Långtradare i kö
Close
Hårdare regler på väg in i landet? Skärpt kontroll av yrkestrafiken är i alla fall vad både socialdemokrater och vänsterpartister motionerat om i riksdagen.
Close

Flera motioner för skärpt kontroll av yrkestrafiken

Åkeri. Olagliga godstransporter, illojal konkurrens och villkorsdumpning – socialdemokratiska riksdagsledamöter ser stora problem. I en motion lyfter de att ökade krav och kontroller av yrkestrafiken brådskar.

Liksom Vänsterpartiet, i sin motion, pekar fem socialdemokrater i motionen Skärpta krav och kontroll av yrkestrafiken på den danska modellen som något av en förebild: Danmark genomförde nyligen nya regler och sanktioner för att stoppa samma slags problem som på de svenska vägarna.

I spåren av utvecklingen finns chaufförer som tvingas köra för många timmar till skamligt låga löner, samtidigt som de tvingas sova i hytten och laga mat på spritkök, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna.

I motionen till riksdagen framhåller Johanna Haraldsson (S) och fyra partikamrater att regeringen snarast bör återkomma med förslag på skärpta regler. Det för att skapa säkrare vägar och bättre villkor för chaufförer och åkerier i Sverige.

Samsyn

Magnus Falk. Foto: Jan Lindkvist
Magnus Falk. Foto: Jan Lindkvist

De båda motionerna ligger nära varandra när det gäller förslag för vägtrafiken, enligt Transports samhällspolitiske chef Magnus Falk.

– Det är bra att det finns en samsyn mellan regering och opposition, och det har det traditionellt sett gjort i trafikutskottet. Och jag är övertygad om att fler partier skulle stå bakom förslagen, säger Magnus Falk.

– Initiativet kommer från oss.

Svenska Transportarbetareförbundet har tidigare lyft fram den danska modellen på många fronter. Både i samtal med en rad olika aktörer och i ett eget upprop på Facebook, ett initiativ av Transports verksamhet Ordning och reda i åkeribranschen.

Magnus Falk ser de nya, nationella reglerna i Danmark också som ett sätt att förekomma kraven i EU:s så kallade vägpaket – mobilitetspaketet – då ändringar i många fall ändå måste genomföras senast 2022. När det gäller exempelvis registerhanteringen innebär det att danskarna nu ligger steget före.

Tommy Jonsson.
Tommy Jonsson. Foto: Lilly Hallberg

– I Danmark har man lyssnat på parterna. Det är inte bara facket som kräver skärpta regler, det är hela branschen, säger Tommy Jonsson, ansvarig för Transports Ordning- och redaverksamhet.

De nya reglerna för vägtransporter i Danmark bygger på ett konkret förslag från fackförbundet 3F Transport, arbetsgivarorganisationerna Danska Industriförbundet och Danska Arbetsgivarförbundet, liksom yrkeshögskolan TUC i Danmark.

Kraftiga verktyg

Transports Tommy Jonsson välkomnar att den danska modellen hamnar i fokus i två motioner.

– Det visar att det finns ett tryck från vänster. Och att det går att införa nationella regler, och föregå EU-direktiven. Det positiva i Vänsterpartiets motion är att också kombidirektivet inkluderas, säger han.

Kombidirektivet styr regelverket kring godstransporter där minst två transportslag används för lasten. Direktivet möjliggör fusk, heter det i V-motionen. Partiet vill också se att de kombinerade transporterna omfattas av bestämmelserna för cabotage.

Tommy Jonsson har så sent som dagen innan, den 7 oktober, åter tryckt på för den danska modellen. Då i Teamssamtal med internationella företag. För även arbetsgivare välkomnar en liknande skärpning av reglerna för godstransporter. De danska reglerna är kraftiga verktyg för att stoppa osund konkurrens.

Just verktyg nödvändiga också för att poliskontroller ska bli effektiva, understryker Tommy Jonsson:

– Det blir mer lättarbetat och enklare för polisen att kontrollera. Antingen är en transport okej eller så blir det stopp direkt. I Sverige i dag kan en kontroll ta flera timmar.

Allmän motionstid

Både S-motionen och V-motionen är inlämnade under denna allmänna motionstiden, den period på året då riksdagens ledamöter får lämna in förslag som rör alla områden som riksdagen beslutar om.

I år började den allmänna motionstiden den 8 september och slutade den 6 oktober. Sammanlagt lämnade ledamöterna in 3 665 motioner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per eric:
    9 oktober, 2020

    Förbjud ackordslön i trafiken

Lästips:

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, kallad Europadomstolen, ligger i Strasbourg. Varje år inkommer över 50 000 klagomål från personer och organisationer i Europarådets 46 medlemsstater.

Här prövas misstänkta brott mot mänskliga rättigheter

Juridik. När Högsta domstolen nekade Transport prövning av rätten att utesluta en SD-politiker tog förbundet ärendet till Europadomstolen. Men väntan på besked om klagomål kommer att behandlas är ofta lång.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.