”Aldrig för sent att kolla sin pension”
Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.
Å andra sidan är det heller aldrig för tidigt att börja skaffa sig lite koll på kommande tjänstepension, uppmanar Pensionsmyndigheten och tjänstepensionsföretagen som ligger bakom Tjänstepensionens dag.
Den firas för tolfte året i rad i syfte att uppmärksamma hur viktig tjänstepensionen är för landets löntagare. Men också för att fler arbetsgivare ska informera sina anställda eller kommande medarbetare – gärna redan vid anställningsintervjun.
Allmän pension
”Har jag tjänstepension”, kan vara den första frågan att ställa sig. Ungefär nio av tio svenskar har det i dag via sin arbetsgivare, upplyser Folksam LO Pension på sin sajt, (folksamlopension.se). Men hur mycket betalar arbetsgivaren eller har tidigare arbetsgivare pytsat in, är en följdfråga.
Alla som jobbar och betalar skatt tjänar in pengar till sin allmänna pension. Men tjänstepensionen, som alltså är utöver den, utgör en stor del av den sammanlagda pensionen. Så fråga din arbetsgivare, om du är osäker på om hen betalar in pengar till din tjänstepension.
Ett annat sätt är att gå in på sajten fora.se och läsa mer under rubriken ”Privat”. Där kan du också logga in på ”Mina sidor” och se alla inbetalningar som gjorts till avtalspensionen. Du kan även byta förvaltare, lägga till eller ta bort återbetalningsskydd (se nedan).
Gör du inget ligger pensionspengarna kvar hos AMF. Men vill du byta fonder gör du det hos din förvaltare, till exempel AMF, FOLO eller Swedbank Försäkring.
Få överblick
Men det där låter kanske krångligt?
Varför ska vi över huvud taget bry oss om vår pension?
– Därför att om vi gör det kan vi påverka pensionen mer till det bättre än om vi inte bryr oss, säger försäkringsombudsman Pia Edvall på Transportarbetareförbundet.
Hennes första råd är att gå in på sajten minpension.se (en gratis, oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen). Där samlas alla uppgifter in automatiskt.
– Och du får en överblick över din pension, säger Pia Edvall.
Känns det ändå knepigt har alla som är medlemmar i Transport rätt till en timmes rådgivning om pension och försäkringar av Folksam, tipsar hon.
– Det är en medlemsförmån och tid är enkelt att boka via nätet.
Gå till folksam.se och ”Rådgivning för medlemmar. Puffen mot framtiden”. Du kan också ringa 08-772 71 80.
– De regionala skyddsombuden eller försäkringsrådgivarna på din Transportavdelning kan också hjälpa till, säger Pia Edvall.
Återbetalningsskydd till efterlevande
Hennes tredje råd lyder:
– Tänk på återbetalningsskyddet. Kryssar du för det får din maka eller make, registrerade partner, sambo eller dina barn ersättning för din intjänade pension, om du dör före en viss ålder. Men det ger dig lägre pension.
– Skyddet kan vara bra om du har familj och barn som är beroende av din inkomst. Men när barnen är större kanske du vill tänka mer på din egen pension, säger Pia Edvall.
Ändringen kan göras på servicebolaget Fora:s sajt (fora.se, gå till Mina sidor).
Kolla avgifter för fonder
Hur ska man tänka kring att själv välja fonder, som förvaltar ens pensionspengar?
– Det är förstås upp till var och en. Är man 25 år kanske man väljer fonder med lite större risk, men börjar man närma sig pensionsåldern kanske man väljer tryggare. Det finns förslag på färdiga lösningar så att man slipper sätta sig in i varje fond, säger Pia Edvall.
Men man ska kolla upp avgifterna för olika fonder, betonar hon.
– Fonderna kan locka med hög avkastning, men ha så höga avgifter att det äter upp mycket av kapitalet.
Prognoser för pensionen
Ska man jobba till 65, 67 eller gå redan vid 64 år?
– Det kan vara bra att diskutera med Folksams rådgivare. På minpension.se kan man också göra prognoser själv för hur hög pensionen blir vid olika ålder.
På nätet finns väldigt mycket information, påpekar Pia Edvall.
– Att man inte söker efter den kan beror på någon form av olust, som oro för att att pensionen ska bli för låg, funderar hon.
Fotnot: Tjänstepension, som betalas utöver allmän pension, utgår oftast från ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Men den kan också grunda sig på ett individuellt avtal mellan en anställd och arbetsgivaren.
Fora är ett servicebolag, ägt av arbetsgivare och fack, som administrerar tjänstepension (även kallad avtalspension) och försäkringar i kollektivavtalen.
Avtalat.se informerar och vägleder om pension och försäkringar via jobbet.