsändning.

– Det är ditt eget arbete, du har ansvar. Ställs du inför problem får du lösa dem själv.

Båda ser det som viktigt med kvinnliga förebilder – och manliga. Men talade samtidigt om att bilden av en unken machokultur är förlegad. I alla fall i den verklighet de mött ute, under praktikperioderna. Då har det blivit tydligt att det behövs fler yrkesförare.

– Man känner sig verkligen välkomnad, sa Victoria.

Också deras ”fröken”, Sandra Petersson – utnämnd till årets yrkeslärare 2019 – talade om hur branschen förändrats. Mycket tack vare ett gemensamt arbete i branschen, bland annat med kvinnliga förebilder.

– Det är absolut jätteviktigt i en manligt dominerad bransch. I dag är vi många tjejer i utbildningen, och det ökar ständigt. I avgångsklasserna är det 40 procent, i årskurs 1 och 2 är det nära 50 procent, sa Sandra.

– Vi är på rätt väg, det har inte alltid sett ut så.

Sandra Petersson talade också om hinder för att utbilda nya chaufförer, de 50 000 yrkesförare som Tya talar om kommer att behövas inom en tioårsperiod.

– Dilemmat är för få utbildningsplatser. Vi har nästan dubbelt så många sökande som antal platser vid Vreta.

Och så fick hennes elever – som Sandra, också förarprövare, godkänt i flera behörigheter – motivera andra unga att söka transportutbildning.

Filippa Pihl:

– Möjligheterna. När du gått tre år på en transportlinje har du så många möjligheter. Praktiken, framför allt, ger möjlighet att se olika typer av åkerier och körningar, och vad du vill göra. När du gått tre år har du världens chans. Du går ut med så många behörigheter, som i princip ger dig möjlighet att välja och vraka!

Victoria Johansson:

– Vill du bara tillräckligt mycket kan du göra vad du vill. På en transportutbildning kan du välja. Du har alla möjligheterna!

Vägar in för fler

Framgångsrik kompetensförsörjning är ett långsiktigt samarbete mellan politiker, skolor, företag, fack och branschorganisationer.

På seminariet om kompetensförsörjning inledde Sigalit Slutbäck, vd på Tya, med att tala om uppdraget att säkra arbetsmiljöverket tillsammans med Tyas parter – skolor, 14 000 företag, och facket.

– Hela vår tanke är att vi vill skapa Sveriges bästa jobb.

Sigalit Slutbäck betonade att det gäller olika parametrar: Den lokala och den centrala. Lokalt handlar det om skolor, företag, lokalpolitiker och företrädare för arbetsmarknadens parter.

– Lastbilschaufför är ett väldigt socialt yrke, ett framtidsyrke, där det handlar om att ta eget ansvar, sa Slutbäck.

50 000 fattas

– Behovet är stabilt. Det är fortfarande 50 000 vi söker i transportsektorn, den som får samhället att rulla.

Tyas vd visade en film om att bygga stolthet i branschen. Yrkesförarens dag är ett sådant initiativ. I år kunde var och en filma en liten sekvens av sin vardag. Ett annat sätt är att via ambassadörer nå ut till unga.

– Vi vill visa fler unga hur det är att gå på transportprogrammet, sa Victoria Johansson, avgångselev och en av de unga ambassadörerna för Tya. De har bland annat skött Tyas Instagram.

– Det har varit jätteroligt. Vi använder sociala medier, som unga sitter och kollar mycket. Det är viktigt att ha ungdomar som visar upp branschen, och det gäller inte bara transportbranschen, för att andra ska våga ta steget och se att det går, sa Victoria.

Högt tryck

I dag finns det 91 skolor i landet som har transportutbildning. Antalet platser har ökat under senare år, men behovet har också vuxit. Allt fler söker till utbildningarna.

– 77,1 procent är i jobb när de gått ut skolan. Från dag ett. Anställningsbara. Unikt, om man tittar på utbildningar, sa Sigalit Slutbäck från Tya.

Men det finns problem, överlag väljer allt färre yrkeslinjer på gymnasiet:

– Vi är vinnarna bland förlorarna. Intagningen till gymnasiet, jämfört med högskoleprogrammen, är vikande överlag. Det är dåligt ur ett samhällsperspektiv. Det gäller alla yrkesprogram.

– För att lyckas få fler yrkesförare handlar det inte om en enmansshow. Det behövs att facket, arbetsmarknadens parter och skolorna samarbetar för att ge förutsättningar.
Transportprogrammet en av de dyraste utbildningarna.

– Att branschen gemensamt kravställer är nödvändigt. Och att alltid utgå från dem som jobbar i branschen!

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth fick frågan om vi verkligen har råd med svenska, välutbildade – och välbetalda chaufförer:

– Jag tycker nog att det finns politiskt möjligheter, gäller att se till att det blir verkstad också, svarade han.

–Vi är överens om hur man ska attrahera till yrket. Machostämpel kan bli lite problem, det som fortfarande finns hos en svans i åkeribranschen. Det gäller att tvätta bort den stämpeln.

Tommy Wreeth tog också upp att det var önskvärt med en något bättre löneutveckling i yrket. Ingångslönen är bra, men sedan blir trappan jämförelsevis plan.

– Det borde gå att utvecklas mer, både kompetens- och lönemässigt, efter ett par år i yrket, sa han.

Lärarbrist

Transports ordförande talade även om lärarbristen:

– Ett ställe att titta på är apl (arbetsplatsförlagd praktik), där finns instruktörer och handledare – ofta erfarna personer med kompetens som varit i branschen, och som kanske vill yrkesväxla. Där finns mycket duktigt folk. Sedan måste man komplettera med pedagogik.

För lärarbristen är stor, liksom bristen på förarprövare. Grunden för förändring är, enligt politikerna i panelen, att göra så att folk förstår behovet av transporter. Och få kommunerna att satsa på en utbildning som är dyr i jämförelse.

– Precis som Tya säger, det gäller att argumentera för skolchefen i kommunen att utbildningen är viktig. Ni har ändå visat en målinriktning som är imponerande, sa Anders Åkesson (C), förste vice ordförande i riksdagens trafikutskott.

Både Centerns Anders Åkesson och Thomas Morell (SD) tog upp att det behövs mer pengar.

– Vi måste stötta utbildningarna, det är livsviktigt att få in nya förare. Det spelar ingen roll om det är nyutbildade från gymnasiet eller karriärväxlare, sa Morell.

– Grunden är att det inte blir fler specialdesignade statsbidrag, utan generella. Ge dem som utbildar pengar, långsiktigt, sa Åkesson.

Lastbilskaptener

När seminariesäcken skulle knytas ihop tog moderatorn Stefan Fur upp ett nytt uttryck, ”lastbilskapten”, som Transports Tommy Wreeth myntat tidigare i samtalet. För i allt tal om förarlösa fordon glöms lätt bort att någon måste styra, även om det inte sker med händerna på ratten. Och inom åkeri kan kanske yrket i framtiden vara just lastbilskapten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Richard:
    18 maj, 2023

    Jag har lastbilskörkort men här i landet ändrar de inte på att ha nationalitet och allt så systemet fungerar inte om man vill jobba som lastbilschaufför

  2. Putte:
    22 juli, 2021

    Finns inte en chans att jag rekommenderar yrket till någon. Jag behöver inte ens säga ett knyst heller.
    Ser redan hur många unga direkt från transportgymnasiets värld krockar i ljusets hastighet med verkligheten när de väl sätter sin fot på åkerierna. De sticker fortare än f*n när de inser hur branschen faktiskt fungerar. De köper inte skiten som pågår på många ställen vilket är helt rätt inställning enligt mig.

    Problemet inom Transport är åkerierna (med regional variation). Det sitter allt möjligt folk på väldigt viktiga positioner som har oändlig förmåga att sänka ett helt åkeri. De saknar all kompetens och förmåga som krävs för yrket.

    Bristen som ständigt påtalas är fiktiv å det grövsta. 50 000??? Åkerierna lever i sin värld som tydligen lyder "äh det finns ratthållare överallt". Jasså gör det?
    Varför saknas flera stycken där jag jobbar så körningarna är omöjliga att upprätthålla utan olaglig övertid? Utan olaglig övertid skulle en eller flera bilar stå still och kunden stå helt utan livsviktiga produkter på mindre än två veckor (normalt ännu kortare tid än så). Snacka om att leka med elden, slutar flera nu så ryker kontrakten och åkeriet dånar rakt in i konkurs på nolltid.
    Jag + en till lär sluta innan 2021 är över. Men chaufförer växer ju på träd haha :)

  3. Anonym:
    8 juni, 2021

    Håller med tidigare inlägg. Arbetsförmedlingen har årligen spottad ut hundra, om inte tusentals lastbilschaufförer.

    Det råder ingen brist på chaufförer i detta land. Hade det varit en ansenlig brist så hade lönerna höjts kraftigt men så har fortfarande ännu inte skett.

    Kolla bland hantverkare. Där har de fackliga löner utspelat sin roll totalt. Där finns det utrymme till individuella lönesättningar. Något som behövs för att kunna rekrytera duktiga hantverkare.

    Blev erbjuden jobb som sophämtare hos det kommunala bolaget. 23200kr blev jag erbjuden i lön! Tackade givetvis nej. Fanns ett tiotal andra i kön att välja bland.

  4. Ulrika Andersson:
    7 juni, 2021

    Det finns tusentals arbetslösa med C och CE-kort men eftersom de inte haft råd med att upprätthålla YKB, ADR och lösa ut ett nytt förarkort pga den låga a-kassan så syns de inte.

    Jämför man med hur många som utbildats genom AF på bl.a. YA så ser man skillnaden i hur många som kostat i snitt 100.000 kr men som inte fått anställning utan sökt sig till andra jobb.
    Av de jag läste med hade 1 år efter utbildningen ca: hälften inte tillräckligt med timmar som chaufför och valde därför att byta yrkesområde.

    Åkerierna skriker efter folk men kräver 10 års regelbunden körning för att anställa.

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

”Vi måste vara offensiva”

Ordförandeord. Jag tänker personligen rätt ofta på förbundet och fackets framtid, och även om jag är relativt äldre enligt passet så gillar jag att fundera på framtiden och vilka val förbundet står inför och borde göra. Det jag alltid landar i är offensivt och framåt med klokskap. Den dagen man sitter nöjd och håller i bordskanten för att skydda det man har är det nog dags att logga ut och lämna över till nästa ordförande för förbundet.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.