Close
En rad linor amfetamin på mittkonsolen i en lastbil upptäcktes av Tullverkets inspektörer i Trelleborgs hamn. Chauffören var på väg till Stockholm.
Close

Drograttfyllan ökar bland lastbilschaufförer

Åkeri. – Allt som kan motverka rattfylleri och bidra till färre olyckor på vägarna är positivt. Så kommenterar Tullverkets biträdande kontrollchef Oscar Lindvall statens miljonsatsning på nykterhetskontroller. Men för att komma åt den ökande drograttfyllan, särskilt bland lastbilsförare, krävs fler kontrollerande tulltjänstemän i hamnarna, anser han.

Transportarbetaren har tidigare berättat om regeringens beslut att satsa 54 miljoner kronor på nykterhetskontroller och alkobommar i Sveriges hamnar med flera platser. Som anställd på Tullverket i Södra Sverige medger Oscar Lindvall att han talar i egen sak när han efterlyser mer resurser och fler tullinspektörer på plats i hamnarna.

Men han hänvisar också till erfarenhet av att stoppa chaufförer som är så drogpåverkade att de måste ledas ur lastbilen. Lindvall tar ett fall förra våren som exempel. Då hejdade tullarna i Trelleborgs hamn en 33-årig lastbilsförare, ”hög som ett hus” på väg till Stockholm. I lastbilen fann inspektörerna sex uppradade linor amfetamin, färdiga att tas i bruk.

Chauffören dömdes sedan till 14 dagars fängelse för rattfylleri och narkotikasmuggling.

Enligt Tullverkets statistik stoppade myndigheten förra året nästan dubbelt så många alkohol- och drograttfyllerister som året innan. Majoriteten var lastbilschaufförer. Så här ser siffrorna ut:

2020 inleddes 130 förundersökningar om rattfylleri, varav 64 fall gällde drograttfylleri. Året därpå hade antalet inledda förundersökningar ökat till 242, 125 av dem gällde drograttfylla.

I riket som stort var förundersökningarna 228 till antalet 2020. 88 fall gällde drograttfylla. Förra året steg antalet förundersökningar till 428, varav 162 handlade om drograttfylleri.

– En väldigt oroande utveckling, säger Oscar Lindvall.

Ändå minskade antalet utandningsprov betydligt när pandemin slog till. Så kallade sållningsprov då slumpvis valda förare får blåsa för att kontrollera om de druckit alkohol. Minskningen berodde på att personalen behövde skyddsa från smitta.

De vanligaste drogerna bland chaufförer som Tullverket ertappar är amfetamin och cannabis, enligt Lindvalls bedömning. Statistik saknas. Han lyfter fram den omfattande lastbilstrafiken i södra Sverige.

– Till Trelleborg kommer ungefär 3 000 lastbilar per dag och över Öresundsbron kör cirka 30 000 fordon per dygn. Helsingborg och Malmö icke att förglömma och i Ystad rullar lastbilarna av färjan från Polen.

Till det fogar han Karlshamn och Karlskrona

– Många tror att Tullverket bevakar de här platserna dygnet runt men så är det inte. Vi måste varje dag välja var vi ska vara. Uttröttade, drogade och alkoholpåverkade lastbilsförare är en dödsfälla på våra vägar som ingen av oss kan freda oss mot.

Att drograttfylleriet ökar bland chaufförer tror Lindvall beror på en mer liberal drogsyn i omgivande länder och att olika krafter driver på för att avlegalisera cannabis. Den synen tar vissa förare med sig när de rullar över Sveriges gränser, menar han.

– Yrkeschaufförer från Österuropa kör ofta under slavliknande förhållanden för oseriösa åkerier. De känner sig tvungna att ta till amfetamin för att hålla sig vakna under orimligt långa körpass, som dumpar transportpriserna och snedvrider konkurrensen.

Att fler drograttfulla stoppas kan också förklaras med att tullinspektörerna blivit skickligare på att upptäcka om förare missbrukar narkotika, uppger han.

Samtidigt pekar Oscar Lindvall på skillnaden mellan alkohol och narkotika. Har en förare en promille i blodet blir hen rapporterad för grovt rattfylleri. För narkotika finns däremot inga gränsvärden. Det är beteendet i trafiken som avgör hur grovt brottet är, oavsett hur påverkad en chaufför är. Och körsträckan är inte lång mellan färja och tullkontroll för att avgöra det, påpekar han.

– Vi kan ta bilnycklarna från en drograttfull förare. Men bara i 24 timmar sedan får personen hämta sitt fordon igen. Hur vet man då att narkotikan gått ur kroppen, undrar Oscar Lindvall.

Ändrades lagstiftningen så att det blev möjligt att anhålla grovt narkotikapåverkade chaufförer skulle lasten i stället bli stående. Det skulle bli dyrt och svida mer för oseriösa åkerier, resonerar han.

Transportarbetaren har sökt infrastrukturminister Andreas Carlsson via hans pressekreterare Ebba Gustavsson, men inte fått svar på om regeringen vill öka anslaget för att få fler tullinspektörer på plats i hamnarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    25 december, 2022

    Detta med chaufförer som tar droger är inget nytt.Det förekom redan på 80-talet bland svenska chaufförer som använde droger för att kunna köra mycket och sova lite.Alkohol och droger hör inte hemma på vägarna oavsett vilket fordon man kör.

Lästips:

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.