Rätt sparka för borttagen hastighetsspärr

Åkeri. Chauffören tog bort hastighetsspärren och körde förra året flera gånger i över 130 kilometer i timmen med den tunga lastbilen. Nu slår Lunds tingsrätt fast att åkeriet hade rätt att avskeda mannen.

Lastbilschauffören, en man i 50-årsåldern, avskedades från åkeriet utanför Malmö för drygt ett år sedan. Trots en tidigare varning fortsatte han att grovt bryta mot hastighetsbegränsningar. Transport fick varslet om avskedet men valde att inte företräda mannen.

Det var i början av förra sommaren som flera dåvarande kollegor till mannen uppmärksammade att de blivit omkörda av honom på E4:an, i fart långt över den tillåtna för den aktuella fordonskombinationen. När åkeriet kontrollerade lastbilens färdskrivare visade det att strömtillförseln var bruten. Gps-data visade dessutom att fordonet körts i över 120 kilometer i timmen trots att högsta tillåtna hastighet är 80 kilometer i timmen, och att åkeriet för samtliga sina fordon har satt den spärr som lagen kräver på 83 kilometer i timmen.

Vid ett första möte med vd och en medarbetare på åkeriet lovade mannen att hans beteende inte skulle upprepas och att han i fortsättningen skulle följa hastighetsbegränsningarna. Åkeriet klargjorde i en varning att om det upprepades kunde det leda till avsked.

Men det fortsatte, enligt åkeriet. Vid 44 tillfällen mellan den 1 juli och den 9 september – i stort sett samtliga pass mannen arbetat. Av färdskrivardata framgår att fordonen som körts med mannen förarkort i 19 av tillfällena körts i över 130 kilometer i timmen, som värst i 157 kilometer i timmen.

I slutet av september 2021 meddelades mannen om avsked, vilket verkställdes månaden efter. Den avskedade mannen stämde då arbetsgivaren i tingsrätten. Han yrkade på att avskedet skulle ogiltigförklaras och krävde dessutom ett skadestånd på 150 000 kronor.

Men Lunds tingsrätt har gjort bedömningen att mannen grovt åsidosatt sina åliggande mot arbetsgivaren. Rätten skriver i domen också ”att köra så fort innebär en stor trafikfara även om fortkörningen bara sker under någon eller några minuter” och, vidare, att mannen handskats med arbetsgivarens fordon på ett synnerligen vårdslöst sätt.

Tingsrätten konstaterar att mannens agerande inte rimligen behöver tålas i något rättsförhållande och att arbetsgivaren haft laga skäl att avskeda honom.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Håkan Larsson:
    30 november, 2022

    Arbetsgivaren gjorde bara vad som var rätt.

Lästips:

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Lastbilsföraren Sofie Vianden funderar på ny skoj-skylt till lastbilen, när de nu är två tjejer som ska köra den. Foto: Privat

Sofie Vianden

... Du kör ägg ihop med en kvinnlig kollega och bad i Facebookgruppen Queen of the road om tips på en skoj-dekal (liknande registreringsskylt) som du och kollegan kan pryda framrutan i lastbilen med. Vad blev det för text?

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

En god arbetsmiljö bör alla få ha

Ledare. Inom Transport är det många arbetsplatser som är mansdominerande. En yrkeskår där det börjar synas en skillnad är lastbilschaufförer. Tya:s skolledarrapport som släpptes den 21 februari visar att det aldrig har varit så många tjejer som velat bli just lastbilschaufförer som nu. Det ser de genom antal sökande till gymnasieskolans transportprogram.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.