Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.
Close
Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.
Close
Kultur

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Jonny Kronbäck och kollegorna jobbar tre-skift på lagret i skånska Staffanstorp och vid 11 börjar mikrovågsugnarna gå varma i lunchrummet.

Vid ena kortväggen står en boklåda på ett skåp och väntar på läsare. Den har packats med böcker från Malmöavdelningens bibliotek. Ytterligare tre lådor med pappers- och ljudböcker har avdelningen kört ut till lika många arbetsplatser för att bevakningsanställda, tidningsbud, lager- och miljöarbetare ska kunna plocka med sig böcker hem och läsa.

Anders Palmquist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster
Anders Palmquist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster

Inga lånekort krävs, byråkratin hålls på noll. För detta har Transportavdelningen utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023.

Huvudskyddsombudet Jonny Kronbäck släpper in tidningens reporter och bibliotekets eldsjäl, Anders Palmqvist. I vanliga fall jobbar Anders som regionalt skyddsombud och håller koll på arbetsmiljön. Jonny säger kort:

– Jag hinner inte läsa.

Hadi Josefi är inhyrd från bemanningsbolaget Tranpenad, men hoppas snart bli direktanställd av Truck and Wheel. Han bänkar sig utanför lunchrummet med en kollega, lapar efterlängtad septembersol och säger att han ”trivs som fan”.

– Chefen och alla här är trevliga. Jag läser aldrig böcker. Skolan är inte min grej. Jag tränar, hämtar barn på dagis och fixar mat.

Hadi Josefi har många barn och lite tid för läsning. Foto: Justina Öster
Hadi Josefi har många barn och lite tid för läsning. Foto: Justina Öster

Matteo Patrone, tvärs över bordet, är hellre ute och träffar sina vänner än läser böcker.

Tilde Kristoffersson föredrar också solskenet, har sett boklådan, men aldrig lånat från den.

– Jag läser helst deckare och lyssnar mer på ljudböcker. Då kan jag göra andra saker samtidigt. Oftast läser jag när jag går och lägger mig eller lyssnar på morgonen medan jag sminkar mig. Camilla Läckberg har jag följt i ganska många böcker. Hon skriver bra, det är bra historier.

Kollegan Julia Schyllert är inte mycket för böcker, hon lyssnar hellre på musik.

– Jag är lite rastlös så det passar bättre.

I det svala lunchrummet har Per Flood sjunkit ner i soffan med sin matlåda. Han läser på semestern, krim och allt möjligt. Jan Guillou är en favorit. Men kollegan Michaela Åkerberg, vid ett bord längre bort, har fullt upp med hund, katt, häst och renovering. Läsning ryms inte.

Fredrik Bood gillar mest fantasy, som Game of thrones. Foto: Justina Öster
Fredrik Bood gillar mest fantasy, som Game of thrones. Foto: Justina Öster

Fredrik Bood har aldrig kikat i boklådan. Han läser i säsonger, men nu var det ett tag sen. Gillar fantasy, Game of thrones.

– Då får man tänka mycket, ha ett öppet sinne. När jag läser får jag bilder i huvudet, det är väldigt stimulerande.

Alexander Lind, han som hatar deckare, avslutar sitt långa mobilsamtal och säger att han föredrar biografier. Deckare är inte särskilt spännande.

– Enkla att göra, man bara byter ut en morot mot en gurka, inte riktigt min grej. Det känns som jag mest jobbar, handlar och tar hand om lilleman, sonen. Nä, nu måste jag jobba!

Biblioteket på Kosterögatan 12 i Malmö. Foto: Justina Öster
Biblioteket på Kosterögatan 12 i Malmö. Foto: Justina Öster

Dörren går igen och Ander Palmqvist plockar i ordning bland böckerna. Röran tyder ändå på att anställda sökt bland titlarna. Det vore nog bra att förstora texten på lådan och förtydliga att ”det bara är att låna hem”, funderar han. Fantasy, var ett bra tips och barnböcker till småbarnsföräldrarna. Litteratur på fler språk vore inte heller dumt.

– Det är viktigt att läsa för att förstå sin samtid, veta varifrån man kommer och vart man är på väg. Att dra lärdom av historien. Vi behöver lyfta arbetarhistorien och vad de som slogs före oss, för arbetarnas villkor, har åstadkommit. Det är grunden för hur vi har det i dag. I många andra länder har arbetsgivarna all makt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Anders Palmqvist (Foto: Kristina Sjöberg) och Bert Johansson (Foto: Justina Öster), regionala skyddsombud i Transports Malmöavdelning.

Tack för ingenting, Arbetsmiljöverket!

Insändare. Nu slutar snart generaldirektören för Arbetsmiljöverket, Erna Zelmin, sitt uppdrag och antalet arbetsplatsolyckor ser i år ut att nå nya rekordnivåer. Vilket fokus har man då på Arbetsmiljöverket? Jo, att man ska ut och inspektera företag där de anställda har många digitala möten, för de kan bli trötta i hjärnan av alla möten och även drabbas av teknikstrulångest. Detta ska göras i ett EU-projekt. Herregud!

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Miljöbrott
Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Här används ”sopspioner” i kampen mot brottslig dumpning

Södertälje. Små och stora brott – en sängbotten ställd framför pappersinsamlingen, en brinnande soptipp. I hela landet har kriminell avfallshantering fått ökad uppmärksamhet. I Södertälje arbetar ett par kommunala tjänstemän mot brottsligheten – som ”sopspioner”.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Södertälje. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Avfallshärva. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

Arbetsmiljö
Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Avtal 2023
Plånbok med pengar

Avtalat och klart: Här har du din nya lön

Löner. Efter tuffa förhandlingar och strejkhot är de nya lönerna klara i majoriteten av Transports avtal. Transportarbetaren listar löneökningarna. Här är de som fått minst – och de som har fått mest.

5 tycker till om lönerna

Enkät. Transportarbetaren frågade fem medlemmar vad de tycker om sitt nya kollektivavtal.

Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

Säkerhetsvakter
Säkerhetsvakten Mikael Hen och instruktören Ulf Sahlin pratar, medan Christoffer Hammarlöf filmar en scen där en väktarbil rullar in på området.

Filmar för säkerhets skull

Räddningsarbete. Säkerhetsvakter som Mikael Hen och hans kollegor på Prevent ska släcka bränder, upptäcka livsfarlig gas och se till att alla har rätt skyddsutrustning. I vanliga fall är bevakningspersonal inte med på film, men den här dagen är de det.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.