Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg
Close
I december förra året varslade Transport om blockad mot all avfallshantering vid Teslas anläggningar i Sverige till stöd för IF Metalls rätt att teckna kollektivavtal. (ARKIVBILD)
Close

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Stämningen från Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) kom in till Arbetsdomstolen den 17 juli, mitt i semestertider. Det gäller det varsel som Svenska Transportarbetareförbundet lade den 15 december förra året – sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls rätt att teckna kollektivavtal med Tesla.

För Svenska Transportarbetareförbundet kom stämningen från den största motparten som en blixt från klar himmel.

– Mycket förvånar mig. Dels det faktum att BA inte på något vis i förväg meddelar oss om att de kommer att stämma oss, dels att de är den enda arbetsgivarorganisation inom Svenskt Näringsliv som inte förstår varslet. Flera andra förbund har ju lagt varsel mot sina motparter på liknande sätt utan att det kommit några invändningar och framför allt inte några stämningar, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

– Det är ju också märkligt att de som arbetsgivarorganisation inte tar ställning för kollektivavtalet utan i stället försöker förhindra en sympatiåtgärd som är lagd just för att uppnå kollektivavtal.

Parterna är oeniga om fackförbundets skyldighet att meddela omfattningen av stridsåtgärderna enligt lagen om medbestämmande, mbl.

Biltrafikens Arbetsgivareförbund lämnade in en varselinvändning i december, men anser att stridsåtgärderna sedan genomfördes utan hänsyn till invändningarna. De förhandlingar om tvisten som genomförts, i januari och april, gav enligt BA inget resultat.

Arbetsgivarorganisationen yrkar nu på ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor för brott mot mbl.

Försök att hantera konflikten

Transportarbetaren har varit i kontakt med Jan Bergman, BA:s arbetsrättschef. Han svarar i mejl på frågan varför stämningen kom först nu:

­– Anledningen till att vi avvaktade med ingivande av stämningsansökan är att BA och Transport först hanterade tvisten genom förhandlingar men när parterna inte kunde enas avslutades dessa i våras. Därefter har BA haft tre månader på sig att ansöka om stämning, vilket vi har använt oss av.

Arbetsgivarorganisationens jurist framhåller också den fredsplikt som gäller:

– När Transport varslade om sympatiåtgärder mot BA till förmån för IF Metall så önskade Transport utnyttja en undantagsbestämmelse som gör det möjligt – under vissa förutsättningar – att inte vara bunden av fredsplikten. Transports förpliktelser är därför i förhållande till BA, inte dess medlemmar. Det är alltså i förhållande till BA som Transport har varit otydlig.

Arbetsgivarorganisationen hävdar att Transport skapat oacceptabla oklarheter kring varslets omfattning och hänvisar i stämningen till praxis i Arbetsdomstolen och att det i varslet skulle angetts tydligt när, var och hur stridsåtgärderna skulle slå ut. Det för att de utsatta företagen på ett rimligt vis ska kunna förbereda sig: ”För att kunna vidta motåtgärder, eller åtminstone kunna överväga en hantering, behöver den angripne i ett fall som detta veta vilka företag och vilka arbetsplatser som omfattas av varslet” skriver Biltrafikens Arbetsgivareförbund i stämningsansökan.

Enligt Transportarbetareförbundets ordförande är det resonemanget obegripligt.

– De påstår att de inte kan veta vilka företag som utför arbete relaterat till Tesla men det är ju ingenting vi kräver. Självklart är det de enskilda företagen som har koll på vad de gör, inte deras arbetsgivarorganisation, säger Tommy Wreeth.

Transports varsel om sopblockad från december förra året lades mot samtliga BA:s medlemsföretag inom åkeri och renhållning. Totalt berörs mer än 3 000 företag av blockaden mot att hämta avfall från någon av Teslas anläggningar i Sverige.

Kan BA:s agerande komma att försvåra också i kommande avtalsförhandlingar?

– Deras agerande riskerar givetvis att våra relationer blir sämre, men det kan jag väl leva med om det är så de vill ha det, säger Tommy Wreeth.

När parterna möts i Arbetsdomstolen är ännu inte klart. Något datum för förberedande genomgång eller förhandlingar är inte satt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Pia:
    20 augusti, 2024

    Dåligt utav Arbetsgivarorganisationen men de är troligen korrupta. Jävla fasoner. Bra jobbat Transport.

  2. Peter Jansson:
    19 augusti, 2024

    Kollektivavtal är väl frivilligt för ett företag att teckna inte något som är obligatoriskt enligt lag eller hur?!BA har väl rätt att lämna in en stämning om de anser att något har blivit fel eller hur?!Man måste vara ödmjuk inför att motparten kan ha en annan syn på saker och ting än vad man själv har så det är väl inget konstigt eller hur?!

  3. M Fjällström:
    16 augusti, 2024

    Ba går i ” Musks ” ledband , Han har uppenbarligen genom påtryckningar lyckats överföra sin fientliga inställning och vägran att tillåta Arbetare att förena sig och samarbeta för bättre villkor. Dom som vill försöka påverka den stora tid av sitt liv dom lägger på sitt arbete, bidrag till samhället, är inte önskade av Musk ( och Trump ). Ett synsätt vi inte varpå människors rättigheter att kunna påverka sina liv. Sorgligt att något från slaveriets tid ges tillfälle att flyta upp till ytan i vårat land. Vi / Ni har möjligheten att vända på påtryckningskampanjen , tydliggöra vår syn på rättigheten att förena sig för att få det bättre. Föra över våra tankar om ett bra samhälle och därigenom hjälpa våra Amerikanska arbetarvänner ( våra släktingar ) att få samma möjligheter som vi har hos oss i Sverige, Norden och Europa. Tukta ” BA ”

Lästips:

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Transportarbetarens logga

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.