Gate gourmet Arlanda
Close
Förhandlingarna mellan Gate gourmet och Transport har pågått i tre år – efter att cateringbolaget sa upp personal och bytte ut Transports avtal mot Hotell- och restaurangfackets.
Close

1,8 miljoner kronor i ersättning till cateringarbetare

Flyg. 16 anställda och tidigare anställda cateringarbetare på företaget Gate gourmet får dela på totalt drygt 1,8 miljoner kronor – i utebliven övertids- och ob-ersättning. Efter tre års tragglande har företaget och Transport äntligen nått en uppgörelse, som även innebär att bolaget ska betala skadestånd till Transportarbetareförbundet.

Ombudsman Johan Einarsson. Foto: Justina Öster
Ombudsman Johan Einarsson. Foto: Justina Öster

De 16 berörda medarbetarna jobbar eller har jobbat på Arlanda och Malmö airport.

– Jag är så glad. Det känns jävligt bra att Gate gourmet och vi äntligen kommit fram till en lösning som bägge parter är nöjda med, säger Transports flygombudsman Johan Einarsson.

De senaste tre åren har han ägnat mycket av sin arbetstid åt att försöka komma överens med cateringfirman på Arlanda. Det handlar om en lång, trasslig historia med upprepade lokala och centrala förhandlingar och flera stämningar av Gate gourmet i Arbetsdomstolen.

Upprinnelsen var Gate gourmets beslut hösten 2020, att ensidigt byta ut Transports kollektivavtal mot Hotell- och restaurangfackets (HRF) billigare avtal med lägre lön, sämre ersättningar och villkor. Innan dess hade bolagets anställda avlönats enligt både HRF:s och Transports avtal.

Transportarbetareförbundet tog strid för att medlemmarna skulle få stanna kvar på förbundets avtal, medan Gate gourmet hävdade sin rätt att säga upp och återanställa ett antal utvalda cateringarbetare som skulle följa HRF:s avtal.

I november 2021, bara dagarna innan huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen, enades Transport och Gate gourmet om en förlikning. Den innebar att företaget skulle betala ett historiskt högt skadestånd, 10 miljoner till 62 uppsagda Transportmedlemmar.

Fel avtal

Men där var surdegen inte slut.

Vid sidan av det större ärendet höll Transport fast vid att cateringfirman tillämpade fel avtal och stämde bolaget ännu en gång till Arbetsdomstolen för avtalsbrott. Det gällde de cateringarbetare som behöll sin anställning på Gate gourmet, men avlönades enligt HRF:s avtal. De skulle fortsätta följa Transportavtalet, hävdade Transport.

Men i stället för att mötas i Arbetsdomstolen enades parterna på nytt om en förlikning, två dagar före midsommar. Den nya uppgörelsen innebär att Gate gourmet ska betala utebliven ob- och övertidsersättning till medarbetarna på 1 849 902 kronor, plus ett skadestånd till Transport.

Hur högt är skadeståndet?

– Det kan jag tyvärr inte säga men det är för brott mot kollektivavtalet, svarar flygombudsman Johan Einarsson.

Vad varje enskild person kommer att få är heller inte klart. Att frågan dragit ut tre år på tiden förklarar han:

– Bägge parter har hållit fast vid sina ståndpunkter, utan att ge vika. Vi har egentligen inte varit överens om någonting förrän nu, på senare tid, men ingen av oss ville avgöra frågan i domstol.

Tvisten har handlat om ob- och övertidsersättningar för fyra månader under 2020 (september till december) och för tiden 1 januari 2021 och löpande, framåt (då bolaget tillämpat HRF:s avtal).

– Vi gjorde en allt-i-ett-lösning för att slippa sätta oss i fler förhandlingar, säger Johan Einarsson.

En del av de 16 medlemmar som nu kommer att få ersättningen har slutat eller bytt fack till HRF medan andra jobbar kvar. De Transportmedlemmar som stannat, och eventuella nyanställda, kommer att avlönas enligt Transportavtalet från och med den 1 september i år, 2023. Hur många de är kan Johan Einarsson inte svara på.

– Men de är bra många fler än 16 personer. Det gäller bland annat cateringarbetare som lastar och lossar flygplan, arbetar i kylrum och de som packar tullfrivaror på pick and pack-avdelningen.

Inte lönedumpa

Parterna enades också om en lokal uppgörelse. Den innebär att alla chaufförer som arbetar med lastning och lossning av flygplan kommer att få ett tillägg på 1 675 kronor per månad. Den skrivningen finns även i HRF:s avtal.

– Bolaget ville först ta bort C-kortstillägget, men sedan ändrade de sig.

Arbetare som hoppar in tillfälligt på arbetsuppgifter inom Transports avtalsområden kommer även att få ett tillägg per timme, beroende på sysslor, på mellan 13 och 110 kronor.

– Det är för att företaget inte ska kunna lönedumpa, säger Johan Einarsson.

Finns det risk för att Gate gourmet vill riva upp frågan igen, för att införa HRF:s cateringavtal, när avtalsförhandlingarna börjar i höst?

– Nej det tror jag inte. De som vi är nog glada att vi kunnat lösa det här och vill ha lite lugn och ro nu, säger Johan Einarsson.

Han får beröm av Transports centrala flygombudsman, Anders Gustafsson:

– Om  Johan Einarsson inte haft koll på varje medlems lön och räknat och räknat på detta, så hade vi aldrig fått till den här uppgörelsen. Han har gjort ett jättejobb!

Läs tidigare artiklar

2021-03-10

Transport stämmer Gate gourmet till Arbetsdomstolen – på nytt

2021-09-08

Förhandlingar om förlikning efter Gate gourmets massuppsägning

2021-10-26

Hon sparkades efter 43 år

2021-11-04

Flygjätte betalar rekordstort skadestånd till Transport

2021-12-23

Uppsagda: ”Kanske kom företaget för billigt undan”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.