Emma Brodin Almedalen
Close
Emma Brodin recenserar L-ledaren Nyamko Sabunis tal på Almedalsveckan. Brodin är en av paneldeltagarna i LO:s webb-tv. (Skärmbild)
Close
Almedalen 2021

Transportare om välfärd, arbete och politikertal i Almedalen

Politik. LO-tv sänder live under årets korta, digitala Almedalsvecka. På måndagen pratade Transports Tommy Wreeth om vilka välfärdsfrågor som väger tyngst – och vikten av att regeringen får ordning på LAS.

LO:s webb-tv-program Max 29 minuter gör en Almedalsspecial denna vecka. Även i år har covidpandemin satt stopp för ”riktiga” politikerveckan i Almedalen i Visby. Men med start klockan 15, från måndag till onsdag, går det att ta del av den aktuella debatten, via länk.

I det första programmet, på måndagen, gästades programmet av Transports förbundsordförande, Tommy Wreeth, och LO:s andre vice ordförande, Lisa Bengtsson.

Tommy Wreeth svarade först på frågan om hur förbundets medlemmar påverkats av pandemin:

– Det är väldigt varierat, det handlar ju om en ganska spretig grupp. För vissa, som arbetar inom taxi och flyg, blev det närmast totalt stopp. Medan det för andra grupper som åkeri, terminal och renhållning varit som vanligt. I vissa fall mer att göra, sa han.

Han underströk också att Transport var ett av de förbund som sa nej till att samtidigt utnyttja permittering och att säga upp anställda, under pandemins första våg. Och att flera korttidspermitterade i hårt drabbade branscher nu är på väg tillbaka, med lägre permitteringsgrad. På frågan om han lärt sig något nytt om ”sina” medlemmars villkor svarade Wreeth ja, absolut:

– Man kommer i kontakt med fler mindre grupper och har fått bättre insyn i hur till exempel en taxichaufför har det, eller en lastare på flyget. Det tror jag inte bara gäller Transport utan för fler förbund, att de mindre grupperna i vanliga fall lätt hamnar i skymundan.

När det gällde vilka som är de viktigaste välfärdsfrågor betonade Tommy Wreeth vikten av att satsa sig ur krisen: Att det byggs vägar och bostäder.

– Och sedan vill jag prata om pensionsfrågor igen, att det ska vara möjligt att gå i pension när man behöver. Inte att det behöver vara vid 65 eller 67 år,  utan en mer faktiskt anpassad pension – det är inte samma sak för till exempel en chaufför att arbeta längre som för tjänstemän. För den som jobbar med kroppen kan det vara svårt efter 62, 63. Kroppen tar inte mer, sa Tommy Wreeth.

Och när det gällde medskick till regeringen, oavsett vilken det blir, var Transports ordförande tydlig:

– Få ordning på LAS! Se till att folk är trygga i sin anställning, och skapa ordning på arbetsmarknaden.

Recensioner av politiker

Emma Brodin, lastbilschaufför och ordförande för Transports Örebroavdelning, sitter i programmets panel som recenserar politikernas tal. Med i panelen finns också undersköterskan Christine Marttila från Kommunal och elektrikern David Aura. De är på plats under veckans alla sändningar.

I premiärprogrammet recenserade Brodin det tal som Nyamko Sabuni (L) tidigare hållit på måndagen:

– Bra, men tyvärr lite tråkigt, sammanfattade Brodin.

– Sabuni lyfte att individen är större än staten.

I talet av Liberalernas ledare var ett spår också tydligt att partiet vill ingå i en borgerlig gemenskap, enligt Transports recensent.

Kortvecka

I år får partierna dela dagar under Almedalsveckan, tidigare har alla partier haft en egen dag. Men Almedalsveckan 2021 har bara fyra dagar och inleddes söndagen den 4 juli.

Först ut att tala var Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, på söndagsförmiddagen. På eftermiddagen samma dag talade KD:s partiledare Ebba Busch. I dag är det först dags för Liberalernas Nyamko Sabuni och senare för Jimmy Åkesson (SD).

Stefan Löfven (S) talar på onsdag, veckan sista dag.

Webbsändningar från Almedalen special blir det även i morgon, tisdag, och på onsdag. Programledare för Max 29 minuter är som vanligt Isabelle Ljungberg och Eric Sundström.

Dagens program avslutades med att musikern Alexandra Jardvall framförde ”Tommys önskelåt”, tillägnad Kumla: Bruce Springsteens My Hometown.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.