Amazon Spanien
Close
I mars strejkade 2 000 arbetare, mer än hälften tillfälligt anställda, på Amazons lager i Madrid i Spanien för att få upp lönerna.
Close

Nätgiganten tar sikte på Sverige

Lager/distribution. Världens största näthandel ser ut att etablera sig i Sverige. Amazon är känt för sin antifackliga hållning och förmåga att på kort tid dominera marknader.

Amazon är ett av världens största företag och ägaren Jeff Bezos är världens rikaste. Företaget omsätter mer än Sveriges bruttonationalprodukt, alltså alla varor och tjänster som säljs i landet under ett års tid.

– Jag är helt säker på att Amazon kommer till Sverige. Jag är ganska säker på att det är i år, jag har bra källor på det. Men sker det inte i år så kommer de året därpå, säger Urban Lindstedt som driver podden E-handelstrender och är en av landets experter på e-handel.

Amazon kommer förändra hur varor handlas i Sverige, tror Lindstedt.

– Om man tittar på hur det har sett ut i andra länder där de har etablerat sig, så ser man att tillväxten inom e-handeln fördubblas.

– Till att börja med tror jag att de kommer skicka varor från Tyskland och övriga Europa. Men de kommer att bygga ett eget lager också. Amazon har köpt en tomt i Eskilstuna som är 200 000 kvadratmeter, och säger att de ska bygga en serverhall. De kanske ska göra det också, men de behöver inte så stora ytor för det.

Amazon är ett företag som på engelskt affärsspråk kallas ”distruptive”. Verksamheten påverkar helt enkelt hela marknaden genom sin storlek och förmåga att hela tiden prova nya saker. Enligt fackliga källor i USA är Amazon antifackligt.

Riktigt så är det inte i Europa. Här är arbetsmarknadslagarna annorlunda och det är lättare för facket att teckna avtal. Därför finns avtal på Amazons lager i bland annat Tyskland och Italien.

Arbetarna har strejkat för höjda löner och bättre arbetsvillkor ett flertal gånger förra året. Så sent som i slutet av mars strejkade 2 000 arbetare, mer än hälften tillfälligt anställda, på Amazons lager i Madrid, Spanien. De försökte få upp lönerna, rapporterar tidningen El Pais.

I USA har företaget fått uppmärksamhet för sin tuffa arbetsmiljö i ansedda tidningar som The New York Times och The Atlantic. Där berättar personal om tunga arbetspass där arbetsgivaren hela tiden sätter nya mål som ökar tempot. Många jobbar via bemanningsföretag och har otrygga anställningar.

The Atlantic skriver om San Bernadino, en mindre stad i Kalifornien. Där tjänar personalen på Amazon ungefär 12 dollar i timmen, att jämföra med ett lager i samma stad som har avtal med det amerikanska transportfacket Teamsters. Där börjar lönerna på 26 dollar
i timmen.

Enligt Teamsters har Amazons framväxt hittills gynnat förbundets befintliga medlemmar. Nätjättens frammarsch har flyttat jobb från butiker till näthandel och distribution. Teamsters har 250 000 medlemmar på budföretaget UPS, som har Amazon som en av sina största kunder.

– Det stora hotet för oss är att de vill kontrollera distributionsnätverken. De använder sig av personer som inte är anställda för att sänka lönerna ytterligare, säger Iain Gold som är utredare på Teamsters.

Redan i dag håller sättet att distribuera varorna på att förändras. I USA:s största städer kan Amazons kunder anslutna till tjänsten Prime få hem varor samma dag. Då går varorna genom hubbar som betalar uppdragsanställda bud att leverera varorna för lön som är betydligt lägre än för anställda hos distributionsföretagen.

– Det som kännetecknar Amazon är att de inte är rädda för att misslyckas i sin jakt att få ut sina varor så fort och billigt som möjligt. Om de misslyckas jobbar de vidare och har råd att göra det med förlust för att bli av med konkurrenterna, säger Iain Gold.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Amazon.com

Amazon portade från EU-parlamentet

EU. EU-parlamentet har tröttnat på att Amazon inte kommer när det blir inbjudet till EU och inte svarar på förfrågningar om villkor för arbetarna. Nu har det bestämt att företagets 14 långtidspass, för att kunna röra sig fritt på unionens institutioner, dras in med omedelbar verkan.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.