Miljöarbetare släpades 50 meter efter fall

Arbetsolycka. En nyanställd miljöarbetare bröt båda benen och fotlederna efter att han fallit av sopbilen och släpats efter fordonet. Nu straffas arbetsgivaren, Karlstads energi, med böter på 300 000 kronor.

Olyckan inträffade i mitten av oktober förra året i Karlstads kommun. Mannen, som nyligen anställts av det kommunala bolaget, föll av då han stod bak på sopbilen då den rullade. Han fastnade i kärllyften och släpades efter fordonet en sträcka på ungefär 50 meter.

I olyckan bröt mannen båda underbenen och båda fotlederna. Hans hud skrapades bort vid fötterna, på bröstkorgen och ena höften. Det uppstod också underhudsblödningar på flera ställen.

Det kommunala renhållningsbolaget, där mannen var anställd, ska nu betala en företagsbot på 300 000 kronor. Det är fastställt i ett strafföreläggande av arbetsmiljöåklagare.

Karlstads energi har brustit i att informera den nyanställda om säkerhetsregler som gäller för arbete för aktuell typ av renhållningsfordon, skriver Åklagarmyndigheten i sitt beslut: Arbetsgivaren har därför inte säkerställt att den nyanställde hade tillräckliga kunskaper om risker i arbetet.

Karlstads energi har gjort en egen utredning efter olyckan och arbetat med att förbättra introduktionen för nyanställda.

Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi, säger till Nya Wermlands-Tidningen att ”sånt här ska ju inte behöva inträffa”, och att mannen stod på ett ställe som inte är avsett för det:

– Där får man inte stå, så han har ju gjort något som man inte bör göra. Men det är klart att vi behöver bli bättre på att informera om säkerhetsrutiner.

Karlstad energi:s vd framhåller också att bolaget vidtagit en rad åtgärder för att se till att en sådan här olycka inte kan inträffa igen. Det handlar, förutom om förbättrad introduktion för nyanställda, framför allt om ett arbete för att förbättra säkerhetskulturen. Skyddsombuden har bland annat fått mer tid för riskobservationer.

Mannen som skadades är fortfarande sjukskriven, nio månader efter olyckan. Men enligt arbetsgivaren är han på bättringsvägen. Bolagets vd uppger till Nya Wermlands-Tidningen att man under hela mannens sjukskrivning haft kontinuerlig kontakt med honom. Planen är mannen ska komma tillbaka till arbetsplatsen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.