Artificiell intelligens.
Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshanteringen är en ständig katt och råtta-
lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårdsverket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.
Det hela började med ett hackaton arrangerat av myndigheternas digitala samarbetsordganisation eSam, berättar Kenneth Pettersson, IT-expert på Naturvårdsverket. Under diskussioner mellan Naturvårdsverket, Skatteverket och Bolagsverket kom man fram till att gemensamma system och jämförda data skulle kunna avslöja avvikelser i den långa kedjan som avfall passerar från första till sista anhalt.
– Tänk dig ett kontrollrum, säger Kenneth som en liknelse. Om systemet upptäcker avvikelser, skulle det kunna blinka gult eller rött och varna inspektörerna om något misstänkt som kräver närmare undersökning.
Den svenska avfallshanteringen ställer höga krav på rapportering, men systemet bygger till stor del på självrapportering i efterhand. För att förbättra kvaliteten på informationen menar Kenneth att rapporteringen behöver ersättas med att ”fånga” data när händelsen sker.
I stället för i en separat rapportering i efterhand och sedan analysera dem. Där kommer AI in i bilden.
– Vi hanterar enorma mängder data som är omöjlig för våra handläggare att hålla koll på. AI kan hjälpa oss att identifiera mönster som vi människor inte kan fånga.
AI-verktyget kan jämföra avfallets resa som en kedja, där varje länk ska vara korrekt. Verktyget kan upptäcka om någon länk brister eller avviker.
– Fördelen med AI är att ett sådant system kan lära sig kontinuerligt. Kriminella är skickliga på att hitta och utnyttja luckor i vår tillsyn. Men om AI-systemet fungerar som vi hoppas, kan det utvecklas och upptäcka förändrade mönster över tid.
Kenneth påpekar också att alla branscher producerar avfall, vilket gör projektet omfattande.
Ett annat område där AI kan vara användbart i framtiden är tips från allmänheten. I dag varierar tipsen från grannfejder till viktiga ledtrådar om grov kriminalitet. En AI-driven tipsbot skulle kunna ställa rätt frågor för att sortera ut de mest relevanta tipsen.
Olagliga deponier växande problem
I skuggan av Think Pink-skandalen har även miljöfarlig avfallshantering på andra håll i landet uppmärksammats. Ibland handlar det om gamla sopsynder, begångna långt innan dagens regler och lagstiftning tillkom. Andra fall rör medveten, organiserad brottslighet på ett av världens mest lukrativa områden för kriminella.
Här är några av deponierna som orsakat problem under senare år och i vissa fall lett till åtal för inblandade.
Mellerud, Dalsland, 2024: 35 000 ton giftigt avfall, skrotrester från metallåtervinning, har dumpats i en privatägd bergtäkt. Avfallet kommer bland annat från en av återvinningsbolaget Stena Recyclings anläggningar.
Sju personer har åtalats som misstänkta för grovt miljöbrott och grovt penningtvättbrott. Enligt åklagaren ska Stena Recycling ha betalat ett miljonbelopp för att bli av med restavfallet.
Björneborg, Värmland, 2024: Restprodukter av metallskrot dumpade på deponi som granskas av länsstyrelsen, som följer rättegången i Dalsland.
Även här handlar det om restavfall som Stena Recycling forslat från en av sina återvinningsanläggningar. I båda fallen rör det sig om avfall från skrotade personbilar och annat metallskrot från anläggningar i Halmstad respektive Hallstahammar. Restavfall som blandats upp med andra avfallsmassor innan det lagts upp på fastigheterna i Dalsland och Värmland.
Skåne, 2022: Flera kommuner – bland annat Malmö – krävde miljonviten efter olaglig deponering av sopor. Det handlar om ett företagskluster med gemensam huvudman som skapat sopberg, med risk för både bränder och läckage.
Lomma kommun fick rätt mot företaget i domstol som slog fast att deponin krävt tillstånd, men ärendet överklagades till högre instans; Mark- och miljöverdomstolen. Även kommunerna i Staffanstorp och Helsingborg vände sig till domstol. Men liksom i fallet med Think Pink kan det vara svårt för en kommun att komma till en lösning trots domar. Om företaget exempelvis gått i konkurs och markägaren saknar kapital ligger ändå ansvaret på kommunen att sanera och betala för det.
EU.
Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.
Åkeri.
EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).
Åkeri/Terminal.
Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.
Olycka.
Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.
Organisering.
Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.
Machokultur.
Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.
Bensin.
En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.
Pension.
– Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.
Avtal 2025.
Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transportarbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?
Servicetrafik.
I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.
Flyg.
Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.
Ekonomi.
Globala riskkapitalbolaget CVC, med bas i Luxemburg, förlorade mot logistikbjässen DSV i budgivningen om transportbolaget DB Schenker. Men CVC:s företagsledning förklarar sig nu vara beredd att höja sitt bud.