AD-dom om alkotester blir stridsfråga i avtalsrörelsen

AD-domen som ger kundföretag rätt att alkotesta besökande chaufförer får stora konsekvenser för landets yrkesförare. Transport kommer nu att kräva att de omstridda testerna regleras i de avtalsförhandlingar som inleds direkt efter påsk. Det uppger Transports ordförande Lars Lindgren.

I dag den, 28 februari, löper kollektivavtalen ut för flera av Transports stora medlemsgrupper, bland dem åkerichaufförer och terminalarbetare. Löneavtalen förlängs nu vecka för vecka, i väntan på att parterna träffas vid förhandlingsbordet.

Gårdagens dom från Arbetsdomstolen, AD, ändrar förutsättningar för avtalsrörelsen, betonar Lars Lindgren. Han är mycket kritisk mot att AD i princip öppnar fältet fritt för åkeribranschens kunder och beställare att införa egna alkotester – riktade mot externa chaufförer som kommer för att hämta eller lämna gods.

Lars Lindgren säger:

– Jag vill först av allt betona att Transport absolut inte accepterar eller försvarar onykterhet i trafiken. Tvärtom, vi jobbar aktivt mot alkohol och droger, och mot den utbredda trötthet som uppstår för att chaufförer ofta pressas att köra längre än vad reglerna medger.

Transport har drivit en lång rad tvister som handlar om medlemmarnas personliga integritet. Om rätten till en privat sfär, även om man jobbar i en riskabel miljö med tunga fordon.

När drog- och alkotesterna dök upp på 1990-talet var det åtskilliga transportföretag som ville införa dem för personalen. Parallellt började åkeriernas kunder själva skaffa egen blåsutrustning. Drog- och alkotester blev en del av marknadsföreningen när företag ville framstå som seriösa.

– Vi såg framför oss en utveckling där våra yrkesförare skulle tvingas blåsa 10–15 gånger per dag, det vill säga hos varenda kund man besöker. För att stävja det propagerade vi för alkolås i lastbilarna. Det är den absolut bästa lösningen både ur trafiksäkerhets- och integritetssynpunkt, säger Lars Lindgren.

Transport skrev avtal med ett antal transportföretag om just alkolås. Enligt förbundets förhandlare var själva utgångspunkten att man nu enats om en kontrollfunktion, som skulle utesluta andra mer integritetskränkande tester.

En av de mest centrala frågorna för Transport är vem som utför kontrollen. Hela den svenska arbetsrätten bygger på att det finns ett partsförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare. Facket kan bara kalla arbetsgivaren till förhandlingsbordet – inte ett kundföretag. Som exempelvis Ferruform i Luleå, i det aktuella fallet.

Transports ledning anser att frågan om alkotester som utförs av ”tredje man”, är så avgörande att den måste lösas i de nya riksomfattande kollektivavtal som ska omförhandlades de kommande månaderna.

Lars Lindgren säger:

– Någon form av begränsning är nödvändig. Det här blir ett av våra högst prioriterade krav och jag utesluter inte att vi kan tvingas varsla om stridsåtgärder för att få en acceptabel lösning.

– I samhällets ögon är AD-domen kanske en bagatell, men jag tror inte att vanliga människor skulle acceptera att blåsa i alkoholmätare för att få komma in i butiker, parkeringshus eller på daghem och idrottsarenor.

I Sverige är det här ett helt oreglerat område, konstaterar Lindgren:

– Regering och riskdag har inte velat ta i frågan. I det läget måste vi lösa den själva, mellan parterna på arbetsmarknaden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Eddie Prüss

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri/Terminal/Lager. Lönehöjningarna är bra och tidigare inbetalningar till ungas pensioner efterlängtat. Men i framtiden måste vi sätta större tryck på arbetstidsförkortning. Så tycker några medlemmar om det nya avtalet som skrevs på i går.

Lars Lindgren

Lars Lindgren får internationellt toppjobb

Nytt uppdrag. Transports tidigare ordförande, Lars Lindgren, har fått nytt jobb. I september börjar han på Internationella Transportarbetarefederationen (ITF) i London. Uppdraget är att besöka ITF:s medlemsländer och kontrollera kampanjen mot bekvämlighetsflaggade fartyg bedrivs på rätt sätt.

Lars Lindgren

3 snabba frågor till Lars Lindgren …

… ordförande i Transport fram till mars 2017.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.