Förare av ”skenande” lastbil dragen till domstol

Åkeri. Rättegången är inledd mot den lastbilschaufför som orsakade kaos på E20 i maj för två år sedan. Han larmade om att lastbilen inte gick att bromsa. En större räddningsinsats krävdes innan färden slutade på en åker. Nu har chauffören hamnat i Skaraborgs tingsrätt, åtalad för grovt falskt larm.

Polisbild
Här, på en åker norr om Skara, gick det till slut att få stopp på lastbilen som påstods skena. Foto: Polisen

Lastbilschauffören, en man i 25-årsåldern, har hela tiden nekat till brott. Han hävdar att något var fel på lastbilen, och gjorde att den skenade. Men varken Transportstyrelsens eller fordonstillverkaren Scanias undersökningar visar några tekniska brister som kan förklara att det inte gick att bromsa.

I början av året väcktes åtalet mot mannen, som misstänks ha ljugit om allt. Några motiv har inte framkommit. Lastbilschauffören var varken påverkad av alkohol eller droger vid händelsen.

Åklagaren, Mathias Johansson, hävdar att brottet bör bedömas som grovt eftersom falsklarmet innebar stor skada både för enskilda personer och för det allmänna. I de pågående huvudförhandlingarna i tingsrätten vittnar bland andra en företrädare för åkeriet. Han har i förhör uppgett att den åtalade lastbilschauffören också tidigare tros ha gjort en rad falska anmälningar om fel på lastbilen.

Under en knapp månad våren 2020 hade lastbilschauffören rapporterat inte mindre än åtta ”haverier”, bland annat en brand med öppna lågor i fronten som orsakat stopp på riksväg 80 vid Ryamotet. Åkeriets representant fann inga spår av branden. Trots det togs lastbilen till Scanias verkstad, utan att tekniker kunde hitta något fel. Lastbilschauffören fick under en dryg vecka i mitten av maj köra en lånelastbil från Scania, men den 17 maj åter den vanliga bilen. Tre dagar senare hände det.

Stort larm

Larmet den 20 maj 2020 var mycket dramatiskt: Lastbilschauffören ringde SOS Alarm och uppgav att han inte kunde bromsa eller stänga av motorn, att växellådan hängt sig och fastnat på full gas på sexans växel – det gick inte att sänka farten på motorvägen. Det ska ha skett efter ett stopp vid trafikljus i Alingsås.

En stor räddningsinsats sattes omgående in, och händelsen fick stor uppmärksamhet i media. Ekipaget – lastbil med släp – eskorterades av polis och räddningstjänst i över en timme på E20 norrgående. Radion gick ut med varningar och polis och samtliga påfarter till motorvägen stängdes av. Tekniker från Scania instruerade lastbilschauffören på telefon under räddningsinsatsen.

Polisen lyckades tillsammans med en traktorförare, som fyllde igen ett dike, skapa en provisorisk avfart. Där dirigerades det skenande ekipaget ut och kunde stanna utan problem på en åker utanför Lundsbrunn, mellan Skara och Götene.

Till en början hyllades alla inblandade, även lastbilschauffören. Ingen person skadades under händelsen, som när den pågick bedömdes utgöra en stor fara för människors liv och hälsa.

Inget fel hittades

Men bilden ändrades. Trots mycket omfattande undersökningar finns inget som tyder på att det varit något fel på Scanias bil. I förundersökningen konstateras att lastbilens dataregistrering fungerat helt korrekt och att bristen på registrerade åtgärder, som inbromsningar och växlingar, med största sannolikhet beror på att de aldrig gjorts.

Åklagaren anser att bevisningen är mycket stark tack vare teknikernas samstämmiga uppgifter.

Lastbilschauffören har själv i förhör uppgett att fel kan ha ”rättats till” då han körde ut på åkern: Smällen då han körde över det snabbt igenlagda diket ska ha fått utrustningen att återgå till normalläge.

Rättegången, som startade i tisdags, rör även ett fall av hastighetsöverträdelse. Lastbilschauffören är också åtalad för att ha kört personbil i 132 kilometer i timmen på en 80-sträcka i Göteborg i somras.

Huvudförhandlingen fortsätter i morgon, torsdag, i Skaraborgs tingsrätt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Urban:
    5 maj, 2021

    Pinsamt.

Lästips:

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från den 1 december får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket ska det leda till minskade utsläpp.

Matbuds-mopeder

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Strejken på Tesla

Finska hamnarbetare tar också strid mot Tesla

Konflikt. Efter Danmark och Norge kliver nu också finska Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT in i den nordiska kampen för ett kollektivavtal på Tesla i Sverige. Liksom systerfacken varslar AKT om stopp för transport av elbilsjättens bilar från och med den 20 december.

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från den 1 december får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket ska det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.