Avtalsrörelsen

Avtal dröjer för taxiförarna

Taxi. Taxiförarna får vänta på nytt löneavtal. Under onsdagen satt fack och arbetsgivare i nya förhandlingar, utan att nå en uppgörelse. Parterna möts igen den 28 januari.

Transports ordförande Tommy Wreeth konstaterar att fack och arbetsgivare närmat sig varandra när det gäller höjningen av tarifflönerna, som främst används vid färdtjänst och andra samhällsbetalda resor:

– Men många förare kör på rakt ackord, procentlön. Där står vi fortfarande långt från varandra. Vi är snart i ett läge där vi inte har något annat val än att varsla om konflikt.

I många år har taxi varit en problembransch, med överetablering och låga löner för chaufförerna. När pandemin slog till blev taxinäringen en av de hårdast drabbade. Många företag tappade uppåt 75-80 procent av körningarna.

Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund inledde taxiförhandlingarna redan i höstas. Telefonisterna fick ganska snabbt ett nytt avtal, men förarna är ett större bekymmer.

– Många chaufförer vill ha bort procentlönen. Runt om i landet körs gamla, sjuka och skolbarn på ackord. Det är fel enligt avtalet, och ett sjukt system, säger Mats H Andersson, ombudsman i Transport.

Förare som kör på procent har en garantilön, om dagskassan blir skral. Den ligger idag på 19653 kronor i månaden (utom i Stockholm, där den är något högre).

Transport anser att garantilönen ska räknas upp enligt den låglönesatsning som ingår i LO:s så kallade märke.

Enligt märket är löneutrymmet 5,4 procent på 29 månader. Men. Löntagare som tjänar under 26 100 kronor får lite mer. Det vill säga de ska ha samma lönelyft som om de tjänat just 26 100 kronor.

Det kravet vill taxiarbetsgivarna komma undan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Arbetsgivare:
    13 februari, 2021

    Till Ingemar Johansson: Problemet ligger inte alls i att arbetsgivarna inte ställer krav på kommun och regioner. Problemet ligger i att kommun och regioner tar buden från de oseriösa företagen som inte räknar med att följa kraven som ställs i upphandlingarna för att komma billigare undan. Där har vi det stora problemet.

  2. Anders:
    1 februari, 2021

    Ta bort procentlönen och inför fast månadslön

  3. Saied Tagavi:
    23 januari, 2021

    Jag hoppas att BA börja tänka om och hjälpa till att tillsammans med Transport rensa taxibranschen och visa kompromiss vilja som skulle leda till att vi taxiförare få samma villkor som de övriga på arbetsmarknaden och på det sätt får möjlighet att förhandla om våra löner. I taxiavtalet står
    " procentlönen beräknas som viss överenskommen procentandel av arbetsgivaren intäkt för körning"
    Det betyder att arbetsgivaren / Växeln kan enfaldig bestämma om procentandelen och facket kan inte göra något. Många förare med en annan bakgrund än svensk har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Av den anledning tvingas att accepetera lönebudet ? och istället tvingas att arbetar mycket längre än 40 timmar/vecka. När barnen frågar sin pappa om när han ska komma hem då svarar hen "inshalla"-när gud vill !!

  4. Ingemar Johansson:
    21 januari, 2021

    Problemet ligger i flathet från arbetsgivarna ställ krav vid upphandling på högre ersättning vid färdtjänst och sjukresor kommun är beroende av fungerande färdtjänst högre intäkt så är det svårt att säga nej till högre lön vid förhandling .

  5. peter karlsson:
    21 januari, 2021

    Hoppas procentlönen försvinner. Själv fick jag den lönesatsen, 37%, from 1/1-2021. Kör för Taxi väst i uddevalla. Fick ny arbetsgivare 1 sep 2020 och fick behålla timpeng och 10,2 % på inkört belopp vilket jag var nöjd över. Idag har vi trafik i Kungälv och Vänersborg och Uddevalla. Jag kör bara samhällsbetalda resor. Jag får inte betald arbetstid för att köra från Uddevalla till Kungälv eller Vänersborg. Taxin utgår alltid från Uddevalla. Den 4 jan stod jag till arbetsgivarens förfogande i ca 11,5 timmar och effektiv arbetstid var ca 2 timmar. Snittlönen den dagen blev ca 39 kr/timme. Ca 9,5 timmar obetalt arbetstid anser jag!
    Ska man tjäna på procentlönen måste man köra in minst 80 000 kr/månad.

Lästips:

Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.