”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

I veckan demonstrerade ett tusental bevakningsanställda, städare och livsmedelsarbetare i Bryssel mot nuvarande EU-regler vid offentliga upphandlingar. Manifestationen samlade deltagare från nio länder i Europa och anordnades av den fackliga federationen UNI Europa.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har deklarerat att en översyn av EU:s direktiv om offentlig upphandling ska göras. Därför passade facken på att kräva att ”offentliga kontrakt bara ska ges till företag som respekterar kollektivavtal”, skriver UNI Europa på sin webbsida.

Jobbade under covidpandemin

Förutom låga löner och dåliga arbetsvillkor lyfter facken fram bristen på erkännande för de många anställda som jobbade på och höll samhället i gång under covidpandemin.

UNI Europa pekar på forskning som visar att ”hälften av alla offentliga anbud i hela EU tilldelas enbart baserat på lägsta pris, ofta på grund av upphandlingsregler”. Reglerna tar inte hänsyn till de sociala kostnaderna, menar UNI som efterlyser nya bestämmelser som stödjer ”rättvisa löner, goda arbetsvillkor, utbildning och rättvisa jobbövergångar för arbetstagare”

Respektera kollektivavtal

UNI Europas regionala sekreterare säger i ett uttalande:

– EU:s nuvarande regler för offentlig upphandling tvingar företag att konkurrera om lägsta pris, ofta på bekostnad av sina anställda. Offentliga medel borde i stället vara en investering i bra jobb och rena, säkra och hälsosamma samhällen.

– Nu kom viktiga arbetstagare till Bryssel för att kräva just detta: offentliga kontrakt måste respektera kollektivförhandlingar. Genom att ändra EU:s regler för offentlig upphandling kan vi börja sätta stopp för kapplöpningen mot botten.

Demonstrationen hölls dagen efter att 100 ledande ekonomer, däribland Thomas Piketty, runt om i världen i ett öppet brev efterlyste ”en reform av EU:s regler för offentlig upphandling som stärker kollektivförhandlingarna och förbättrar arbetsvillkoren i arbetsintensiva sektorer som städning, säkerhet och mattjänster”, berättar UNI Europa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Björn Molin:
    4 oktober, 2024

    Dagens regelverk kring offentlig upphandling är dysfunktionellt. Reglerna skapar ängslighet hos politiker i kommuner och regioner och hos upphandlande myndigheter, vilket gör att lägst anbud vinner upphandlingen. Detta fenomen gynnar enbart oseriösa aktörer som därför konkurrerar ut företag med kollektivavtal. Våra skattepengar hamnar i fickorna på syniska ägare, medan arbetarna får betala med usla arbetsvillkor och undermålig arbetsmiljö.

Lästips:

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."