Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”
Close
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”
Close
Jag & jobbet

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

– En människa är en människa, oavsett var han eller hon befinner sig på samhällsstegen.

Så säger Per Svedberg när han kommer ut från Fyren, en av tre gallerior i centrala Hudiksvall där han ronderar till fots, när han inte kör bil. Det är sommar och lugnt, solen strålar.

Försöker skapa kontakt

– Ofta träffar jag ju folk när det är lite stökigt och någon larmat från exempelvis en butik. Jag brukar fråga hur de jag möter mår och har det, försöker skapa kontakt och visar alltid respekt. Fast inte för deras beteende så klart.

Under åren har Per lärt känna flertalet av ”snedseglarna” som håller till inne i stan för att köpa och sälja knark eller dricka ihop. Dyker ett nytt ansikte upp går han fram och hälsar. Reagerar nykomlingen negativt brukar de andra säga att ”Svedberg är schyst”.

Batongen har Per inte med sig, om det inte står uttryckligen i ett larm att någon är knivbeväpnad och att han ska ha den med. Använt den har Per aldrig gjort. Fast flera allvarliga knivdåd inträffat under senare tid, en del med dödlig utgång. Visst. Per håller med om att han har en annan arbetssituation än väktare i större städer med mer folk, grövre våld och allvarlig gängbrottslighet.

Bemötande

Men han håller ändå fast vid sitt koncept att försöka bygga en relation med den han möter.

– Då behöver man inte sätta på sig knivhandskar, använda batong, skrika eller leda ut personer. De går själva. Såvida de inte är tokfulla, förstås. Branschen borde ha en särskild kurs i bemötande. Min grundsyn är att människor är goda.

Det förmedlar Per när han håller kurser i arbetsmiljö i arbetsmarknadsparternas utbildningsnämnd, Bya, eller handleder färska väktare. Dagens handledning under första praktiken (”pytten”) är alldeles för kort. Den borde fortsätta under hela praktiken, anser Per. Plus att handledarna ska få betalt.

– Som det är nu kan väktare få rycka ut ensamma på sitt första larm.

Psykosocial arbetsmiljö

Per tycker att det talas alldeles för lite om den psykosociala arbetsmiljön i branschen, fast det borde vara prio ett.

– Mår du illa i själen är det ingen som ser det, då kan det gå så långt att människor blir sjuka på riktigt. Men vi ska inte ha någon machokultur, inte vara stålmän eller stålkvinnor. Vi måste prata om saker som händer, som: ”Tänk om jag fått den där kniven i mig”.

Alla behöver ventilera obehagliga händelser med sin chef. Att skicka ut en medarbetarenkät en gång om året utan insatser räcker inte.

Fackligt engagerad

De långa tolvtimmarspassen blir jobbigare i takt med att han blir äldre. De borde kortas i takt med stigande ålder, menar Per. Liksom att arbetet varannan helg inskränker på både fritid och umgänge. Ändå är Per Svedberg fackligt engagerad.

– Vill branschen ha väktare som gör ett bra jobb så måste man behandla oss som människor. Bry sig om och ge feedback. Själv är jag mycket stolt över att vara väktare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Rastplats

700 krav från Arbetsmiljöverket efter inspektioner

Åkeri. Arbetsmiljöverket har genomfört en stor granskning av åkeribranschen. 400 företag har granskats och tre fjärdedelar av dem behövde komma med åtgärder.

Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Vem vinner på väskförbudet?

Krönika. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

ArbetsLIV
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.