Stal på macken då fick han sparken
Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.
– Jag mådde riktigt dåligt och var inte mig själv, säger han.
Andres är 25 år och har jobbat på två olika bensinstationer under fyra år. Den här kvällen mådde han inte bra.
– Min mamma hade fått bröstcancer, så jag var helt chockad. Mitt långa förhållande hade också tagit slut. Allt hände inom två veckor.
En kund som kände Andres chef kom till macken. Hon berättade för chefen att hon sett honom dricka en energidryck under passet och blev misstänksam. Chefen kollade filmen på övervakningskameran som visade att det stämde. Han hade heller inte betalat varken för dryck eller proteinbars.
Andres undrar varför misstankarna riktades mot just honom.
– Tyckte hon det var konstigt att jag drack energidryck för att jag är svarthårig och har utländskt utseende eller? Alla andra som jobbar äter och dricker ju bakom kassan.
– Det är extra tufft att jobba ensam, försvarar han sig. Jag ville inte ens vara där, men försökte ändå göra mitt jobb.
Har det hänt att du tagit något förut?
– Nej, aldrig, aldrig! Jag minns inte själv att jag tog något, jag var så borta.
Andres fick träffa både platschef och distriktschef. Han förklarade läget och erkände att det var hans eget fel.
– Jag vet att det är fel!
Tycker du att arbetsledningen borde ha översett med ditt felsteg?
– Jag har ställt upp och gett det här företaget mycket mer än jag fått tillbaka. Lite mer uppskattning från cheferna hade behövts.
Andres hade svårt att ta in att han fick gå hem direkt.
– Jag kände att jag förlorat allt. Det var verkligen för mycket, säger han.
Eftersom Andres blev avskedad, och samma datum sa upp sig själv, har han inte rätt till ersättning från a-kassan förrän efter 45 dagar.
– Jag bor i egen lägenhet och lever på marginalen, har lånat lite pengar av min pappa, tyvärr. Det är inget jag tycker om, säger han.
Transports ombudsman Peter Åkesson i Göteborg gick i Transportarbetarens sommarnummer ut och varnade anställda från att ta något på jobbet. Efter det fick Andres (i artikeln) gå.
– I en period före semestrarna hade jag ett fall i veckan men nu har det lugnat ner sig. Det här är ofta personliga tragedier, väldigt sorgliga historier där människor blir av med sin försörjning, säger han.
– I ett fall handlade det om en kvinna med barn, huslån och skulder. Att då komma hem och säga: Jag tog en glass och blev av med jobbet… Partnern blev ifrån sig, konsekvensen kan bli skilsmässa.
Cirkel K:s HR-chef beskrev i sommarnumret kedjans nolltolerans mot stölder. Hamburgare, glass eller bulle, värdet spelar ingen roll.
– Ta inget som inte är ditt på jobbet, oavsett var du arbetar, råder Peter Åkesson.
En koll med Transports avdelning i Stockholm visar inte på liknande problem. På Malmöavdelningen har ombudsman Linda Svensson inte heller märkt någon uppgång i stölder på mackar, som lett till att anställda fått gå.
– Det händer, men inte varje vecka. Min erfarenhet är att Circle K är 100 procent konsekventa. Du får inte ta något. De är också väldigt tydliga med vad som gäller vid anställningen, personalen får underteckna ett formulär, säger hon.
Möjligen kan arbetsgivare på mindre stationer utanför de stora kedjorna vara lite mildare, resonerar Linda Svensson.
Vad kan det bero på att vissa anställda plockar på sig varor utan att betala?
– Ofta handlar det om yngre personer. Jag tror inte riktigt de förstår allvaret, att arbetsgivaren uppfattar det som stölder ur kassan.