Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Norrköpings Tidningar har granskat Wolt och för en första, publicerad, del talat med ett tjugotal matbud. Plattformsföretaget kommer också till tals och klargör att det inte är aktuellt med högre löner.

Buden vittnar om slavliknande förhållanden där de bara får betald för tid när de ”är i tjänst” – levererar en order – vilket tvingar fram arbetsdagar, med väntan på uppdrag, på upp till tolv timmar. Sju dagar i veckan. Och trots det till en lön omöjlig att leva på, för vissa 10 000 kronor i månaden efter skatt.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Mats L Andersson. Foto: John Antonsson

– Jag förstår att de strejkar. Att buden organiserar sig är enda sättet att få bättre villkor, säger Mats L Andersson, ombudsman på Transport avdelning 4 Östergötland.

Han förstår samtidigt att det är svårt för matbuden hos ett plattformsföretag som Wolt att gå med i facket. De har helt enkelt inte råd. Trots att Transport inte har några medlemmar hos företaget i Norrköping kan det finnas vägar för facket att hjälpa till för bättre villkor.

– En tanke är att bearbeta Arbetsmiljöverket att se hur det går ihop med arbetstidslagstiftningen. Enligt buden jobbar de ju 200 procent, får inte ihop till veckovilan och slår på kort tid i övertidstaket på månadsbasis, säger Mats L Andersson.

– Arbetsmiljöverket har ju också möjlighet att utfärda sanktionsavgifter. Om uppgifterna stämmer skulle i sådana här fall handla om vitesbelopp på runt 50 000 kronor per anställd och månad. Och då tycker jag att det vore läge att göra tillsyn i stället för hos seriösa företag.

Möjlighet till kollektivavtal

Bara om det finns fackanslutna anställda på en arbetsplats kan en arbetsgivare tvingas förhandla om kollektivavtal.

Journalisterna på Norrköpings Tidningar, som gjort Wolt-granskningen, sökte för ett par veckor sedan upp lokalavdelningen i Linköping och talade med ordförande Joakim Carlsson och Mats L Andersson.

Transport är det fack matbuden ”borde” vara med i.

Ombudsman Mats L Andersson uttrycker i tidningen att systemet med ersättning bara när buden levererar order måste få ett stopp: ”Är man tillgänglig för arbete så ska man ha lön för det. En kassör i en butik får ju inte bara betalt när varorna ligger på bandet.”.

Och till NT säger han också att det faktum att woltbuden inte är medlemmar inte utesluter att facket kan bistå:

– Ja, jag är alltid sugen på att ta en fajt och det sitter väl i ryggmärgen att man vill hjälpa de svaga i samhället. Och när det är människor som blir utnyttjade går jag i gång ännu mer.

Förutom att trycka på Arbetsmiljöverket om att granska hur arbetstidslagstiftningen följs kan det finnas andra möjligheter. Transport skulle kunna kalla till avtalsteckning, vilket kan göras även lokalt. Försök att värva medlemmar trots allt vore ett annat sätt.

Wolt avvisar krav

Buden i Norrköping strejkade den 25 mars framför allt för högre löner. De bud Norrköpings Tidningar talat med tjänar runt 10 000 kronor före skatt. Men Wolt är tydliga i sitt svar: Buden kommer inte att få högre lön.

– Gällande ersättning så ligger vi bra till i branschen, säger Richard Lindeen, operativ chef på Wolt till tidningen.

Hur många bud totalt i Norrköping som är anslutna till appen vill Wolt inte uppge.

Wolt vill heller inte betrakta sig som arbetsgivare, och därmed tvingas ta arbetsgivaransvar. I stället är matbuden egenföretagare eller frilansar anslutna till andra bolag.

Arbetsmiljöverket har tidigare beslutat att Wolt trots det har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Beslutet överklagades och Wolt fick först rätt i förvaltningsdomstolen. Men i slutet av förra året slog förvaltningsrätten, den högre domstolen, fast att plattformsföretaget trots det har arbetsmiljöansvar för matbuden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Familjefest på gymnasiet med framtidens transporter

Utbildning/evenemang. I helgen hade Edströmska gymnasiet i Västerås öppet hus och välkomnade alla – för att ta del av skolans utbildningar och för en branschdag med aktiviteter, utställningar och uppvisningar.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.