Transports avdelning 19 i Västerås.
Close
På plats utanför avdelningskontoret i Västerås: Monica Ryttersson, Jessika Karlsson, Mikael Löwdin, Tommy Wallin, Andreas Kedborn och Joakim Borg. (Handläggaren Thomas Grundell hade ingen möjlighet att vara med.)
Close
Månadens avdelning

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

– Vårt viktigaste mål just nu är att skapa facklig närvaro på arbetsplatserna. Alla ska få kunskap för att kunna ta strider för rättigheter och villkor. Det kanske låter som floskler… Men det handlar om fokus på verksamhet och aktivitet, om att inte låsa sig vid processer och protokoll, för att väcka intresset, säger avdelningsordförande Andreas Kedborn.

Han leder den här dagen utbildningen Startpunkten för tre medlemmar inne i mötesrummet, men tar en paus – ”tillbaka om tio minuter” – för att träffa medlemstidningen.

Överlag är schemat fullt för dem på kontoret. Ombudsman Joakim Borg försvinner för en kortare digital förhandling, ombudsmannakollegan Tommy Wallin tar emot en medlem på sitt rum – men hinner först visa en imponerande samling Legobyggen – och regionala skyddsombudet (RSO) Mikael Löwdin ska strax ut till en arbetsplats.

Men alla tar sig tid att prata när de riktiga uppdragen tillåter. Studieorganisatör Monica Ryttersson och Jessica Karlsson tar fram kaffemuggar. Båda är sedan årsskiftet inne på avdelningskontoret varannan onsdag och jobbar annars inom bevakning, men Monica har till skillnad från majoriteten här en annan bakgrund, och var tidigare administratör i bilbranschen. Båda trivs på Transportkontoret, stämningen är god.
– Ja, vi har högt i tak och är rätt prestigelösa, det är väl det det handlar om. Det är ingen idé att försöka dölja fel för varandra, säger regionala skyddsombudet Mikael Löwdin.

För närvarande håller avdelningen på att se över hantering av klubbarna ute på arbetsplatserna. Mikael Löwdin framhåller också han att det viktiga i sammanhanget är facklig aktivitet. Hellre börja med en fungerande verksamhet på plats, i arbetsplatsgrupper, än att avskräcka engagemang med en klubbs krav på formalia i form av kallelser, dagordningar och protokoll.

Avdelningen framhåller också lite annorlunda aktiviteter. Nye ungdomsansvarige, Fredrik Ridderström, planerar bland annat för flipperkväll. Och för fjärde gången arrangerar avdelning 19 en gokart-tävling för medlemmar; ”intresset har bara vuxit”. Att ett lag från förbundskontoret, med förbundsordförande, var med och tävlade förra året – mitt under avtalsrörelsen – ser de som verkligt positivt och talande för hur det fungerar i Transport. ”Fast de körde rätt dåligt och kom
bland de sista.”

Joakim Borg beskrivs som spindeln i avdelningsnätet. Han arbetar också partipolitiskt för Socialdemokraterna och var fjärde namn på Västmanlands S-lista till riksdagsvalet. Om något skulle hända de tre invalda måste han vara beredd och ta tjänstledigt från förbundet. Men det tror ”Jocke” inte blir aktuellt då det fungerar så bra för ledamöterna i riksdagen. Och kärnan i engagemanget är detsamma, oavsett:
– Det finaste man kan göra är att hjälpa andra.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.