Close
Jan-Owe Larsson (M), trafiknämndens ordförande, tar emot protestlistor från färdtjänstförare – överlämnar gör Transports Mats L Andersson och Viktor Petrov.
Close

Färdtjänstförare har fått nog – protestlistor till politiker

Servicetrafik. 232 färdtjänstförare i Östergötland har skrivit under kraven för en hållbar arbetsmiljö. På onsdagen lämnade Transports Linköpingsavdelning över protestlistorna till ansvariga politiker i regionen.

(UPPDATERAD 2024-10-25)

Många färdtjänstförare upplever att situationen med ett redan stressigt arbete blivit ohållbar sedan regionens trafikbolag, Östgötatrafiken, i våras införde ett nytt bokningssystem för anropsstyrd trafik; färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar bland annat.

Orealistiska körtider, lunchrast vid klockan 9, bristande planering. Kritiken mot det nya systemet har varit kraftig.

Färdtjänstförarna i länet kräver nu att Östgötatrafiken tar sitt ansvar: Förbättrar arbetsmiljön för förarna och servicen till kunderna genom tydligare planering och ledning.

”Vi upplever dagligen stora problem som påverkar både vår arbetsmiljö och den service vi vill erbjuda våra kunder” heter det i färdtjänstförarnas brev med krav som lämnats över till politikerna i regionen.

Transportarbetaren har tidigare skrivit om problemen med pressade körscheman systemet orsakat, både för dem som kör och för dem som är beroende av transport.

– Varje gång vi talat med Östgötatrafiken så har de talat om uppdateringar som ska göras, och vissa förbättringar har det blivit. De värsta avarterna har försvunnit med körtider. Men överlag fungerar det fortfarande inte och vi kommer ingen vart, säger Mats L Andersson, ombudsman på Transports avdelning 4 Östergötland.

Tidigare hade färdtjänstförarna schemalagda raster, men det är inte något Östgötatrafiken kan tänka sig att återgå till. Däremot får förarna – efter protester – nu vid arbetspassets början veta när dagens långrast ligger. Men det kan alltså innebära att den som börjar klockan 6 får rast lunchrast redan klockan 9.

– Det är först nu vi lyfter frågan till politikerna, säger Mats L Andersson.

Transports ombudsman lämnade på onsdagsmorgonen över protestlistorna till trafik- och samhällsplaneringsnämndens ordförande Jan-Owe Larsson (M).

Svenska Transportarbetareförbundet kräver att arbetsmiljökraven förstärks i upphandling av färdtjänst. På onsdagen uttalade LO-distriktet Mellansverige sitt stöd för Linköpingsavdelningens krav på Region Östergötland:

  • Realistiska tidsscheman, utformade så att chaufförerna kan utföra sina arbetsuppgifter utan att känna sig stressade eller pressade.
  • Effektiv planering: Arbetsfördelningen måste bli mer rättvis och resurserna utnyttjas på ett bättre sätt.
  • Tillräckliga raster: Chaufförerna måste få ta de raster de behöver, både för sin egen hälsa och för att kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt.
  • Uppföljning och förbättringar: Östgötatrafiken måste systematiskt följa upp hur arbetsmiljön ser ut och vidta åtgärder för att åtgärda brister.

I LO-distriktets stöduttalande heter det bland annat att ”Det är inte försvarbart att fortsätta acceptera att människor som utför en viktig samhällsfunktion utsätts för dåliga arbetsvillkor. Transport ställer krav men räcker samtidigt ut handen för att överlämna denna protestlista.”.

Och ordförande i regionens trafiknämnd, Jan-Owe Larsson, väljer att se listorna med över 200 namnunderskrifter just som en utsträckt hand – inte protestlistor.

– Jag ser det som en utsträckt hand för att vi ska komma till rätta med det som inte fungerar, säger Jan-Owe Larsson, till tidningen Folkbladet.

Jan-Owe Larsson lovar också att frågan kommer att tas upp när trafik- och samhällsplaneringsnämnden har sammanträde, vilket är tisdag den 15 oktober.

Missnöje i tre regioner

Västernorrland

Det nya trafikledningssystemet, Alfa, ledde till en tvist mellan trafikföretag och regionens kollektivtrafikmyndighet Din Tur om hur resor fördelas. Något som lett till förseningar med stora viten om följd. Båda parter vände sig till domstol. Din Tur vann den juridiska striden: Taxiföretagen ska använda det nya systemet enligt förlikningen.

Gävleborg

Trafikbolaget i länet, X-trafik, införde ett nytt boknings- och planeringssystem för anropsstyrd trafik i maj.

Såväl förare som åkare och fack har varit kritiska mot hur det fungerat i praktiken: orealistiska körtider, förseningar och ofrivilliga matraster i skogen.

I slutet av augusti anordnade Transports avdelningar i Gävle och Hälsingland ett branschmöte om den samhällsbetalda trafiken, något av en start för arbetet med krav på bland annat kontroll av vinnande ”lågprisbolag”.

Jönköpings län

Införde ett nytt bokningssystem efter sommaren. En färdtjänstförare som Transportarbetaren talat med säger att den första månaden ”var rent kaos”. Färdtjänstföraren, som vill vara anonym, säger att körtiderna för honom och kollegorna ibland varit helt galna och så tajta att de inte hinner gå på toaletten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Christer Borgström:
    12 oktober, 2024

    Vi har det exakt likadant nere i Jönköpingslän när vi kör Serviceresor också. Det är totalt kaos varje dag och vi chaufförer är riktigt förbannad på detta skit system som vårat Beställningscenral har skaffat. Men dom gör inget för att rätta till systemet och då är det vi chaufförer som får allt skit. Är det så att våran Beställnings central lägger på en körning på oss, och det är dålig tid på att köra så man inte hinner med. Då lägger dom böter till företaget för att chauffören inte hinner med. Men det är Beställnings centralens fel men det är chauffören som får böterna. Det är för jäkligt.

Lästips:

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."