Lars Lindgren
Close
Transports förra ordförande har fått ett toppjobb i Internationella Transportarbetarefederationen.
Close

Lars Lindgren får internationellt toppjobb

Nytt uppdrag. Transports tidigare ordförande, Lars Lindgren, har fått nytt jobb. I september börjar han på Internationella Transportarbetarefederationen (ITF) i London. Uppdraget är att besöka ITF:s medlemsländer och kontrollera kampanjen mot bekvämlighetsflaggade fartyg bedrivs på rätt sätt.

– Det ska bli oerhört roligt och spännande. I Sverige snackar vi inte så mycket om ITF:s arbete. Men i många länder, inte minst de fattiga, har man stor tilltro till federationen som samlar världens alla transportarbetare, säger han.

Lars Lindgren bor i Bjuv i Skåne. Han började tidigt köra lastbil på utlandet. Ett starkt fackligt engagemang ledde till uppdrag som ombudsman och internationell sekreterare i Transport, innan han 2009 valdes till förbundsordförande. Han fick också flera tunga internationella uppdrag.

I våras hamnade Lindgren i blåsväder. Han hade tidigt klargjort att han kandiderade för en ny femårsperiod som Transportbas. När bara ett par månader återstod till kongressen publicerade Aftonbladet artiklar om representation och användningen av en tjänstebil.

Publiciteten gjorde att Lars Lindgren lämnade sin post. Han övervägde en come-back, men valde till slut att inte kandidera till ordförandeposten på nytt.

Turerna kring Lindgren och de efterföljande kongressvalen skakade om förbundet rejält. Hemma i Bjuv fick Lindgren själv annat att fundera över:

– Jag fick flera intressanta jobberbjudande. Det var särskilt ett som stack ut, på ITF i London, berättar han.

Ända sedan 1940-talet har den fackliga världsfederationen drivit en aktion mot redare som flaggar ut sina fartyg till länder med svag arbetsrätt. Rederiernas syfte har varit att pressa ner lönerna för besättningsmän som rekryterats från fattiga länder som Filippinerna.

Aktionen – som döpts till FOC-kampanjen – har i huvudsak finansierats genom särskilda avgifter som ITF tar ut av alla rederiföretag som tecknar kollektivavtal.

Lars Lindgren säger:

– Genom åren har redarna gått med på att betala de här välfärdsavgifterna, förutsatt att de används för att skapa konkurrensneutrala förhållanden inom sjöfarten. Målet är att skapa miniminivåer för löner och andra anställningsvillkor.

Lars Lindgrens jobb blir nu att åka till de länder som har inspektörer som jobbar med FOC-kampanjen. Som revisor ska han granska att verksamheten bedrivs enligt ITF:s riktlinjer.

– Det blir mycket resande. Hur mycket vet jag inte exakt.

Den första september startar anställningen som i ett första skede ska pågå i två år. Lars Lindgren återkommer till ITF:s betydelse:

– Jag följde organisationens arbete ingående i flera år och slogs av hur professionell verksamheten är. Bland sjömän, och inte minst i länder där federationen driver biståndsprojekt, har ITF högt anseende.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per Olof Lundin:
    24 augusti, 2017

    Namnet förpliktar Lars, tänker närmast på min gamle vän "Panama-Lasse".....
    bli bara lika bra... det räcker! Turken

  2. Gerhard Wendt:
    24 augusti, 2017

    Grattis Lasse !! Nu är det väl också på tiden att Förbundet ber om ursäkt offentligt för vad förra Förbundsledningen utsatte dig för innan kongressen!

  3. Gert christensen:
    24 augusti, 2017

    Härligt Lasse. Grattis till dig men framför allt till ITF som får dra nytta ditt skickliga fackliga arbete. Lycka till och må väl.

  4. Bengt Johansson:
    23 augusti, 2017

    Grattis till nya jobbet. Roligt att de tror på dig och lycka till Bengt Östra Ljungby

  5. Anders Berg:
    23 augusti, 2017

    Det var inte särskilt oväntat att Lars fick ett sådant erbjudande. Han gjorde ett mycket bra jobb som internationellt ansvarig i förbundet. Viktigt att han fortfarande finns med i den fackliga kampen. Jag önskar Lars lycka till i sin nya position.

  6. Sven-Åke:
    23 augusti, 2017

    Då blir det väl en ny fin lägenhet i Londons överklasskvarter. Och topplön.Tjänstemännen i ITF lever på en nivå som är så skild från de filipinska sjömännen att det bara är helt sjukt.

Lästips:

Uddevalla är en av få hamnar i Sverige som inte stoppar bekvämlighetsflaggade fartyg när ITF-inspektörerna slår larm, ofta veckor innan det är aktuellt. För fartyget som ligger vid kajen för lossning är alla papper i ordning (arkivbild).

Här släpps fartyg utan avtal in

Hamn. Förebyggande arbete har gett resultat. När ITF-inspektörerna ser att ett fartyg utan giltigt avtal är på väg kontaktar de aktuell hamn – färre bekvämlighetsflaggade fartyg anlöper i dag svenska hamnar jämfört med för bara några år sedan. Uddevalla är en av de som inte sätter stopp, men de vill hålla dialogen levande med ITF.

På väg upp för arbete ombord. Bulkfartyget St. Oswald har lagt till i Uddevalla hamn med malmlast. Följande vecka lastas hon med spannmål.

Schysta villkor till sjöss tryggas i hamn

ITF-inspektörer. Lotsens listor, löneslippar, matsalar och proviant – Transports Göran Larsson går igenom ordningen och talar med besättningen, ser hur länge de arbetat ombord. På bulkfartyget St. Oswald en solig junidag i Uddevalla hamn ter sig sjömanslivet ljust. Men det är långt ifrån en självklarhet.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.