Ungas kommande pensioner. Illustration: Mattias Käll
Close
Innehållet i det orange kuvertet oroar många unga transportare som nyss tagit klivet ut i arbetslivet.
Close

Kommer dagens unga kunna leva på sin pension?

Pensioner. Den transportarbetare som föddes 2001 och började arbeta som 20-åring kan räkna med pension tidigast vid 67 år. Och om det ska bli en hygglig pension måste hen fortsätta jobba till minst 70.

Den gamla sanningen om pension vid 65 år stämmer inte. En 20-åring som jobbar får sikta på 70 år för att få en hygglig pension, tidigast får hen gå vid 67 år. Men då blir det inte ens hälften av lönen i pension.

För den som jobbat på ett företag med kollektivavtal och tjänstepension blir det mer. Tjänstepensionen för en privatanställd arbetare utgör normalt ungefär en tredjedel av den totala pensionen.

Fyra exempel

I den gula rutan med rödvita staplar här intill ser vi exempel på hur pensionerna för dagens unga transportarbetare kan bli. Vi har fått hjälp av Hannes Nilsson på Pensionsmyndigheten för att ta fram siffrorna. Siffrorna är baserade på typfall där en viss lön och tjänst följer en arbetare hela livet.

– Prognosen gäller för en individ som arbetar heltid med avsättningar till tjänstepension fram till pensionsålder. I realiteten kommer en individ dock att vara sjuk, arbetslös eller föräldraledig, vilket kommer att påverka pensionen negativt under ett liv, säger han.

I uträkningen valde vi att inte ta med eventuella sjukskrivningar och annat som kan sänka pensionen. Det är ju nästan alla med om, någon gång i livet. Men vi har inte heller tagit med några antaganden om övertids- eller ob-ersättning. Något som också är väldigt vanligt för många transportare.

Pensionsrätter

Den som vill testa sig fram kan gå in på minpension.se och testa olika utfall på den egna lönen. Vi lägger in en del av vår lön i pensionssystemet och får pensionsrätter. Det du betalat in i pensionsrätter får du i genomsnitt ut när du går i pension. Om vi lever längre och medellivslängden ökar så ska pensionen betalas ut på fler år. Det betyder att samma påse pensionsrätter ska delas ut på fler månader, vilket sänker pensionen per månad. Det kan också bli tvärtom. Som under pandemin. Medellivslängden gick ner, pensionerna upp.

Världens rika länder kallas för OECD-länderna. Snittet bland dem är en pensionsutbetalning på 60 procent. I Sverige ligger vi på 55. Men utöver det tillkommer tjänstepensionen. För en LO-arbetare som jobbar på ett företag med kollektivavtal är det minst 4,5 procent av inkomsten.

– Det är bra för den som är ung och ska ut och jobba att komma till en arbetsplats med tjänstepension. Annars är ett viktigt råd att försöka spara själv och att försöka få mer i lön än annars. Det är kanske svårt i praktiken för den som är ung och ska förhandla lönen till sitt första jobb, men det är bra att veta i alla fall, säger Hannes Nilsson.

Oro för pensionen

Lisa Gemmel, Katalys. Foto: Severus Tenenbaum
Lisa Gemmel, Katalys. Foto: Severus Tenenbaum

Att pensionerna är så mycket lägre än lönerna ser ut att skapa en oro bland människor. Det har en rapport, (Pensionsoron: Så känner svenskarna inför sin pension) skriven av Lisa Gemmel på den fackliga tankesmedjan Katalys, visat.

Kanske är det också därför flera av riksdagens partier valt att lyfta pensionsfrågan. Senast vid förra årets regeringskris där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet in i det sista förhandlade om frågan och kom överens om en lösning som är tänkt att ge ett tillskott till vissa pensionärer. Vi har inte sett det slutgiltiga förslaget. Sverigedemokraterna har också skrivit debattartikel om en satsning på pensionärerna.

”Orimligt”

Oron finns där ute. Lisa Gemmel pekar särskilt på att unga oroas.

– Jag tänkte inte på min pension när jag var 23, 24 år. Jag tycker att det är orimligt att ungdomarna måste vara så oroade. Nu undrar många hur de ska klara sig när de blir gamla.

– Oron syns särskilt i arbetaryrken. Hur ska det gå till. Hur ska jag orka jobba på ett äldreboende eller köra lastbil tills jag är 72 år gammal?

Sjukpenning om utsliten

Katalys följde upp rapporten om pensionsoro med en rapport där en reformering av dagens pensionssystem presenterades. Ett av kraven har till viss del redan mötts av regeringen. Det om att det ska vara lättare att få sjukpenning för den som fyllt 60 år. Det ska vara en slags ventil för utslitna arbetare. Att få vara sjukskriven när kroppen inte pallar med, i stället för det som många menar är vanligt: Att tidig pensionering blir en enda utväg när kroppen tagit slut.

– De sista åren innan pension påverkar pensionen jättemycket. Att den här ventilen saknades gjorde att fattiga pensionärer blev ännu fattigare.

Lisa Gemmel vill också se ökade inbetalningar till pensionssystemet. Så att dessa motsvarar den försäkrade inkomsten när en person blivit sjukskriven, arbetslös eller varit föräldraledig.

Vem gynnas av dagens system?

– Jag skulle säga akademiker som började studera direkt och tog examen vid utsatt tid, har haft bra lön och ett jobb som går att behålla några år efter riktåldern för pension. Den som inte är arbetare lever längre och får i praktiken fler år av pensionsutbetalningar och mer pengar av systemet. Så är du övre medelklass är det ett bra system.

– För en arbetare som börjar jobba tidigt får ofta en sliten kropp. Blir kanske sjukskriven eller tvingas jobba deltid. Är föräldraledig några gånger och arbetslös i perioder. Då är det inte ett särskilt bra system.

Ordlista

Garantipension: Är vad du får om du haft liten eller ingen inkomst.

Tjänstepension: Finns ett normalt kollektivavtal får du tjänstepension. Arbetsgivaren betalar in drygt 4,5 procent och det blir runt en tredjedel av pensionen för en privatanställd arbetare.

Premiepension: Är en liten del av den allmänna pensionen. 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst går till premiepensionen. Du kan själv välja bland ett antal fonder. Om du inte väljer hamnar pengarna i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Bostadstillägg: Är ett tillägg för den som har låg pension. För att få det måste man vara 65 år eller äldre och bo i Sverige. Flera saker i den sökandes ekonomi avgör hur stort tillägget blir.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    1 februari, 2022

    Det gäller att ta eget ansvar för sin egen pension.Minska dina utgifter och öppna ett ISK-konto och köp fonder varje månad för minst 10% av din lön och låt sedan dina pengar arbeta för dig med ränta på ränta effekten under hela ditt arbetsliv.För egen del så betalde jag in 35% av min lön i tjänstepension under 7-8 år för att sedan successivt minska inbetalningarna när jag var egen åkare.Nu är jag 55 år och pensionär och sparar ca 60 % av mina inkomster och lever ändå ett väldigt bekvämt liv utan att behöva bry mig om vad det kostar att köpa det jag vill ha inom rimliga gränser.Ett gott råd är att spara mycket när du är ung för att sedan låta pengarna arbeta för dig med ränta på ränta effekten i hela ditt arbetsliv istället för att spendera dina pengar på onödiga saker.

  2. stevO:
    28 januari, 2022

    Vi har bland som sämsta pensionerna i hela EU, samtidigt som vi har bland dom högsta skatterna i världen. Vi betalar för en Ferrari, men vi får en Dacia.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.