Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg
Close
Chauffören Johanna Nero på Yrkesförarens dag, som bland annat uppmärksammades i Linköping.
Close

9/9: Dag att uppmärksamma landets alla yrkesförare

Chaufförer. De får Sverige att rulla alla dagar, året om. De ser till att såväl folk som fä, bullar och bulk kommer fram. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Yrkesförarens dag-logga– Om jag tycker att vi är hjältar i vardagen? Jaa, det gör jag väl – vi behövs, säger chauffören Johanna Nero, som kört distribution från Vingåker på morgonen.

Hon har stannat till längs en mindre industrigata i norra utkanten av Linköping, nära leden in mot staden. Här har Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) ställt upp sin trailer vid ett åkeri. Och flaggar med 9/9-flaggor. Det är Tya:s regionala utbildningsråd som bjuder på ”drive thru” i samband med Yrkesförarens dag.

Med fokus på yrkesförare.
Med fokus på yrkesförare. Foto: Lilly Hallberg

Transportare från avdelning 4 är också på plats, pratar med chaufförer, bjuder på fika och skickar med påsar – goodiebags med bra saker att ha med sig på vägen. Åkare, chaufförer och lärare från transportprogrammet är också med i tältet ute vid vägen.

– Dagen är ett sätt att hylla våra yrkeschaufförer och få allmänheten att uppmärksamma kårens arbete, säger Joakim Carlsson, ordförande i Transports Linköpingsavdelning.

Han hoppas också att arbetsgivarna uppmärksammar Yrkesförarens dag. På andra sidan ett gärde har åkeriet bjudit på tårta, berättar ”mottagningskommittén” vid vägen. De vill uppmana alla chaufförer att sträcka på sig.

– Känn er stolta, det är ni som får Sverige att rulla!

Joakim Carlsson. Foto: Lilly Hallberg
Joakim Carlsson. Foto: Lilly Hallberg

Och även om många chaufförer jobbar under hård tidspress har en hel del svängt förbi förbi Tya-trailern och fikat. Den första kom förbi redan 05.45.

– Egentligen var det planerat att bli större, med politiker och grundskoleelever, säger Joakim Carlsson.

Pandemin påverkar

Med tanke på covid-19 blir det mer ”drive-through” och mindre tid för prat. Hur pandemin annars påverkat yrkesförarna är svårt att säga generellt, framhåller de som står i tältet: För en del, som taxichaufförer, har det slagit mycket hårt. För andra, framför allt lastbilsförare, har det blivit mer jobb. Men det faktum att alla har statusen av att jobba med en samhällsviktig funktion har positivt påverkat synen på yrkesförare.

– Det är kul att kunna göra något som visar vilket bra jobb de gör. Och att så pass många chaufförer kommit trots allt, säger Lars Kotz, regional projektledare på Tya.

Välkomna! Transports Joakim Carlsson och Andreas Kindesjö, med hunden Tippex, på plats den nionde september. Foto: Lilly Hallberg
Välkomna! Transports Joakim Carlsson och Andreas Kindesjö, med hunden Tippex, på plats den nionde september. Foto: Lilly Hallberg

Yrkesförarens dag har varit temadag sedan 2015. Uppmärksamheten har blivit allt större från år till år, och arrangemangen kring dagen har vuxit. Men i år är Lars Kotz nöjd med att dagen gått att genomföra. Och att fler yrkesförare ur olika kategorier kommit i år, tidigare var lastbilschaufförerna i än högre grad dominerande.

I år tipsade en morgontidig taxichaufför sina kollegor om eventet, och det lockade ett gäng ut till Rönögatan. SR P4 Östergötland har också varit här och sänt radioinslag på förmiddagen.

– Och en skolklass från årskurs 3 på gymnasiet körde hit ändå från Lindesberg, säger Lars Kotz.

Johanna Nero, som gick ut transportprogrammet i våras, har hälsat på sina gamla lärare från Vreta utbildningscentrum. Med sig på jobbet får hon en 9/9-flagga att fästa utanför förarhytten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Nu kör vi. Stående Mikael Sandberg, Rasmus Öström och Åke Arén (ordförande), sittande Jonny Eriksson och Ghassan Tomas. Bo Linell, som just valts till sekreterare, saknas på bilden.

Klubb Connect kör i gång

Connect Bus Norrköping. De har gedigen erfarenhet både av arbete som yrkesförare och inom facket. Nu har färdtjänstchaufförer i Östergötland bildat en arbetsplatsklubb – och det händer inte varje dag.

De små stegens förbannelse

Davids krönika. Då åkerier söker chaufförer på Facebook som är ”stresståliga, erfarna, socialt kompetenta och har alla behörigheter”, brukar ett skämt i kommentarsfältet vara: ”Kan man jobba hemifrån?”

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.

Forskare ska titta på hur AI förändrar arbetsvillkoren för bland andra flygplatspersonalen. Foto: John Antonsson

Hur påverkar AI och robotar flygarbetarna?

Arbetsmiljö Om några år kan robotar och AI sköta en del av jobbet på flygplatserna. Professor Åsa Cajander ska undersöka hur det påverkar arbetsmiljön.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

AVTAL 2023

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

Taxi. Ett lönepåslag på mellan 1 935 kronor och 2 370 kronor totalt. Efter en rad sittningar enades Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens Arbetsgivareförbund på onsdagen om ett nytt tvåårigt avtal för taxitelefonisterna.

Symbol för kvalitet. Servicetrafikens gröna fordon har kommit att bli ett välkänt inslag i stadsbilden. Foto: Lilly Hallberg

Göteborgsmodell höjer servicetrafikens status

Färdtjänst. Bristen på förare är inte unik för Göteborg. Staden arbetar sedan flera år med riktade insatser för att utbilda fler som klarar att köra färdtjänst – utbildning och krav ska både göra jobbet mer attraktivt och ge bättre kvalitet på den upphandlade, samhällsbetalda trafiken.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Fler än hälften av buden i Bohuslän blir av med jobbet

Tidningsbud. Chock och sorg. Det är reaktionen bland dem som distribuerar tidningar i Bohuslän – två av tre anställda förlorar jobbet när mediebolaget Stampen fortsätter sin övergång till digital utgivning.

Avtal 2023

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

Miljöarbetare. Landets cirka 5 600 miljö- och renhållningsarbetare har ett nytt tvåårigt avtal som ger upp till 8,58 procent. Avtalet gäller retroaktivt från den 1 april i år.

Avtal 2023

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

Flygtankning. Ett tvåårigt avtal för flygtankning har tecknats mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund. Avtalet ger upp till 11,1 procent med en första avräkning 1 april 2023.