Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Tommy Wreeth. Foto: Pernilla Ahlsén
Tommy Wreeth. Foto: Pernilla Ahlsén

Under 2010-talet ökade näthandeln med flera hundra procent. I Sverige utgör den i dag omkring 15 procent av den totala detaljhandeln. Men alla kunder är inte nöjda med sina varor. Av varorna från ledande klädföretag i Sverige returneras nära 40 procent av allt som handlas på nätet, visar en undersökning SVT gjort.

Fria returer är en anledning till att så mycket skickas tillbaka, enligt ordföranden i tre LO-förbund, i en gemensam debattartikel. De vill se att politikerna lagstiftar om obligatorisk avgift för frakt och retur.

På Aftonbladets debattsida skriver Transports förbundsordförande Tommy Wreeth tillsammans med Gabriella Lavecchia, Seko, och Linda Palmetzhofer, Handels, om priset för kundens bekvämligheten med e-handel: Returer för miljarder hamnar på soptippen, transporterna släpper ut stora mängder klimatgaser och arbetsvillkoren för är i många fall undermåliga.

Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO

I dagarna kom besked om att länderna inom EU vill förbjuda klädföretag att förstöra varor som returnerats. Det välkomnar Wreeth, Lavecchia och Palmetzhofer i sitt debattinlägg: Det visar att politiken kan sätta ramar för en mer hållbar e-handel, heter det. Men de vill alltså gå vidare och komma tillrätta med returproblemet, något som kan beskrivas som ett slags missbruk där kunder medvetet beställer flera storlekar eller skickar tillbaka det mesta.

I sitt debattinlägg i Aftonbladet lyfter fackordförandena också det positiva som möjligheterna att handla på nätet medfört; tillgång till ett stort utbud för kunder, oavsett var de bor och en möjlighet att hemifrån soffan få det önskade levererat direkt till dörren eller ett utlämningsställe i närheten.

Men de skriver också om nackdelarna: Chaufförer tvingas köra överlastade bilar och pressa hastighetsbegränsningen för att hinna med och lagerarbetare får inte ens stanna till i 30 sekunder för att prata med kollegor utan att bli ifrågasatta av arbetsgivaren” heter det, och vidare: ”Det många nog inte vet är att returerna ofta skickas på omvägar hundratals mil – ofta till länder i Östeuropa – innan de är redo att säljas igen. Eller ännu värre, att returerna hamnar direkt på soptippen.”.  

De tre förbundsordförandena slår fast att ett det är bra med ett förbud mot att klädföretag förstör plagg som returneras, också för att förebygga osund konkurrens. Men att lagstiftningen bör gå längre, med stopp också för fria leveranser. Både med tanke på klimatet och för de anställda som arbetar med e-handel.

Linda Palmetzhofer, förbundsordförande Handels. Foto: Handels

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    3 juni, 2023

    Låt företagen själva avgöra om de vill erbjuda köp som inkluderar kostnaden för frakt vid köp och returer.Som konsument vet jag att när det är fri frakt så innebär det att kostnaden för frakten redan är inräknad i priset, det säger sig ju självt att transportföretagen inte kör gratis för de företagen som erbjuder fri frakt eller hur?!Vi har fri företagsamhet och en fri marknad som inte skall styras av politiker.Att tempot är för högt och det är för många leveranser för chauffören så innebär det ju att de inte klarar av att ta betalt för vad det kostar att utföra dessa transporter på ett sätt som är anpassat till arbetstagarnas rätt till en vettig arbetsbelastning där de kan följa lagar och regler.

Lästips:

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

”Vi måste vara offensiva”

Ordförandeord. Jag tänker personligen rätt ofta på förbundet och fackets framtid, och även om jag är relativt äldre enligt passet så gillar jag att fundera på framtiden och vilka val förbundet står inför och borde göra. Det jag alltid landar i är offensivt och framåt med klokskap. Den dagen man sitter nöjd och håller i bordskanten för att skydda det man har är det nog dags att logga ut och lämna över till nästa ordförande för förbundet.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.