Tommy Wreeth
Close
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Close
corona

Besviken Transportbas: ”Vi är dåliga på att hålla ihop i LO”

Facket. – I åratal har välfärden slimmats och slimmats. Corona-krisen blottlägger baksidan av råkapitalismen. Letar man ljusglimtar är det förstås att Transport växer. Vi har fått chansen att skapa en större facklig medvetenhet i samhället, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Tommy Wreeth har precis avslutat ännu ett sammanträde med förbundsstyrelsen. Mötet skulle egentligen ha pågått i tre dagar och handlat om framtiden.

Nu blev det digitalt, via videolänk. Och betydligt kortare.

Ett virus kom emellan.

Tommy Wreeth valdes till Transportbas på kongressen i maj 2017. Den nya ledningen hann inte värma upp förarstolarna innan den stora sopkonflikten bröt ut i Stockholm. Kort efter kom den infekterade hamnstriden. Och ovanpå det en pandemi som ser ut att skicka Sverige och resten av världen rakt ner i en i ett ekonomiskt slukhål.

– När jag ser tillbaka på den här tiden kommer corona förstås att vara den största utmaningen. Det som händer nu påverkar hela samhället. Och hela vår organisation.

– Jag måste säga det: Att jag är imponerad över hur bra Transport fungerat i sin helhet under krisen. Överallt har folk varit beredda att hugga i där det behövts. Vid sådana här tillfällen är det bra att vi har en förhållandevis platt organisation.

Under de senaste veckorna har Tommy Wreeth suttit i oräkneliga möten och förhandlingar. Om krisen, kortidsjobben, avtalsrörelsen…

Vad oroar mest?

– Att så mycket av samhället stängs ner. Ju längre det håller på, desto svårare blir det att få fart på ekonomin igen. Vi kommer helt klart att få en långvarig nedgång och många konkurser bland våra företag.

– Våra medlemsgrupper kommer att påverkas väldigt olika, men det är viktigt att komma ihåg att nästan alla är samhällsbärande. Samhället stannar inte utan restauranger. Utan exempelvis chaufförer och renhållare lamslås hela Sverige.

När corona för en knapp månad sedan utvecklades till en fullskalig pandemi hade LO-förbunden dragit i gång den stora avtalsrörelsen. Efter trevande försök att köra digitala överläggningar enades parterna om att pausa förhandlingarna och förlänga – prolongera – de gällande treåriga uppgörelserna, som tecknades 2017.

Tommy Wreeth påminner om att Transport än så länge bara har prolongerat avtalen som löpte ut den 31 mars. Det gäller bland annat det stora transportavtalet för åkeri och terminal, som nu löper på till och med oktober.

– Nu ska vi upp till Svenskt Näringsliv och diskutera de avtal som ligger näst i tur att löpa ut. Vi får se hur det går.

I höst då avtalsrörelsen startar om ställs facket inför ett antal problem. Både fack och arbetsgivare skulle gärna se att de olika kollektivavtalen ”harmoniseras” mer, så att inte löptiderna blir så olika som i dag. I Transport är det sju månader mellan först och sist tecknade avtal.

– Ett dilemma i så fall är hur den retroaktiva betalningen ska beräknas. Yrkesgrupper som nu får vänta över ett halvår på lönehöjningen måste få kompensation. Men hur ska den beräknas i förhållande till exempelvis flygtekniker, vars avtal löper ut den sista oktober?

– Från arbetsgivarhåll har man i och för sig uttryckt att det blir enkelt, efter som arbetstagarna den här gången inte ska ha några löneökningar alls. Retroaktiv betalning på noll kronor blir ju noll. Jag behöver kanske inte säga att jag har en annan uppfattning. Och det är inte första gången som arbetsgivarsidan öppnar med att det inte finns något löneutrymme alls.

Regeringens beslut om korttidsjobb gav krisande företag möjlighet att permittera arbetstagare på deltid. Det är en lösning som i efterhand skapat het debatt i LO.

Tommy Wreeth är frustrerad. När LO-förbunden gick med på uppgörelsen var utgångspunkten att korttidspermitteringarna inte skulle kunna kombinerats med varsel om uppsägningar. Samma personer som sparkas ut, ska inte under uppsägningstiden avlönas av staten.

– Jag uppfattade att vi var överens om det synsättet i LO. I Transport har vi reglerat det i avtalen vid tecknade med arbetsgivarna. I dag har förbund efter förbund backat. Det är bara Transport, Kommunal och Musikerna som håller fast vid ståndpunkten.

– Jag är besviken över att vi är så dåliga på att hålla ihop i LO-familjen. Jag förstår faktiskt inte hur de andra förbunden tänker. Att permittera personal som samtidigt sägs upp räddar inga jobb. Det är bara ett sätt för arbetsgivaren att mjölka ur pengar av staten.

I likhet med många andra aktörer på arbetsmarknaden vill Tommy Wreeth i stället se en annan åtgärd från de styrande politikerna:

– Tillåt heltidspermittering. Inte bara möjligheten att permittera på deltid. Vi har branscher som flyg och taxi där det redan nu är extremt tufft. Att gå ner till 40 procents tjänst fungerar inte när flyg ställs in helt och 80 procent av taxiresenärerna försvunnit.

Statsminister Stefan Löfven har stängt dörren till heltidspermitteringar, med hänvisning till samhällsekonomin…

– Ja, och det är olyckligt. LO-ekonomerna uttalade tidigt att möjligheten till korttidspermitteringar på heltid kommer att behövas.

När avtalsförhandlingarna nu skjutits på framtiden anser Tommy Wreeth att parterna borde göra samma med de omtvistade förhandlingarna om förändringar i lagen om anställningsskydd (las).

Han poängterar att det ursprungligen var LO som ville ta upp diskussioner – om förbättringar i las. Men de ambitionerna grusades i och med den politiska januariöverenskommelsen. I dag handlar diskussionerna i stället om uppluckringar.

– Las påverkar hela avtalsrörelsen. Om man nu anser att löntagarna ska acceptera eftergifter i form av uppskjutna löneökningar, så vore det klädsamt att inte fullfölja utredningsarbetet. Men det rullar på i oförminskad takt.

– Utredningen ska vara klar i maj. Den borde fimpas här och nu. Låt las bli en fråga i nästa val, så får partierna vart och ett bekänna färg.

Tommy Wreeth ser framför sig ett långvarigt fackligt städarbete i spåren av corona. Inte minst gäller det taxi där korttidspermitteringar lär sätta myror i huvudet på den ansvariga statliga myndigheten, Tillväxtverket.

Vilken lön ska anges på blanketten som arbetsgivaren skickar in, när en majoritet av förarna kör på rakt ackord? Många jobbar regelmässigt 240–250 timmar per månad. Hur mycket ska de jobba som deltidspermitterade?

– Ännu har vi inte blivit kontaktade att Tillväxtverket. Men jag antar att samtalet kommer, säger Wreeth.

I början av april hade omkring 1 200 personer sökt inträde i Transport, mer än dubbelt så många som normalt.

– Det är positivt att folk inser att man behöver tryggheten. Nu är det viktigt för oss att ta hand om de nya medlemmarna. Att kontakta dem, få in dem på utbildning, uppmana dem att gå på fackliga möten.

– Mitt i eländet har vi fått en unik möjlighet att skapa större facklig medvetenhet, särskilt bland de yngre. Det är också en jättechans för Socialdemokraterna. Det är så uppenbart att samhället blir väldigt sårbart om man privatiserar och avreglerar allt. När krisen slår till ropar alla ändå på staten.

Många fackligt engagerade hoppas på ett samhälle mindre präglat av individualism, vad tänker du?

– Jag hoppas innerligt att det blir så. Att folk får sig en tankeställare även på lång sikt. Fast jag måste erkänna att oron finns där. Människor har en tendens att glömma fort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.